Гомілка курки – що ми про неї знаємо
Приблизно 3200 років тому людство почало одомашнювати птицю, і першим примірником в оселях людей того часу стала так звана банківська курка. Не знадобилося багато часу, щоб з’ясувати, які частини курячої тушки найсмачніші. Ось і сьогодні більшість людей намагаються купувати гомілку курки в магазині «М’ясний Рай» – саме ці апетитні шматки викликають найбільше бажання перекусити або щільно пообідати.
Чим же так приваблива курятина взагалі і куряча гомілка – зокрема?
За що ми так любимо курячу гомілку
Гомілка курки – це частина туші, одна з найбільш соковитих і апетитних. Не треба бути щирим гурманом, щоб оцінити цей продукт. Саме в цій частині курячої тушки сконцентрована найбільша кількість м’яса. А по своїй м’якості і поживності воно вигідно відрізняється від інших частин.
Одна з переваг гомілки – це практично безмежні можливості в приготуванні. Від простого приготування в супі до вишуканих страв зі всілякими гарнірами і соусами.
Але що потрібно відзначити особливо – це біохімічний склад м’яса в цій частині курки. У ньому міститься майже весь необхідний для життєдіяльності людського організму комплекс амінокислот. Тут також є вітаміни групи В, С, РР і А. У цьому ж м’ясі присутній такий компонент, як холін – він регулює фізіологію наднирників та нирок, позитивно впливає на роботу і очищення жовчного міхура і печінки.
В цілому м’ясо курячої гомілки корисно для людей, страждаючих шлунково-кишковими і серцево-судинними захворюваннями. При розладах ендокринної системи гомілка курки теж показана в якості дієтичної страви.
І що характерно – всі поживні компоненти ідеально збалансовані в цьому м’ясі. Для прикладу, в ньому містяться:
- Білки – в обсязі 18,8 г, що приблизно дорівнює 75 кКал;
- Вуглеводи – в обсязі 0,001 г;
- Жири – в обсязі 13,9 г, що рівносильно 125 кКал.
Що цікаво – навіть при термічній обробці ці показники м’яса змінюються незначно. Якщо в сирій гомілці загальна калорійність сягає 200,2-200,5 ккал, то після тушкування, прожарювання і варіння вона може становити 180 кКал.
А ще тут можна виявити такі мікро- і макроелементи, як магній, кальцій, фосфор, залізо, калій, селен і деякі інші. І знову ж таки – все в розумних межах, з користю для організму людини.
Що можна приготувати з курячих гомілок
Різноманіття страв з курячої гомілки просто вражає уяву. Багато хто любить смажити це м’ясо. Причому це можна робити без добавок, можна з цибулею або спеціями – в будь-якому випадку виходить апетитне і неповторне блюдо.
Для тих, хто має обмеження по харчуванню, буде корисний бульйон або суп з курячою ніжкою – навіть без особливої витонченості в рецепті таке блюдо не може залишити байдужим абсолютно нікого.
А чого варті курячі ніжки, запечені в духовці! Це справжній шедевр кулінарії, також має безліч своєрідних рецептів.
Копчені гомілки – це прекрасна закуска до святкового застілля. А ще таке м’ясо дуже зручно брати з собою в похід або на заміський уїк-енд.
Крім очевидної користі для здоров’я і неповторності апетиту курячої гомілки можна обійти увагою і універсальність приготування цього м’яса. Для цього підійде будь-яке джерело високої температури – духовка, електрична або газова плита, електрошашличниця, аерогриль, мультиварка, коптильня, скороварка, фритюрниця, мікрохвильова піч, і навіть відкритий вогонь на природі.
Секрет цього в тому, що м’ясо гомілки курки має унікальну властивість приготування – для його смаження, варіння, тушкування та інших обробок потрібно мінімум часу. Тому багато господинь намагаються запасатися курячої гомілкою на випадок раптового приходу гостей, коли якомога в найкоротший час приготувати щось особливе і смачне.
Корисно на дієті
Саме з гомілки м’ясо найбільш дієтичне, особливо – якщо курка утримувалася не в клітці, а на вільному випасі. Там зовсім мало сухожиль, практично не концентруються жирові клітини. Ця властивість була помічена і використана для спортивного харчування – м’ясо гомілки курки відмінно вписується в раціон спортсменів під час тренувань і навіть в період спортивних змагань.
Дієтичні властивості м’яса гомілки активно використовуються і в медичних дієтах. Бульйони, відварна гомілка та інші рецепти показані при розладах шлунково-кишкового тракту, ендокринних і серцево-судинних патологіях, при порушенні фізіології нирок.
Невеликий вміст холестерину і жирів дозволяє використовувати гомілку в харчуванні при схудненні – ніщо не зможе замінити натуральний тваринний білок, а вживати жирне м’ясо в подібних обставинах неприпустимо.
Як правильно обирати курячу гомілку
Втім, всі ці достоїнства актуальні тоді, коли м’ясо свіже та придатне для приготування їжі. Є кілька рекомендацій, що стосуються правильного вибору гомілки курки:
- Зовнішній вигляд – шматок повинен бути соковитим, вгодованим, з чітко вираженою м’язовою наповненістю. Шкіра не повинна бути обвислою, що більше характерно для продуктів другого сорту;
- Запах – він повинен бути характерним для свіжої курятини, без домішок;
- Колір – обов’язково повинен бути світло-рожевим на зрізі. Можлива невелика жовтизна підшкірного жиру;
- Маса – в однієї курячої гомілки середня вага повинна бути в межах 120-180грамів. Виняток становить гомілка бройлерів, де вага може бути помітно більшою.
Щоб ці характеристики зберігалися деякий час після покупки, необхідно врахувати певні умови зберігання.
Для тривалого зберігання м’яса краще обрати режим заморожування при температурі до мінус 18 градусів. У такому режимі м’ясо курячої гомілки залишатиметься придатним для приготування протягом 10-12 місяців.
Якщо зберігати гомілку в охолодженому вигляді, слід встановити температуру від нуля до мінус 2 градусів – це дозволить зберегти м’ясо протягом 5-7 днів.
Це лише неповна частина інформації про курячі гомілки, які багато хто з покупців часто не беруть до уваги. Насправді розповідати про цей продукт можна нескінченно довго, але краще просто купити курячу гомілку і спробувати приготувати один з численних рецептів.