Зрази м’ясні: королівська страва, що об’єднує слов’янські народи
Вперше про польські зрази згадав історик Длугош. Виявляється, король Владислав Ягелло любив їх більше, ніж буженину й заливні нирки. Згодом ця нехитра їжа стала повсякденною в раціоні простих поляків, українців, білорусів, литовців та інших слов’ян.
Назва страви походить від польського слова «zrazy». Буквальне значення, «відрізаний шматок», цілком відповідало дійсності. Перші зрази являли собою відбивну, куди клали начинку. Шматок м’яса ретельно промивали водою, натирали сіллю й перцем на смак. Потім загортали, ніби млинці, і смажили в олії на сковороді. Просто і смачно!
М’ясні зрази, які здивують гостей
Сучасні зрази готують із м’ясного фаршу. Начинка робиться з усього, що знайдеться в засіці. Так, у цей виріб можна загорнути цибулю і яйця, картоплю, кашу, гриби, капусту, огірки та інші овочі.
Зрази подаються самостійно і разом з гарніром. Готують їх не лише вдома. Багато кухарів ресторанів і їдалень знають власні фірмові варіанти. Адже їх приготування не займає багато часу, дає простір імпровізації та фінансово вигідно.
Існують певні правила, як правильно подавати цю страву. Шкода, що в домашніх умовах ми все робимо «по-простому», приділяючи мало уваги культурі харчування. І зрази м’ясні не виняток. Часто вони поїдаються, як пиріжки, в один присід. Але спробуйте цю смакоту з’їсти в бульйоні, зі сметаною чи соусом. Ви здивуєтеся, наскільки особливо смачним вона стане.
Існує дуже багато рецептів. Одні передаються з покоління в покоління. Інші можна назвати святковими, судячи зі складу. Треті ж господиня тримає в голові, маючи на думці спробувати при нагоді. Але, як каже Станіслав Єжи Лец: «У боротьбі між серцем і головою, врешті-решт, перемагає шлунок». Отож, зробіть першу порцію і спробуйте їжу королів!
Як приготувати зрази м’ясні не тільки швидко, але й смачно
Готувати їжу доводиться навіть тим, хто не полюбляє цього заняття. Такі люди цінують нехитрі рецепти, в які входять звичайні продукти.
Найкраще свої перші зрази приготувати за класичним рецептом. Він має всього декілька кроків:
- Дрібно нарізану цибулю пасерують до золотистого кольору. Після чого змішують з подрібненими вареними яйцями.
- Фарш солять, перчать. Бажано його перемішати з хлібом, попередньо відмоченим у воді або молоці.
- Роблять декілька м’ясних коржиків. Кладуть у них начинку й щільно загортають.
- Смажать у соняшниковій олії на сковороді близько 15 хвилин.
Для одної сімейної вечері знадобиться така кількість продуктів:
- 500 г м’ясного фаршу;
- 200 г цибулі;
- 4 курячих яйця;
- 100 г батона;
- 1 склянка молока;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- 1 ч. л. солі, перець за смаком.
Звичайно, знати рецепт замало, щоб страва вийшла божественною. Якщо хочете, щоб близькі після їжі облизували пальчики, запам’ятайте декілька секретів.
- Якщо м’ясо прокрутити через м’ясорубку двічі, фарш вийде м’який.
- Додавши білий хліб, вимочений у молоці, ви отримаєте ще й соковитий фарш.
Тоді ваші м’які повітряні шедеври запам’ятаються надовго…
Ці апетитні корисні м’ясні зрази в духовці
Багатьом людям напевно сподобаються запечені котлетки. Це своєрідний варіант із хрумкою скоринкою. Коржики, що запікаються, не вбирають жиру, на відміну від смажених, тому легко засвоюються навіть дитячою травною системою. Крім того, такий спосіб зекономить час, оскільки не потрібно буде стояти біля плити, і до того ж, дихати шкідливими випарами.
Температурний режим духової шафи має відповідати 180 градусам. Приблизно через 45 хвилин можна вже виймати рум’яні м’ясні рулетики. Пасерована цибуля прекрасно поєднується з овочами і яйцями. Дуже пікантними вважаються зрази з грибами. Вже через 10 хвилин з духовки починає доноситися приємний грибний аромат. Щоб приготувати дієтичні зрази, можна також загортати всередині кашу, наприклад гречану.
Треба зазначити, що в якості сировини використовується не тільки яловичина. Дуже смачні зрази виходять з курячого фаршу. Алгоритм приготування такий:
- відварений рис потрібно розділити на дві рівні частини;
- одну порцію прокрутити на м’ясорубці разом із філе птиці;
- зробити декілька невеликих коржиків;
- нарізане варене яйце змішати з другою половиною рису;
- посолити й поперчити (можна додати свіжий кріп);
- начинку загорнути в кожну котлету;
- запечений продукт подати гарячим зі сметаною.
Пікантний смак мають європейські зрази. Оригінально їсти котлету, всередині якої твердий сир із зеленню (петрушку, кріп і зелену цибулю). Фарш може бути яловичий, курячий або індичий. Гарячий сир, трохи розплавившись, додає соковитості страві, а зелень – аромату. У кухні деяких слов’янських народів м’ясо загортають у картопляне пюре. Смачніше виходить, якщо ще додати вершкове масло. Запечені м’ясні зрази в духовці подають на стіл гарячими. Соус, сметана або бульйон додають ситності традиційній, багатьма улюбленій страві!