Страва, що викликає загальний захват: кролик у вині!
Щоразу на свято господині намагаються здивувати домочадців новим кулінарним шедевром. І головне, страва на столі має бути не просто смачною, а й максимально корисною. Коли хочеться приготувати щось особливе, потрібно звернути увагу на крільчатину.
Унікальне за складом м’ясо ідеально підходить для приготування найвишуканіших страв. Дивовижний смак, ніжна текстура та чудовий аромат обов’язково захоплять всіх присутніх за столом. Способів приготувати крільчатину дуже багато, але одним з найдовершеніших вважається кролик у вині. Завдяки цьому напою богів м’ясо стає ніжним, зберігаючи соковитість, і отримує особливий аромат і післясмак. Рецептів на просторах всесвітньої павутини дуже багато, тому ви маєте можливість спробувати кожен.
Кролик, тушкований у вині, – козир будь-якої господині!
У кожного, хто любить і вміє готувати, є власна скарбниця рецептів. І серед них знайдеться той, яким може пишатися кухар. Секрет цієї страви бережно зберігають, а готують її на великі свята. Якщо ви вже маєте такий рецепт, але вам набридло дивувати гостей одним і тим самим, нехай і кулінарним шедевром, потрібно поповнити свою кулінарну книгу.
Сьогодні куркою здивувати важко, хіба що змусити її танцювати на столі. Свинина – далеко не той продукт, який можна вживати кожному, корисного в ньому мало, і все більше свідомих людей намагається відмовитися від цього м’яса. Отже, настав час дізнатися, як приготувати кролика у вині. Перш ніж перейти до рецептів, варто запам’ятати основи «роботи» з крільчатиною:
- Щоб готова страва вийшла соковитою й м’якою, найкраще обрати тушку молодої «особи». Занадто «дорослі» кролі не піддаються ніякому маринаду. Як би ви не старалися «реанімувати» продукт, м’ясо вийде жорстке.
- Віддавати перевагу охолодженому м’ясу, а не замороженому. При дії занадто низьких температур зі м’яса виходить волога, що негативно позначається на якості готової страви. Тому якщо так сталося, що у вас заморожений кріль, вийміть його з морозилки. Розморозили – отже, готуйте.
- Тушкований кролик у вині, як і приготований іншим способом, дуже любить цибулю та різні спеції. М’ясо насичується соком овочу й стає ніжнішим, буквально тане в роті.
- Не забуваємо вимочити тушку у воді декілька годин перед тим, як маринувати. Це забирає специфічний запах, властивий м’ясу кролика. Як показує практика, аромат молодої крільчатини багатьом припадає до смаку, але якщо його потрібно трошки перебити, беріть будь-які спеції: вони, як завжди, виручать у такій ситуації.
Ну й, звичайно, звертайте увагу на свіжість продукту. М’ясо повинно мати гарний рожевий колір, бути без обвітрених ділянок і не мати неприємного запаху.
Отже, вашою сьогоднішньою коронною стравою буде кролик, тушкований у вині (сподіваємося, ви правильно обрали продукт).
Крільчатину, як і будь-яке інше м’ясо, бажано купувати в перевірених місцях. На жаль, визначити, якої якості продукти в мас-маркетах, неможливо. Та й простежити за тими ж термінами у масштабах великих магазинів складніше, ніж може здатися на перший погляд. А от у магазині «М’ясний рай», зосередженому лише на якісній продукції, завжди знайдеться фермерське м’ясо. Тварини вирощуються лише на натуральних кормах, в екологічно сприятливих умовах. Це означає, що на вашому столі буде не лише смачний, а й безпечний продукт.
Для багатьох ця страва – справжній делікатес. І не дивно. Адже м’ясо крільчатини – дуже корисний дієтичний продукт, вартість якого перевищує цінник звичної курятини й навіть індичатини. Але ж іноді потрібно балувати себе та близьких.
Перед тим як замаринувати кролика у вині, потрібно обмити тушку, розділити її на порційні шматочки й обсушити. Бажано, щоб м’ясо стало кімнатної температури. Тоді волокна будуть охочіше вбирати ті аромати й смаки, які ви використовуватимете в якості маринаду. Страву можна готувати на власний розсуд, експериментуючи з інгредієнтами. Втім, стандартний варіант обов’язково потрібно спробувати. Список продуктів, що знадобляться для приготування:
- тушка кролика (само собою);
- сухе біле вино (беріть пляшку, зайве не пропаде);
- борошно для обвалювання;
- суміш прованських трав;
- сіль і суміш перців;
- одна-дві головки цибулі;
- рослинна олія для обсмаження.
