Свинячі рулети – родзинка великоднього меню
Світле свято Великодня – це, звичайно, в першу чергу радість душі. Але й для тіла прийнято накривати ошатний щедрий стіл і пригощати сім’ю й друзів ситною смачною їжею. Традиційно пасхальне меню в Україні буяє свинячими делікатесами – печеними, смаженими, заливними. Надзвичайно смакує польський рецепт до святкового столу.
Рikantne roladki wieprzowe z fetą (Свинячі пряні рулети з фетою)
Для свинячих пряних рулетиків знадобиться:
- ошийок або лопатка – 500 г;
- крупна цибулина – 3 шт.;
- м’який сир (фета або моцарела) – 100 г;
- томат – 1 ст. л;
- волоські горіхи – пів ст.;
- борошно – пів ст.;
- з приправ: сушений орегано, паприка, чорний мелений перець;
- невеликий пучок кропу або петрушки;
- шматочок вершкового масла;
- рослинна олія;
- сіль.
Помите і обсушене м’ясо нарізати поперек волокон на сантиметрові шматки. Накривши розкладені шматочки харчовою плівкою, ретельно їх відбити, поперчити і посолити.
Підсмажити горіхи (швидко і уважно – вони легко пригоряють!) і подрібнити (не дрібно). Розім’яти сир. Змішати з горіхами, спеціями, томатною пастою і зеленню петрушки. Масу загорнути у відбите м’ясо.
Для надійності рулетики можна скріпити зубочисткою, обваляти в борошні та обсмажити до золотистого кольору.
Нарізану півкільцями цибулю спасерувати окремо до прозорості. Трохи підсолити. В кінці додати вершкове масло. Воно додасть цибулі ніжної молочної ноти. Цей момент не варто пропускати. Викладені для подачі рулетики накрити цибулевою подушкою.
Ошийок запечений в пиві з імбиром
Найкраще взяти цільний 3-4-х кілограмовий шматок свинини.
Крім того:
- світле пиво – 0,5 л;
- вершкове масло – 3 ст. л;
- цукор – 1 ст. л;
- свіжий або консервований ананас – 6 скибочок;
- тертий свіжий імбир – 1 ч. л;
- бутони гвоздики – 3-4 шт.;
- чорний перець – 1 ч. л;
- сіль.
Ошийок, вимитий і обсушений, натерти перцем з сіллю, зробити карбування (надрізи), помістити в підходящу для тушкування ємність, влити пиво і тушкувати не менше години на малому вогні.
У напівготовий шматок увіткнути бутони гвоздики і, обернувши фольгою, запікати в духовці близько години.
За цей час підготувати соус з обсмаженого у вершковому маслі борошна, цукру, імбиру з половиною склянки води. Все прокип’ятити 10 хвилин. Вийняти форму з м’ясом, зняти фольгу, залити соусом, прикрасити ананасовими скибочками і продовжувати готувати близько півгодини.
Це варто знати. Кулінарне карбування – прийом неглибоких насічок перед термообробкою продукту. Його сенс полягає у:
- прискоренні процесу приготування;
- більш глибокому проникненні приправ і соковитості;
- збереженні форми продукту при термообробці.
Можна робити ромбоподібні смуги-насічки з одного боку виробу. Щоб уникнути деформації, карбувати можна по діагоналі зверху і знизу, направляючи надрізи в протилежні сторони. І, звичайно, цей спосіб прикрашає готову страву.
Ще одна парадна страва, незмінна в складі Пасхального меню – буженина.
Буженина з в’яленою журавлиною і копченою паприкою
Для цього рецепту знадобиться кілограмовий свинячий ошийок без кісточки.
Крім того:
- в’ялені ягоди журавлини – пів ст.;
- діжонська гірчиця (з зернами) – 3 ст. л;
- мед -1 ст. л;
- приправи: копчена паприка, чорний мелений перець, коріандр, гострий перець.
Ошийок шпигується журавлиною, натирається сіллю з перцем. Після його потрібно виставити на холод на декілька годин, можна на ніч.
На добре розігрітій сковороді швидко обсмажити м’ясо з усіх боків, щоб зберегти сік, після натерти гірчицею і спеціями, що залишилися, помістити у рукав і відправити на дві години в духовку, яка повинна нагріватися разом з формою до 180°С. Вийнявши готову буженину, дати їй півгодини «відпочити» – і м’ясо готове.
Порада. Для того, щоб зі шматка, який фарширується чим-небудь, нічого не випадало в процесі приготування, надрізи слід робити хрестоподібно. Щоб при нарізанні зріз був красивим – шматок фарширується скибочками (моркви, томату, чорносливу) уздовж волокон.
Де купити свинячий ошийок
Найкращий асортимент м’яса і птиці для святкового столу пропонує інтернет-магазин «М’ясний Рай». Хочете купити відмінний свинячий ошийок? – клікніть https://myasnuyray.com.ua/ua/product/osheek/ і все обране (для Києва) доставлять до вашого порогу!