Баранячий фарш – кебаби і мусака
М’ясний фарш – основа найніжніших котлет, делікатних тефтелей, пельменів, фрикадельок, кебабів та інших фаршевих страв.
Існує думка, що для фаршу можна використовувати не найкрасивіші шматки м’яса, не найкращі частини, оскільки добавки все виправлять. Ні і ще раз ні! Основа основ – якість продуктів, а фарш – базова складова, і його смак – основний компонент в органолептичній палітрі.
Фарш з баранини – основа середземноморських і азіатських страв.
Вплив добавок на властивості фаршу
- Ріпчаста цибуля. Нівелює своєрідний смак баранини, підсилює м’ясний аромат, забезпечує більшу рихлість фаршу. Для тих, хто не любить цибулеву складову, можна використовувати обсмажену цибулю.
- Вимочений білий хліб додає масі пластичності й ніжності.
- Яйце ущільнює масу, вершки додають молочного смаку і соковитості.
- Якщо додати трохи сухарної крихти, то вона збереже м’ясний сік і готова страва вийде соковитою.
Баранячий фарш потрібно відбити. Ця процедура зробить його більш однорідним, гладким, а страви з нього – більш ніжними.
Найкращі спеції для фаршу
Кращими для баранини і фаршу на її основі вважаються:
- розмарин;
- материнка;
- різноманітні перці і їх суміші;
- імбир.
Класичними є зелень кінзи, петрушки, як свіжа, так і сушена. Дуже доречний базилік, особливо свіжий – зелений, фіолетовий, вишневий.
Це базовий набір. Справедливості заради потрібно відзначити, що в кожній кухні віддають перевагу місцевим травам і насінню.
Соган кебаб
Ніжний цибульний кебаб – представник турецької кухні. Його можна приготувати в духовці. Ще краще – не мангалі.
Знадобиться:
-
фарш – 250 г;
- цибуля ріпчаста – десяток цибулин;
- гранатовий соус Наршараб;
- свіжа зелень м’яти і петрушки – кілька гілочок;
- по пучку чебрецю, червоного і чорного перців;
- оливкова олія – 3-4 ст. л;
- сік лимона або лайма – 3 ст. л;
- сіль.
Приготувати фарш з баранини і однієї цибулини, посолити, поперчити. Додати рубану зелень.
Підготувати решту цибулин. Для цього зрізати хвостик і денце, вирізати великий сегмент так, щоб цибулину можна було нафарширувати. Підготувати всі цибулини, помістивши кульки фаршу в кожну.
Викласти фаршировані цибулини в форму, скропити оливковою олією і запікати 30-40 хв. До 4-5 ст. л. готового гранатового соусу додати свіжий лимонний сік, 1 ст. л. оливкової олії і пару ложок води. Полити фаршировану цибулю і продовжувати запікати ще півгодини при t 190°C.
Рум’яні ароматні цибульні кебаби добре подавати з лавашем і зеленню.
Запіканка по-грецьки
Грецька мусака – дуже смачна страва з запечених пошарово фаршу, овочів і сиру.
Продукти:
- баранячий фарш – 0,5 кг;
- баклажани – 3-4 шт.;
- цибуля – 2 великі цибулини;
- картопля – 3 шт.;
- твердий сир – 200 г;
- часник;
- червоне вино – 1 ст.;
- свіжі або консервовані томати – 5-6 шт.;
- томатний соус – 2 ст. л;
- пучка кориці;
- сіль.
Для соусу:
- вершкове масло – 120 г;
- молоко – 750 г;
- борошно – 2 ст. л;
- сіль.
Баклажани нарізати на довгі тонкі смужки, видаливши попередньо плодоніжки. Посолити і ненадовго залишити. Злити рідину, що з’явилася на баклажанах, промокнути їх паперовим рушником.
Півкільцями подрібнити цибулю і кружками картоплю, яку можна не чистити, а тільки добре вимити. З помідорів видалити шкірку, дрібно нарубати.
Цибулю обсмажити з парою часточок часнику; додати фарш, влити вино і томатну масу. Окремо трохи обсмажити баклажани і картоплю.
Приготувати соус. Для цього розігріти вершкове масло, додати борошно і підсмажити до світло-кремового кольору, влити молоко, посолити і помішувати до загустіння.
У форму для запікання скласти пошарово картоплю, яку трохи полити соусом; далі шар фаршу, який присипати тертим сиром. Після викласти баклажани і знову соус. Якщо форма велика і залишилися овочі, шари можна, чергуючи, додати.
Запікати мусаку близько півгодини при t 180°C.
Де купити баранячий фарш
Можна придбати баранину і приготувати фарш самостійно, можна фарш з баранини купити – магазин «М’ясний Рай» може запропонувати свіже охолоджене м’ясо і напівфабрикати. Замовити відмінний фарш (зараз період 20% знижок на багато видів м’ясної продукції) і доставку (для Києва) можна за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/farsh-baranina/ і основа для чудових страв у вас на столі!