Телятина в нашому меню
Телятина – м’ясо молодих тварин, відрізняється малою кількістю пуринових речовин (що показано при порушеннях сольового обміну і хворобах суглобів), ніжною текстурою і незначною кількістю жиру. Це дозволяє віднести дане м’ясо до сорту дієтичних і застосовуваних в дитячому харчуванні. Вишуканий молочний смак і консистенція вважаються делікатесними.
Мала кількість жиру в продукті є як перевагою, так і недоліком – м’ясо легко пересушити при приготуванні, тому телятину подають або під соусами, або готують малу кількість часу. Телятина прекрасно відварюється, готується на пару, тушкується, смажиться. Ніжні й делікатні муси, паштети, рагу.
Однією зі страв, яка готується з м’якоті, є бланкет (blanquette) – популярна страва французької кухні, що представляє собою вид рагу під білим вершковим соусом. Бланкет вперше з’явився близько 200-х років назад і швидко завоював популярність. Готували його, як правило, із залишків холодного запеченого м’яса, а назва зобов’язана кольору самої страви – blanc (білий).
Класичний бланкет
Нам знадобиться:
- телятина – близько 1 кг;
- 2 невеликих моркви;
- ріпчаста цибуля (10 маленьких цибулинок);
- 1 цибуля-порей;
- 2 стебла черешкової селери;
- 250 г печериць;
- 50 г вершкового масла;
- 4 ст.л. сметани;
- яєчний жовток;
- 1 ч.л. цукру;
- пара ст.л. борошна;
- сіль, перець, лавровий лист.
Нарізану на невеликі шматочки телятину обсмажити на вершковому маслі. Після додати нарізану брусочками цибулю-порей і черешки селери, моркву і трохи води, томити на малому вогні одну годину. Окремо на вершковому маслі припустити цибулинки, додавши дрібку солі і цукор. Додавши води, тушкувати протягом 15 хв. Карамелізована цибуля додає аромату страви незвичайну нотку. Цей етап пропускати не варто.
Обсмажити нарізані на слайси печериці, можна з ложечкою лимонного соку. Зливши з тушкованого м’яса рідину (її потрібно близько півлітра), додати в нього обсмажене в маслі борошно і, помішуючи, довести до кипіння, додавши сметану. М’ясо, гриби, соус і карамелізовану цибулю скласти докупи і, додавши жовток, перемішати й ще раз прогріти.
Гарніром може служити рис, картопля, паста.
Популярні у французькій кухні м’ясні муси. Ось один з рецептів.
Пряний мус з телятини
Буде потрібно:
- телятина – до 700 г;
- неповна склянка молочних вершків;
- 3 яєчні білки;
- духмяний перець;
- чверть склянки хересу.
М’ясо пропустити через м’ясорубку, максимально подрібнивши. Додати білки, сіль, перець, вершки. Вилити в масу херес. Ретельно вимішати до однорідної маси. Запікати в формі для випічки при 180°С, накривши її вощеним папером. Після перевірки на готовність, вийняти з духовки і дати відстоятися близько 15 хвилин.
Де купити свіжу телятину
Свіжість – основний критерій якісної м’ясної продукції. Тому так важливе виконання торговими підприємствами санітарних норм, правил поставки та зберігання м’ясної сировини. Купівля напівфабрикатів популярна, вона спрощує приготування, дозволяє скоротити час і сили.
Свіжі м’ясні продукти і напівфабрикати пропонує інтернет-магазин «М’ясний рай». Прямі поставки від виробника, дотримання правил зберігання – пріоритети роботи магазину, що забезпечують йому незмінну популярність.
Якщо хочете приготувати гуляш з телятини – купити його можна, перейшовши за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/guljash-teljatina/ в каталог м’ясних продуктів. Чудовий асортимент, належна якість, нормативні умови зберігання та продажу забезпечать вас відмінними продуктами і скоротять час і сили, що витрачаються на кухні.