Котлети з телятини – ніжно, соковито та ще й корисно
Якщо ви вирішили дотримуватись здорового способу життя, то без правильного харчування тут не обійтися. Телятину можна зустріти серед усіх рецептів будь-якої дієти, тому варто взяти на замітку основні принципи її приготування та розібратися в її корисних властивостях.
Чим корисна телятина
Що ж це за вид м’яса та чим він відрізняється від яловичини? Відповідь проста. Це м’ясо молодих бичків (до 8 місяців). У розрізі м’якоті видно ніжну структуру, а на смак воно м’яке та соковите. М`ясо некалорійне, у своєму складі має невелику кількість жиру, навпаки, тут ви знайдете великий вміст мікроелементів, деяких важливих вітамінів та легкозасвоюваного білка. У всьому світі воно в пріоритеті під час приготування ресторанних делікатесів. У Грузії вам запропонують чакапулі, в Італії – тольятті, а у Франції – Бланкетт.
Переваги телятини
- Низька кількість жирів дозволяє використовувати це м`ясо майже в усіх дієтах.
- Білки, що входять до складу, швидко засвоюються, що допомагає збільшити запаси енергії, особливо тим, хто сидить на дієті та активно рухається. Корисно вживати діткам та літнім людям.
- Амінокислоти. Особливо корисні для організму, що росте.
- Чудові смакові якості.
Як правильно обрати телятину
Тут не все так просто. Адже не хочеться купити яловичину за ціною телятини, а потім намагатися приготувати шедевр з того, що ну ніяк не підходить. Тому слід купувати у перевіреного продавця, щоб отримати котлети зі справжньої телятини. Тут, в інтернет-магазині «М’ясний Рай» Вам запропонують вже підготовлені для смаження котлети або ж – якщо Ви бажаєте приготувати котлети самі – якісне м’ясо телятини. Обирайте м’ясо ніжно рожевого кольору, що досягається годуванням тварини правильними видами кормів, без заліза. Темно-червоний колір характерний для яловичини.
Для котлетного фаршу зазвичай радять купувати огузок або кострець, що знаходяться в задній частині тварини.
Які бувають котлети з телятини
Традиційно в нашій місцевості котлетами називають смажені м’ясні вироби з фаршу. Але насправді коло поняття «котлета» набагато ширше. Спочатку це взагалі був шматок м’яса на кісточці, відбитий та обсмажений до скоринки, а потім запечений в духовці.
Біфштекс, який є відлунням натуральної котлети, і до речі, теж буває як з цілого шматка м’яса, так і з рубаного готується найрізноманітнішими способами. Добре, що телятина саме по собі є нежирним м`ясом, тому можна його навіть смажити, але при цьому бажано використовувати оливкову олію. Біфштекс також готують на грилі, на пару. Його відмінна риса – довгаста форма.
Крокети. Оригінальні котлетки. Вони готуються з телятини, а саме з варених шматочків м’яса, які потім дрібно рвуться та перемішуються з різними соусами, формуються маленькі овальні котлетки. Потім обсмажуються у фритюрі відразу з усіх боків, попередньо зануривши котлетку в яйце та панірувальні сухарі.
Фрикадельки. Маленькі кульки з фаршу. Зазвичай їх готують в складі супів, але і пропонують окремою стравою з гарніром та без нього. Подають з соусом для додання пікантності.
Тефтелі. Це невеликого розміру кульки з телятини з додаванням рису. Страва дуже ситна, тому подається як окрема, але при цьому її заливають соусами (найрізноманітнішими). Це не тільки підсилює смакові якості, а й підкреслює переваги кулінара. Наприклад, той, хто суворо налаштований на здорове харчування, приготує овочевий соус, а хто бажає зробити телятину ситнішою та жирнішою, підбере інші інгредієнти та приготує їх з використанням масла.
Зрази. Це скоріше банкетна страва, ніж для щоденного раціону. Вона достатньо ситна, та й займає на приготування декілька годин. Готується з фаршу. Всередину додається начинка, яка має нескінченне число варіантів, тут вже немає обмежень для вашої фантазії. Вона може бути овочевою, грибною, з яйцями, кислими ягодами та фруктами. Зразу загортають, скріплюють ниткою або зубочисткою та прожарюють до утворення скоринки, а потім тушкують до готовності в духовці або на сковорідці в бульйоні.
Рецепти приготування котлет з телятини
Хочемо запропонувати подвійно корисний рецепт котлет з телятини, тому що крім фаршу туди кладеться гарбуз, який робить котлети особливо м’якими та соковитими, а також доповнює цілим комплексом корисних речовин.
Нам знадобляться такі продукти:
- фарш з телятини (600 г);
- гарбуз (300 г);
- цибуля ріпчаста (1 велика головка);
- рослинна олія (бажано оливкова, для смаження);
- яйце;
- сіль, перець (за смаком).
Готуємо наступним чином.
- Гарбуз разом з цибулею перемелює на блендері або на м’ясорубці.
- З’єднуємо з м’ясним фаршем, солимо, перчимо.
- Формуємо маленькі котлетки та викладаємо на деко, змащене маслом.
- Запікаємо в добре розігрітій духовці до готовності.
- Ще один спосіб термічної обробки цієї страви – на пару. Для цього прекрасно підходить мультиварка, наприклад, в режимі «Рис». Тоді можна приготувати відразу і гарнір, і котлети.
У вигляді гарніра підійдуть будь-які каші, макарони, овочеве рагу або окремі овочі, наприклад, стручкова квасоля.
А ось ще один рецепт, який можуть сміливо використовувати ті, хто вирішив харчуватися тільки корисною їжею, правда до того ж і смачною.
Зрази з вареним яйцем
Для приготування візьмемо:
- фарш з телятини (300 г);
- круто відварені яйця (2 шт.);
- сіль, перець (за смаком);
- зелень кропу;
- рослинна олія (бажано оливкова).
Готуємо так:
- Фарш солимо, перчимо, добре перемішуємо.
- Варений яєчний білок (без жовтка) розтираємо виделкою з дрібно нарізаним кропом.
- Формуємо з фаршу овальні коржики.
- Кладемо трохи яйця, загортаємо в котлетки та трохи обсмажуємо на олії, щоб вони не розвалювалися.
- Викладаємо на сковорідку, додаємо трохи гарячої води та тушкуємо на слабкому вогні до готовності.
Ця страва підійде маленьким діткам від року та всім, хто на дієті. До неї буде чудово смакувати гарнір з овочів та круп. Добре поєднується з салатами.
Котлети з телятини обов’язково припадуть до смаку вашим домашнім та гостям. Смачного!