Починаємо приготування кролика у вині з того, що маринуємо м’ясо. Для цього порційні шматочки заливаємо вином і залишаємо в холодильнику на ніч. Після цього дістаємо шматочки, обсушуємо паперовим рушником і обмочуємо в суміші борошна, солі й перцю.
Викладаємо частини тушки кролика на розпечену сковороду з рослинною олією та обсмажуємо на сильному вогні до золотистої скоринки, туди ж відправляємо пасерувати нарізану півкільцями цибулю. Вино, де маринувався кролик, влити в сковороду з обсмаженим м’ясом і цибулею та довести до кипіння. Зменшити вогонь і залишити без кришки на 5-10 хвилин, щоб вийшов спирт. Далі накриваємо страву кришкою та залишаємо томитися на слабкому вогні близько 1,5 години. Якщо в процесі приготування рідина буде виходити занадто швидко, можна трохи додати води.
Ще один рецепт кролика у вині
Насправді є безліч способів приготувати крільчатину з використанням вина. Відрізняються вони способом термічної обробки. Тушкувати м’ясо можна не лише в глибокій сковороді на поверхні для варіння, а й у духовій шафі, а також мультиварці.
Також відрізняються інгредієнти. Так, для крільчатини можна брати не лише біле, а й червоне сухе вино. Той, хто не уявляє свого раціону без крільчатини, точно знає, що вино і м’ясо кроля – ідеальне поєднання, що не потребує ніяких добавок. Іноді навіть сіль і перець – стандартні супутники будь-якої страви, здаються зайвими. Але креативу на кухні немає меж. Більше того, існує рецепт приготування кролика у вині сухому рожевому. Тут усе залежить від смакових уподобань.
Спробуймо ж приготувати вишукану крільчатину в червоному сухому вині. Для цього знадобляться ті самі інгредієнти, що й у минулому рецепті, крім вина. І цього разу можна відправити обсмажені частини тушки томитися в духовку. Такий спосіб повільного рівномірного випарування вологи зробить м’ясо ще ніжнішим з більш вираженим ароматом.
Солодкого чи напівсолодкого вина краще не брати, тому що воно надасть м’ясу характерного смаку й практично повністю переб’є смак крільчатини. Хочеться зазначити, що кролик чудово поєднується з овочами, тому рецепт кролика у вині з солодким перцем і помідорами також може стати одним з ваших улюблених. До вищеперерахованих інгредієнтів додається:
- близько 500 г помідорів чері (можна замінити звичайними);
- 2 великих кислих яблука;
- 3-4 штуки великого солодкого перцю.
Обираючи вино, не варто економити. Адже від букету залежить і аромат готової страви.
Тепер починаємо готувати. Шаткуємо цибулю, ріжемо перець, помідори та яблука. Окремо обсмажуємо всі інгредієнти, зокрема й обвалені в борошні шматочки м’яса. Тепер викладаємо в глибоку качатницю (або чашу мультиварки) шарами:
- пасеровану цибулю;
- перець, яблука й помідори;
- кролика.
Не забуваємо кожний шар посолити й приправити сумішшю прованських трав. Зверху можна накрити м’ясо щедрою кількістю зелені. Тепер потрібно влити 350 мл вина й залишити страву тушкуватися на слабкому вогні чи відправити в духовку. Також можна використовувати мультиварку в режимі тушкування.
У вас обов’язково вийде дуже смачна ароматна страва, навіть якщо вперше вирішили приготувати такий гастрономічний шедевр, як кролик у вині. Рецепт дуже простий і відрізняється лише сортом вина та додатковими інгредієнтами. Не забувайте експериментувати, можливо, у вас вийде неповторний смак, який перевершить усі очікування!
Окремої уваги заслуговує гарнір. Багато хто вважає, що до крільчатини не підійдуть важкі вуглеводи, якісь каші. З одного боку, кролику у вині куди більше імпонують овочі, ніжні пюре чи овочеві суфле. З іншого ж боку, якщо приготувати кус-кус з приправами чи якусь іншу улюблену крупу, це ніяк не зіпсує смаку м’яса, а лише доповнить та підкреслить його.