Літо – пора шашликів. Поради бувалих…
Шашлик – хоч винахід і східний, але традиція регулярно його вживати плавно перекочувала у слов’янську. Жоден літній сезон не обходиться без приготування шашлику на вулиці, в колі друзів і близьких. Пропонуємо поради тих, хто не тільки роздає рекомендації, а й частенько впевнено смажить шматочки м’яса на мангалі, щоб побалувати домочадців. Їх кулінарні здібності в цьому питанні зведені в ранг експерта.
Порада 1. Яке м’ясо обрати для шашлику
Тут все по можливостям. Але ми говоримо про ідеальну страву, тому однозначно обираємо баранину. Щоб насолодитися надзвичайно смачним шашликом, ви просто зобов’язані спробувати його приготувати з цього виду м’яса. Щоб не підвів специфічний запах, не дуже звичний для європейців, потрібно придбати хорошу сировину і замаринувати на ніч.
Порада 2. Де купити баранину
Не промахнутися при виборі якісної продукції вам допоможе візит в спеціалізовані точки продажу. Тому радимо купити баранину в магазині «М’ясний рай». Ось аргументи, чому це має сенс:
- сировина надходить у фірмові точки продажів з фермерських господарств, де тварин відгодовують по стандартам і без застосування гормонів та антибіотиків; в охолодженому вигляді, а не замороженому;
- запропонована баранина – це обов’язково м’ясо від молодих тварин, тому немає яскраво вираженого специфічного запаху;
- при вас відріжуть саме той шматок, який сподобався;
- продавці порадять, яку частину краще взяти для приготування тої чи іншої страви;
- у продажу є готові напівфабрикати;
- можна зробити замовлення з кур’єрською доставкою;
- стежте за акціями, і ціни вас приємно здивують.
Порада 3. Готуємо шматочки м’яса для теплової обробки
Промиваємо м’ясо, підсушують паперовим рушником. Ріжемо великими шматками (трохи більше сірникової коробки). Маринуємо в будь-якому вподобаному маринаді. Але радимо найбільш простий спосіб. Пересипаємо сіллю, меленою сумішшю перців, перекладаємо кожен шар цибулею, порізаною великими кільцями. Маринуємо ніч.
Порада 4. Готуємо вугілля і шампури
Краще використовувати дрова фруктових дерев. Головне не брати дошки із залишками фарби і подібне. Добре просушені дрова відмінно перегорять і дадуть вугілля. Для смаження м’яса потрібно дочекатися, щоб вугілля стало білим.
Баранину нанизуємо на шампури щільно, щоб м’ясо вийшло соковитим. Овочі підсмажити краще на так званому молодому вугіллі, на решітці.
Порада 5. Про шампури і вогонь
Помістивши шампури на мангал, не припиняємо за ними стежити, постійно перевертаючи. Щоб не горів жир, який капає, вугілля посипають крупною сіллю. Маринад знадобиться для того, щоб поливати м’ясо час від часу в процесі приготування. Дуже важливо стежити, щоб не з’являлися язики полум’я. Їх відразу потрібно гасити, акуратно підливаючи маринад або воду, інакше підгорить скоринка, а всередині м’ясо залишиться сирим.
Шампури періодично міняємо місцями для рівномірного прожарювання. А вугілля акуратно, щоб не зайнялося, помішувати.
Овочі смажимо окремо. Підійдуть кабачки, баклажани, цибуля, болгарський перець, а також шампіньйони. Попередньо їх маринують. Наприклад, на 0,5 кг порізаних і очищених овочів беремо 2 столові ложки соєвого соусу і стільки ж оливкової олії, приправи, морську сіль. Але в цьому випадку маринувати досить протягом кількох годин.
Порада 6. Визначаємо готовність і подаємо на стіл
Якщо бачимо, що з’явилася рум’яна кірочка, то перевіряємо м’ясо на готовність. Ножем надрізаємо найбільший шматок. Біжить прозорий сік – готово! А якщо виділяється сік рожевого або червоного кольору, то необхідно залишити шампури і продовжувати за ними стежити перевертаючи.
Не потрібно знімати м’ясо з шампурів відразу, нехай воно побуде декілька хвилин на них. А взагалі, якщо є довге блюдо, то подавайте шашлик на ньому прямо з шампурами. Кожен дегустатор сам собі вибере ласий шматочок.
На порційну тарілку красиво викладаємо листя салату, і, звичайно, будь-який соус. Бажано власного приготування. Наприклад, аджику або сацебелі.
Приємних літніх вихідних зі смачним шашликом!