Чотири надзвичайно смачні рецепти приготування баранячих ребер і один подарунок
Баранина – дієтичний продукт, що містить у собі унікальну комбінацію ферментів і мікроелементів, а також групу цінних вітамінів. Мінімальна кількість жиру та відсутність холестерину збережуть фігуру. Досить з’їдати 1 кг м’яса молодого баранця на тиждень, щоб наповнити організм важливими елементами. Недаремно в країнах, де баранину вважають національним продуктом, зафіксовано великий відсоток довгожителів.
Ви переконалися, що м’ясо баранця має бути в холодильнику постійно? Залишилося тільки розібратися в способах його приготування. Вартість баранини набагато вища порівняно зі свининою та куркою. А от баранячі ребра мають помірну ціну, тому купити їх може кожен. Продукт продається в м’ясних лавках у вигляді суцільних стрічок або порційних частин.
Як правильно обрати баранячі ребра
Смак будь-якої страви залежить від якості використовуваних продуктів. Замало знати технологію приготування баранячих ребер, також важливо правильно обрати продукт:
- М’ясо не має бути заморожене, лише свіже.
- Якщо реберця великого розміру, отже, тварина була стара, тому м’ясо виявиться жорстким і сухим.
- Колір свіжого м’яса – рожевий, а не темно-червоний. Молода свіжина має приємну рожевинку.
- Жировий прошарок – білявого кольору. Поява жовтизни свідчить про застарілість продукту.
Тут зібрано універсальні рецепти приготування баранячих ребер. М’ясо вийде соковитим і апетитним, якщо готувати його за перевіреною часом рецептурою.
Реберця баранця, запечені з картоплею, в духовці
Страва універсальна, підійде як для звичайної сімейної вечері, так і для святкового застілля. Час приготування – 1,5 години.
Знадобляться такі інгредієнти:
- 0,5 кг ребер;
- 0,7 кг картоплі;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 200 г моркви;
- 4 ст. л. соняшникової олії;
- спеції на смак (коріандр, кардамон, паприка, лавровий лист);
- 200 мл води.
- М’ясо промиваємо під проточною водою й розрізаємо на рівні шматочки, залишаючи в кожному по одному ребру. У казан або будь-яку іншу ємність з товстим дном наливаємо соняшникову олію та вмикаємо вогонь. Потім акуратно викладаємо реберця в каструлю, додаємо сіль і перець, обсмажуємо до утворення апетитної скоринки. Робимо вогонь меншим, наливаємо воду й тушкуємо від закритою кришкою близько години.
- У цей час невеликими шматочками нарізаємо ріпчасту цибулю й моркву. Через 60 хвилин додаємо до м’яса й тушкуємо близько 10 хвилин.
- Картоплю також нарізаємо кубиками. Потім кидаємо в ємність і томимо не менше 15 хвилин. За цей час вона стане м’якою.
Страву подають на стіл гарячою з листям петрушки та салатом зі свіжими овочами.
Суп із баранячих реберець
У казахській кухні суп має назву «шурпа». Страву можна готувати вдома або, в разі виїзду на природу, на вогнищі. Суп виходить ситний і ароматний. Для його приготування використовується стандартний набір інгредієнтів. Родзинкою шурпи є смак і аромат бульйону з баранини. Знадобиться:
- 700 г ребер барана, бажано обрати шматок із жировим прошарком;
- 500 г картоплі;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- 200 г моркви;
- 150 г болгарського перцю;
- сіль, перець, лавровий лист, спеції на смак;
- свіжа зелень.
Спочатку варимо бульйон. Щойно підніметься піна, прибираємо її, інакше бульйон вийде каламутний. Солимо, кидаємо два лаврових листа. Навар доходить до готовності десь 40 хвилин.
Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями, моркву – слайсами, картоплю – великими часточками, болгарський перець – середніми шматочками. Варимо близько 10–15 хвилин. Викладаємо на тарілки, посипаємо свіжою зеленню на власний розсуд.
Оригінальний рецепт баранячих реберець, тушкованих у соку зі спеціями
Для приготування пікантної страви знадобиться:
- 1 кг реберець;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 1 морквина;
- 4 зубчики часнику;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 200 мл виноградного або яблучного соку;
- сіль і свіжа зелень.
М’ясо нарізаємо так, щоб на кожному шматочку була одна кістка. Потім обсмажуємо на сковороді до утворення апетитної скоринки.
Овочі нарізаємо великими шматками, а зубчики часнику розрізаємо навпіл. Додаємо до м’яса, солимо, перемішуємо та готуємо близько 5 хвилин. Потім додаємо сік, доводимо до кипіння й тушкуємо під закритою кришкою на тихому вогні.
У якості гарніру краще віддати перевагу білому або бурому рису. Перед подачею на стіл страву рясно посипають зеленню.
Баранячі ребра, запечені в духовці
Вважають, що з цим рецептом впорається навіть новачок на кухні. Якщо вам потрібно приготувати бюджетну, але при цьому оригінальну апетитну страву, то баранячі ребра в духовці будуть безпрограшним варіантом. Знадобляться наступні продукти:
- 1 кг реберець;
- 4 середні томати;
- 2 ріпчасті цибулини;
- пучок коріандру;
- сіль, перець та інші спеції.
Ребра ріжемо на порційні шматочки та натираємо сіллю, спеціями й подрібненим коріандром. Залишаємо м’ясо на годину промаринуватися. Деко змащуємо рослинною олією, потім викладаємо помідори й цибулю, порізані кружечками, м’ясо та знову овочі. Час готування – близько 90 хвилин. Гарячу страву радять подавати під будь-яким гарячим соусом.
Сюрприз: універсальний соус для страв із баранини
У якості подарунка приймайте принадний соус для будь-якої страви з баранини. Це м’ясо має солодкуватий смак, тому соус додає страві яскравого акценту. Для приготування гострого томатного соусу візьміть наступні продукти:
- 1 ріпчаста цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 200 г томатного соку або пасти;
- 2–3 листочки свіжої пасти;
- 1 ч. л. сухого або 4 листки свіжого базиліку;
- сіль.
Цибулю й часник дрібно нашаткувати та обсмажити на сковороді в невеликій кількості рослинної олії. Потім додати томатний сік і базилік, посолити й залишити тушкувати не більше 5 хвилин. Готовий соус радять додатково подрібнити в блендері. Подавати можна до вареного, запеченого та смаженого м’яса.
Готувати баранячі реберця просто, особливо тоді, коли під рукою прості рецепти вишуканих страв.