Теляча печінка 一 золото в скарбничці здоров’я
Подумаєш, печінка… Та й люблять її не всі. Та й що такого можна з неї приготувати? Насправді печінка, особливо теляча — чудовий продукт. Паштети і печеня, котлети і торти, різні начинки для пирогів, пиріжків, вареників і млинців лише мала дещиця страв, в яких її можна використовувати.
Печінка принесла Нобелівську премію лікарям, які відкрили спосіб боротьби із злоякісною анемією, захворюванням, яке вважалося на початку минулого століття смертельним. Вона незамінна, поряд з традиційною терапією, в збереженні і підтримці гостроти зору, оскільки містить ретинол і рибофлавін, такі необхідні для очей. Наявність в печінці гепарину сприяє поліпшенню плинності крові і перешкоджає згортанню, що важливо для здоров’я серцево-судинної системи.
Найкращий вибір — охолоджена печінка, вага якої у молодих тварин не перевищує, як правило, 2-х кг.
Відмінність телячої печінки від яловичої
У телячої печінки, на відміну від яловичої, немає необхідності видаляти жовчні протоки, вони невеликі і відмінно пом’якшуються при термообробці. Вона солодкувата, не гірчить, має більш високий вміст йоду і заліза.
Печінка по-ліонськи
Французька домашня кухня — добротна, ситна, проста. Печінка з картоплею «дофінуа» під цибулевим соусом — одна з таких страв. Гармонійний смак, відмінна ситність, нескладне приготування.
4-5 великих картоплин ріжуться часточками товщиною 4-5 мм і варяться в половині літра молока з дрібкою чебрецю до напівготовності. Вливається трохи вершків (близько 100 г) і додається часточка розчавленого часнику.
Кілька скибочок сиру типу «Гауда» або «Емменталь» (він повинен легко плавитися) розрізаються на шматочки і додаються до картоплі. Щоб сир добре розподілився в молочно-картопляній масі, її слід згустити ложкою борошна, розведеного в невеликій кількості води, після чого всипати шматочки сиру.
Цибулю слід нарізати півкільцями і обсмажити на рослинній олії. З початком карамелізації додати ст. л вершкового масла, посипати цукром, чебрецем і влити півсклянки окропу. Додатково можна вичавити половинку невеликого лимона.
Майже готова картопля перекладається в форму і запікається у духовці при t 160-170°C.
Печінку слід очистити від покривної плівки, що зробить її значно м’якшою і зменшить деформацію при термообробці, та запанірувати в борошні (не солити!).
У сотейник, змащений олією, соломкою шинкується світла частина цибулі-порею і обсмажується у фритюрі (ємність при цьому зняти з вогню). Соломка цибулі виймається з масла і туди опускається пара нарізаних гілочок петрушки і після того, як вони підсмажаться, додається 2-3 шт. томатів-черрі.
У карамелізовану цибулю опустити скибочку вершкового масла і покласти печінку. Швидко обсмажити поруч з цибулею і вийняти на окрему таріль. У цибулю, що залишилася, додати води і трохи протушкувати.
Запечена (до рум’яного кольору) картопля подається з прогрітою в цибулі печінкою і прикрашається цибулевим соусом, соломкою порею, петрушкою і помідорами.
Печінка зі смаженими яблуками
Для цієї страви знадобиться:
- теляча печінка — 300 г;
- 3 великих яблука;
- 1 ст. л цукру;
- 2 ст. л коньяку;
- 2 ст. л борошна;
- 1 ст. л вершкового масла;
- чорний перець.
Для основного обсмажування використовується звичайна рослинна олія.
Підсмажити нарізані часточками яблука; вони повинні бути зі шкіркою, але видаленою серцевиною. Додати вершкове масло, трохи підсолити і присипати цукром. Почекати поки все карамелізується. Звільнити сковорідку. У цій же суміші олій обсмажити скибочки печінки, паніровані в борошні. Скласти все разом, поставити на вогонь, додати коньяк і дати йому повністю випаруватися.
Ця страва може бути самостійною або подаватися з картоплею чи салатом.
Хочете свіжу фермерську печінку телячу? — купити її можна як у звичайному, так і віртуальному магазині «М’ясний Рай». Фермерська продукція відмінної якості, турбота про споживача і власний імідж роблять покупки в магазині надійними і приємними. Купити печінку телячу просто — один клік по посиланню https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pechen-teljachja/ і замовлення (для Києва і області) може бути доставлене до вашого порогу!