Теляча вирізка – ніжність і користь в кожному шматочку
Теляча вирізка – безумовно найніжніша і смачна частина тушки. По суті, це поперекова м’язова тканина, яка практично не піддається фізичним навантаженням протягом життя тварини. Саме цим і зумовлено відсутність в ній грубих волокон. У поєднанні з високим вмістом легкозасвоюваного білка, цінних амінокислот і вітамінів такі властивості вирізки дозволяють використовувати її як для дієтичного харчування, так і в якості основи для приготування вишуканих делікатесів.
Справжня теляча вирізка має конусоподібну форму біля основи, пухку м’якоть з витягнутими помітними неозброєним поглядом волокнами і ніжно-рожевим м’ясним відтінком. Також м’ясо може бути покрито тонкою білою жилавою плівкою, яку слід видалити перед приготуванням. Вирізка, яка продається вже очищеною, втрачає частину вологи. Тому її краще використовувати для гасіння або приготування рагу.
Найчастіше телячу вирізку запікають цілим шматком або смажать, попередньо порізавши поперек волокон на так звані медальйони. Такі страви стають справжньою окрасою святкового столу і незмінно викликають захоплення у кожного учасника застілля.
Теляча вирізка з сирним соусом
М’ясо з сиром – це завжди смачно. І вишукано. А поєднання добірної ніжної телячої вирізки з благородним сиром рокфор – це справжній рай для будь-якого гурмана.
Для приготування пікантної прикраси святкового столу нам знадобиться:
- 1 теляча вирізка вагою близько кілограма;
- 1 столова ложка солі;
- 2 гілочки розмарину;
- 2 гілочки чабрецю;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 1 червона цибулина;
- 100 грам вершкового масла;
- 100 мілітрів білого вина (бажано солодкого мускатного);
- 100 грам сиру рокфор;
- 100 мілілітрів вершків;
- білий мелений перець за смаком.
М’ясо промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і змащуємо сумішшю оливкового масла, солі і подрібненої зелені. Маринуємо протягом години, потім обсмажуємо на розпеченій сковороді до рум’яної скоринки. Перекладаємо вирізку в підходящий за розміром вогнетривкий посуд і доводимо до готовності в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15 хвилин. У сковороду додаємо 50 грам вершкового масла і пасеруємо на ньому порізану дрібними кубиками цибулю. Вливаємо вино і кип’ятимо на повільному вогні 5 хвилин. Поступово висипаємо подрібнений сир, безперервно розмішуючи соус до його повного розчинення. Вливаємо вершки і даємо покипіти ще хвилину. Знімаємо сковороду з вогню і по шматочку додаємо вершкове масло. Гаряче м’ясо ріжемо на шматочки поперек волокон і поливаємо отриманим соусом. Подаємо зі свіжими, вареними або запеченими овочами.
Теляча вирізка з айвою
Легка кислинка і непередаваний фруктовий аромат – те, за що цінують айву в м’ясних стравах професійні кухарі і гурмани в усьому світі. І, звичайно ж, можливість естетичної подачі готової страви. Рум’яні часточки айви служать одночасно і прикрасою, і приголомшливим гарніром до запеченого м’яса.
Для приголомшливо смачної та простої в приготуванні страви нам знадобиться
- 1 кілограм телячої вирізки цілим шматком;
- 5 великих плодів айви;
- 1 головка часнику;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 2 столові ложки цукру;
- сіль, рожевий і білий мелений перець за смаком.
Айву очищаємо від насіння. Один плід розрізаємо на 8-10 шматочків, інші – на четвертинки. Посипаємо фрукти цукром і перемішуємо. Телятину солимо, перчимо, робимо великі поперечні надрізи і поміщаємо в них по одній часточці часнику і айви. Укладаємо м’ясо у вогнетривкий керамічний посуд, змащений олією, навколо нього розміщуємо четвертинки айви і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на півтори години. Готову страву подаємо в тій же формі, в якій вона запікалася. Прикрашаємо зеленню салату або листовою капустою. До м’яса можна подати брусничний або інший ягідний соус.
Телятина з мигдалем
Мигдаль, як і інші горіхи, в європейській кухні традиційно використовується у випічці і десертах. Ну, в крайньому випадку, в салатах. Пропонуємо спробувати мигдальні горіхи в якості інгредієнта для м’ясної страви. Вам точно сподобається таке незвичайне поєднання.
Отже, для сімейної вечері нам знадобиться:
- 1 теляча вирізка (близько 1 кілограма);
- 200 грам жирних (не менше 20 відсотків) вершків;
- 2 чайні ложки червоного меленого перцю;
- 50 грам вершкового масла;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 лимон;
- 100 грам очищеного мигдалю;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- сіль, чорний мелений перець, зелень петрушки за смаком.
Вирізку розрізаємо на 8 шматків, по 2 на кожну порцію. М’ясо солимо, перчимо і обсмажуємо на рослинній олії до рум’яної скоринки з боку зрізів. Відкладаємо вирізку в сторону, додаємо в сковороду вершкове масло, вершки і чашку гарячої води. Повертаємо м’ясо на сковорідку, трохи все досолюємо і перчимо. Тушкуємо все близько 10 хвилин. За цей час телятина дійде до готовності, а обсяг соусу зменшиться в 2 рази. Виймаємо м’ясо і видавлюємо в сковороду лимонний сік. Перемішуємо соус і залишаємо настоятися. Окремо обсмажуємо на рослинному маслі порізаний великою соломкою червоний перець протягом 3 хвилин, додаємо до нього зелень і подрібнений мигдаль. Смажимо ще 3-4 хвилини на мінімальному вогні. Подаємо м’ясо в порційних тарілках, поливаємо кожен шматочок соусом і посипаємо отриманою перечно-горіховою сумішшю. До приготовленої таким чином вирізки можна подати глазуровану молоду моркву або відварну картоплю з молодою зеленню.
Незвично, вишукано і дуже смачно. І гості, і домашні будуть просто в захваті. Але тільки в разі, якщо ви придбаєте для своїх кулінарних експериментів свіже екологічно чисте м’ясо. Саме така теляча вирізка чекає вас в магазині «М’ясний рай», купити яку можна за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/vyrezka-teljatina/. Купуйте для своєї родини тільки натуральне, вирощене без застосування гормонів і стимуляторів росту, м’ясо. І тоді ви точно будете впевнені в тому, що приготували для них не тільки смачну, але і корисну страву.