Паштети на нашому столі
Хто не знає і не любить таку, здавалося б, звичайну страву, як паштет? У нашому уявленні паштет – це перемелена маса з печінки, присмачена спеціями і жиром. Насправді паштети – це найрізноманітніші фарші з м’яса або риби, з додаванням грибів, яєць, масла або смальцю; печінки або морепродуктів; сої та інших бобових. Ними фарширують пироги і пиріжки, використовують на бутербродах і у вигляді рулетів. Це цілий напрям кулінарної творчості, захоплюючий і різноманітний.
Світ паштетів неймовірно великий. Хитромудра і туманна історія виникнення цієї страви. На її створення претендують Франція і Німеччина. Німецьке «pastete» (пиріжок, начинка) і французьке «pate» (тісто) позначають, по суті, одну і ту ж страву – тістоподібну масу, яку також можна використовувати як начинку для французьких круглих пирогів.
Найвідоміший pate de fois gras (паштет з гусячої печінки) був створений придворним кулінаром Жан Жозефом Клозом у 1782 році. Ця страва викликала фурор при дворі Людовика XVI. Згодом рецепт, в який входили гусяча печінка, м’ясо птиці та свинини, трюфеля ставав все різноманітнішим, а використання місцевих продуктів сприяло повсюдному поширенню цієї страви.
Принципи приготування паштетів
Незалежно від використовуваних інгредієнтів є два способи кулінарної обробки: використання готових продуктів, які подрібнюють і змішують, і страв, що вимагають фінішного запікання в духовій шафі.
Незалежно від технології основними етапами приготування є:
- Підготовка основи: видалення з м’яса, субпродуктів, риби кісток, жиру, плівок.
- Теплова обробка (відварювання або тушкування) з подальшим ретельним подрібненням.
- Підготовка допоміжних продуктів і спецій. Це можуть бути гриби, яйця, овочі, приготовані і подрібнені до пастоподібного стану.
- Змішування усіх складових. У разі використання сирого м’ясного або рибного фаршу масу запікають у духовці.
Особливу ніжність надає паштетам додавання молока, вершкового масла або смальцю, які слід додавати перед остаточним запіканням.
Страсбурзький паштет
Найвідоміша страва, яку доставляли до столу російських монархів в незмінному вигляді завдяки оболонці зі смальцю, яка дозволяла транспортувати його на досить далекі відстані.
Згодом ця страва зазнала адаптації і один з осучаснених рецептів представлений нижче.
Нам знадобиться:
- півкіло курячого філе;
- півкіло курячої печінки;
- 1 цибулина;
- 120 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Окремо обсмажити на вершковому маслі нарізане куряче філе з цибулею і печінку. Подрібнити блендером, додати яйця, сіль, перець і ретельно перемішати.
У змащену шматочком масла форму для запікання викласти м’ясну масу і помістити в духовку на 40 хвилин при температурі 180°С.
Гарячий паштет варто помістити під гніт і залишити до повного охолодження на декілька годин. На повністю остиглий паштет вилити 50 г спеціально розтопленого вершкового масла і відправити на холод на добу.
Перед подачею на стіл ємність помістити в гарячу воду на кілька хвилин. Це дозволить масі легко вийти з форми і зберегти вигляд при подачі і нарізці.
Грибний паштет
Вишукана страва, гідна зайняти почесне місце в наших повсякденних і святкових меню.
Знадобиться:
- півкіло грибів (будь-яких);
- 1 велика цибулина;
- 70 г вершкового масла;
- 70 г вершкового сиру;
- мускатний горіх;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Гриби вимити, нарізати і обсмажити на вершковому маслі з цибулею до повного випаровування рідини. В кінці додати вершковий сир, сіль і спеції. Перемолоти на м’ясорубці, бажано двічі. Охололу масу розрівняти ложкою в формі. Страва готова!
Паштет: приготувати або купити?
Кулінарія – захоплююче заняття, але воно, на жаль, вимагає часу і зусиль. Інтернет-магазин «М’ясний Рай» пропонує скуштувати ніжні готові паштети, приготовані професійними кухарями. Для того, щоб купити найкращі паштети для фуршету або святкової вечері, досить клікнути на посилання https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pashtet/. Ці делікатеси з відмінним смаком прикрасять меню будь-якого застілля і порадують як гостей, так і господарів.