А ви знаєте, чому телятина повинна бути в раціоні кожного?
Повноцінне, збалансоване харчування – запорука здорового, довгого життя. Напевно, не знайти дорослого, який би не чув цю фразу в засобах масової інформації, по телебаченню. Можливо, вам не раз говорив про це ваш сімейний лікар. Але чи замислювалися ви, що значить харчуватися збалансовано? Які продукти повинні бути в раціоні дорослого і дитини, щоб не доводилося лікувати наслідки неправильного прийому їжі.
З чого складається збалансоване харчування
Давайте розберемося з основою. Раціон повноцінного харчування містить:
- фрукти і овочі – бажано сезонні, забезпечують організм клітковиною і вітамінами;
- злакові (переважно цільнозернові) – повільні вуглеводи і джерело енергії;
- м’ясо – тваринний білок для будівництва м’язової тканини і заміни клітин;
- кисломолочні продукти – кальцій і хороша робота шлунково-кишкового тракту;
- риба і горіхи – жирні кислоти омега-3, омега -6;
- вода.
І якщо з фруктами, овочами, кісломолочкою або водою все зрозуміло, доцільність їх вживання не викликає сумніву. То з м’ясом для деяких людей не все так однозначно.
Навіщо необхідно їсти м’ясо
М’ясо – це білок. А ми ще зі школи знаємо, що білок – будівельний матеріал для тіла. Він зумовлює розвиток і функціонування всіх органів і систем. Якість білка визначається наявністю в ньому незамінних амінокислот (фенілаланін, лізин, метіонін, треонін, лейцин, ізолейцин, ріптофан, валін). Це важливо: вони повинні регулярно надходити в організм. В іншому випадку починаються хвороби.
Корисність білків залежить від того, наскільки легко засвоюються, цінність білкового продукту визначається кількістю амінокислот і їх збалансованістю.
Яке м’ясо обрати
Висновок очевидний – здоровому організму, що розвивається необхідно їсти м’ясні продукти. Але асортимент широкий. Що вибрати? Свинина, курятина, баранина, яловичина, качатина, кролятина, телятина – перераховувати можна довго.
Кожен сорт м’яса має свій хімічний склад (різний відсоток білків, жирів, мінеральних речовин, води) і харчову значимість. Чи знаєте ви, чим вище вологозв’язуюча здатність м’ясного продукту, тим соковитішим і ніжнішим при приготуванні виходить блюдо. Високу живильну вага має м’ясо молодих тварин. Чим більше жиру, тим менше білків і води.
Тема цікава і гідна того, щоб їй приділити увагу. Сьогодні зупинимося на телятині.
Харчова цінність телятини
М’ясо телят, вік яких зазвичай не перевищує 4-5 місяців, має вишуканий смак, дуже ніжний і соковитий. По праву вважається одним з найбільш корисних видів. У складі має велику кількість легкозасвоюваних амінокислот і мінералів, які зберігаються при термообробці. Жири, вітаміни групи В, РР, калій, магній, фосфор, залізо та інші важливі речовини присутні в складі телятини, а також цінні екстрактивні, які покращують засвоєння їжі. 78% води, 19.7% білків, 1.2% жирів показують корисність цього м’яса.
Оскільки м’ясне блюдо відмінно перетравлюється і наділене дієтичними властивостями, його включають в харчування дітей, людей у віці, після хвороби, для лікування (наприклад, анемія або після інфекційних хвороб).
Найсмачніше м’ясо молочних телят. Славиться блідо-рожевим забарвленням, ніжним запахом, воно щільне і пружне. Породи, що вирощуються на зернових культурах, мають насичений червоний колір і різкуватий запах. Коштує така продукція дешевше, однак, при правильному приготуванні не надто відрізняється за смаком і складом від молочної породи.
Асортимент страв. Що приготувати
Напевно, ви погодилися з тим, що для здоров’я і краси необхідно включати страви з телятини в свій раціон. Що ж можна приготувати і де купити?
Вирізка, антрекот, стейк, реберця, окіст, ошийок, гуляш з телятини перевіреної якості можна замовити в інтернет-магазині https://myasnuyray.com.ua/ua/product/guljash-teljatina/. При покупці даного продукту важливо знайти перевіреного постачальника, щоб не розчаруватися в якості страви. Багатство рецептів з телятини вражає різноманітністю.
Пельмені, котлети, равіолі виходять ніжними і соковитими. Запечена в рукаві, фользі, смажена; в різних соусах з ароматними приправами; з овочами, грибами, картоплею; відварна в салатах або рулетом – телятина порадує вас не тільки відмінним смаком, але і корисними властивостями.