Солянка з ковбасою: страва, що захоплює смаком
Помічено, що солянка, яка входить до меню перших страв, замовляється в ресторанах найчастіше. Багато кому подобається солянка, приготована саме в місцях громадського харчування. По-перше, це надзвичайно смачно. По-друге, вважається, що солянка готується довго з великою кількістю продуктів, які ще потрібно принести, обробити й довго готувати. А тут замовив, почекав декілька хвилин – і насолоджуєшся!
Зате декотрі господині, зрозумівши, як готувати солянку з ковбасою правильно, пестять своїх близьких і отримують компліменти. Це того варте! Тим більше, іноді хочеться знайти альтернативу борщу й курячому бульйону.
Солянка не лише м’ясна
Солянка швидше за все належить до розряду святкових страв, аніж до повсякденних. По-перше, дуже багато м’ясних продуктів, що входять до складу. Якщо кожного дня включати до свого меню таку страву, ШКТ просто не витримає. По-друге, бюджетною її не назвеш. Адже в рецептурах містяться інгредієнти недешеві, а здешевити цей чудовий суп – означає втратити саму суть, закладену в початковому рецепті. Ну, і як уже зазначалося, поморочитися також потрібно, щоб суп вийшов як треба.
Виявляється, солянка може бути:
- грибна;
- рибна;
- м’ясна.
У грибну солянку додають капусту, яку попередньо тушкують до готовності з олією й оцтом. За хвилин 10 до закінчення тушкування додають часточки солоного огірка, цукор, сіль, перець, лавровий лист, томат-пюре.
Потім готують гриби. Пам’ятаємо, що чим більше видів, тим більше наша страва виправдовує визначення «збірна». Підійдуть білі, підберезники, рижики та інші. Економ-варіантом будуть шампіньйони, плевроти. Також смачно, але малоймовірно, що вони замінять колорит лісових фаворитів. Гриби вимочують, варять 15–20 хвилин, а потім подрібнені смажать на олії. Далі додають пасеровану цибулю, сіль, перець, огірок.
Готові продукти шарами (чергуючи гриби з капустою) викладають у форму для запікання й ставлять у розігріту духовку хвилин на 20.
Це класичний варіант. Нині перед подачею на стіл у готову масу грибів з капустою в порційні тарілки додають бульйон з яловичини. Традиційно прикрашають часточкою лимона й оливками. Гриби підійдуть як свіжі, так і сушені. Але в останньому разі їх замочують на ніч. Страва дійсно дуже смачна, поживна, корисна, хоча, напевно, готувати її набагато важче, як варити солянку з ковбасою.
Хочемо ще згадати на замітку господиням, що існує рибний варіант солянки. Її також готувати легко, на відміну від грибної. Та й риби в магазинах досить, щоб зробити вибір для справжньої збірної страви. Тут головне визначитися в сортах. Потрібно відбирати рибу велику, жирну, майже без кісток. Добре поєднуються червоні сорти (осетер, форель, горбуша). А для бюджетного варіанту підійдуть хек, минтай, оселедець, скумбрія. У рибній солянці навіть економ-пропозиція не поступиться смаковими якостями. Суп виходить однаково ароматний і дуже смачний!
З голів і хребтів варять бульйон. А філе ріжуть на великі шматки. Окремо рум’янять на олії цибулю, потім додають томат-пюре й тушкують хвилин 6. На дно каструлі викладають:
- рибне філе;
- нарізані кружечками солоні огірки, свіжі помідори;
- каперси;
- лавровий лист;
- сіль, перець.
Наливаємо бульйон, щоб покрити продукти, й варимо 10–15 хвилин. На порційну тарілку кладемо по шматочку кожного сорту риби, заливаємо бульйоном і традиційно прикрашаємо.
Солянка збірна з ковбасою
І все ж, найзатребуванішим видом є суп – солянка з ковбасою. У чому секрет цього екстравагантного супу? Поціновувачі м’ясних страв цінують його за те, що в ньому присутній смак одразу кількох улюблених виробів. Тому часто вживається назва «збірна солянка». Тут дійсно зібрано букет м’ясних продуктів. При цьому деякі з них потребують термічної обробки, а інші вводяться готовими для надання смакових ефектів.
Як правило, вибирають один вид м’яса, з якого варять бульйон як основу. Так, універсальним вважають бульйон з яловичини. Але можна спробувати зварити телятину, баранину. Хоча останній варіант має яскраво виражений аромат, який загрожує перебити запах інших інгредієнтів. Тоді просто потрібно грамотно дібрати складові.
Крім бульйону, нам треба підготувати ще цілий ряд м’ясних делікатесів. Тут важливо зрозуміти сам принцип, а все інше – справа фантазії. Нас цікавить:
- м’ясо варене (з якого варився бульйон);
- м’ясо копчене (куряча грудка, філе яловичини, бараняча грудинка);
- ковбаса (варена, копчена);
- сосиски (варені, копчені).
Добре не переборщити з продуктами, насиченими ароматами. Так, рецепт солянки з копченою ковбасою бажано щоб включав ще якусь одну копченину, не більше.
Ковбасу обираємо таку, щоб і ароматною була, і смачною, і естетичною. Найкраще вищого сорту з дрібними шматочками сала. Добре поєднується ковбаса з м’яса птиці сиров’ялена або сирокопчена. Вона має тонкий смак і не перебиває, а навпаки, посилює букет м’ясних смаків.
Деякі види готують з картоплею, морквою, але це порушує класичний рецепт. Хоча декому подобається смак картоплі з м’ясом, наприклад, країнам Прибалтики.
Важливо не пересолити бульйону. Варто пам’ятати, що готові м’ясні продукти бувають добре солені, тому можуть перенаситити страву сіллю, що зіпсує враження від букету смаку загалом.
Простий рецепт солянки з ковбасою розповість, як приготувати солянку швидко
Ми постаралися дібрати рецепт з недорогих продуктів, за яким легко приготувати смачно. Які продукти потрібні:
- будь-яка частина яловичини з м’якушем – 800 г;
- ковбаси або сосиски (варені, копчені) – по 200 г;
- овочі (цибуля, морква) – по 2 шт.;
- томат-пюре – 4 ст. л.;
- мариновані огірки – 4 шт. (невеличкі);
- сіль, перець;
- лавровий лист – 3 шт.;
- оливки – 100 г;
- лимон;
- зелень (для прикрашання);
- сметана;
- рослинна олія (для смаження).
Варимо бульйон з яловичини з лавровим листом. Солимо зовсім трохи. Овочі підсмажуємо на олії до готовності, додаємо томатну пасту й тушкуємо хвилин 5. Звільняємо бульйон. Усі м’ясні продукти й огірки ріжемо маленькими кубиками (сосиски – кільцями). Закидаємо в бульйон усе, що приготували: овочі, м’ясо та м’ясні продукти. Хвилин 10 нехай потомляться на мінімальному вогні. Вкидаємо оливки. Потім ще півгодини нехай страва постоїть під кришкою, насититься ароматом.
Все! Привабливий ароматний суп наливаємо в тарілку. Прикрашаємо часточкою лимона, сметаною, зеленню.