Вишукана гастрономія – печінка індички
З розвитком великих фермерських господарств печінка індички стала з’являтися на нашому столі частіше. І заслужено стала популярною. Вона має чудові смакові і лікувальні властивості, незаперечні її переваги для дитячого і спортивного харчування. Корисна вона і для вагітних. Слід пам’ятати, що калорійність страв з печінки може значно змінюватися в залежності від способу приготування. Котлети з печінки містять більше 240 ккал на 100 г ваги, тушкована – трохи менше, а котлети з морквою та цибулею в мультиварці містять і зовсім близько 150 ккал.
Печінка сприяє зміцненню кісткової і м’язової тканин, здоров’ю щитовидної залози, а її вплив на поліпшення складу крові в лікуванні анемій загальновідомий.
Французька кухня. Gratin Dauphinois
Гратен – страва французької кухні, скоріше, навіть спосіб приготування, при якому продукти тушкуються у вершках під сирною посипкою. Популярний гратен дофінуа готується з картоплі та ароматизується мускатним горіхом. Дуже смачний гратен з печінкою індички.
Порада. Вершки не замінюють ні сметаною, ні майонезом. Слід домогтися певної консистенції страви, не сухої (це не запіканка) і не занадто рідкої (це не суп). Щільність повинна відповідати соусу, що злегка загус.
Знадобиться:
- 1 кг картоплі (краще пізньостиглих сортів);
- 1 велика цибулина;
- 400 г печінки індички;
- вершки або цільне молоко – 250 мл;
- 50 г твердого або напівтвердого сиру;
- 2 ст. л вершкового масла;
- 2 ст. л рослинної олії;
- головка часнику;
- мускатний горіх;
- сіль.
Підготовлену і обсушену печінку нарізаємо невеликими скибочками. Картопля чиститься і ріжеться слайсами. Окремо пасерують до прозорості цибулю, до неї додаються скибочки печінки і обсмажуються до напівготовності. В окремому посуді до кипіння доводяться вершки; в них викладається подрібнена картопля, перемішується і готується на маленькому вогні близько 5-8 хвилин, після чого вмішується тертий сир, викладається печінка, часник, посипається мускатним горіхом і страва відправляється в духовку. Запікається гратен при низькій (близько 145°С) температурі близько півгодини.
Якщо перед поміщенням в духову шафу рідини замало (це залежить від кількості крохмалю у картоплі) – можна додати трохи молока. Перед подачею страва повинна трохи охолонути.
Груші, фаршировані печінкою і горіхами
Незвичайне, вишукане поєднання, яке нікого не залишить байдужим.
Знадобиться:
- індича печінка – 250 г;
- бульйон – 0,5 л;
- 2 ст. л червоного сухого вина;
- 5 середніх груш;
- чверть склянки вершків;
- 2 яйця;
- 1 середня цибулина;
- 3 ст. л рубаних горіхів.
Зі спецій знадобляться базилік, чебрець, чорний мелений перець.
Для бульйону:
- кінчики індичих або курячих крил, шматочок гомілки на кістці;
- цибулина;
- морква;
- лавровий лист.
У невеликій кількості води відварити крильця і шматочок гомілки, присмачивши цибулиною і морквою. Покласти лавровий лист і посолити. Варити на маленькому вогні не менше години, знімаючи в процесі варіння піну.
Печінку відварити в готовому бульйоні. Подрібнити в блендері з додаванням запашних трав і пасерованої цибулі. Вмішати попередньо збиті яйця з вершками і горіхи. Груші розрізати на дві частини, вийняти серцевину і порожнину заповнити паштетом. При бажанні, зверху можна потерти сир і покласти колечко томата.
Запікати в духовці близько півгодини при температурі 170-180°С.
Де купити печінку індички
Свіже м’ясо і відмінні субпродукти у вакуумній упаковці і без неї пропонує інтернет-магазин «М’ясний Рай». Відмінну індичу печінку для вашої родини можна придбати, клікнувши на посилання https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pechen-indejki-1-kg/!