Чудове рішення – рулька
Свиняча голяшка (правильно рулька) – частина окосту, прилегла до колінного суглобу знизу, з боку копитця. Згідно зі стандартами оброблення відноситься до 4-го, останнього, сорту. Містить велику кількість сполучних тканин і грубих м’язів, що збільшує час приготування і вимагає деякого вміння, але одночасно надає стравам виняткових смакових властивостей. Це найдешевша частина туші, яку, проте, можна відмінно приготувати.
Рулька буває від передньої або задньої ніжки і може важити від кілограма до півтора. Різниця між передньою і задньою рулькою:
- задня містить більше м’ясної м’якоті і має більше сухожиль;
- передня менш м’ясиста, менш жирна.
Якщо потрібен холодець, то доцільніше використовувати передню, якщо варити-тушкувати-запікати – то задню.
У зв’язку зі зменшенням на наших прилавках якісних м’ясних виробів, рулька стає все більш популярною для приготування домашніх ковбас і закусок, як шинки для бутербродів, так і просто смачних бюджетних страв. Отже, пробуємо?
Ароматна шинка з рульки
Це дуже просто і смачно, шинка складе повноцінну заміну промисловим ковбасам. Склад:
- свиняча гомілка (краще задня);
- сушені томати – 8-10 шт.;
- часник – 1 голівка;
- лавровий лист – 2-3 шт.
Зі спецій знадобляться (в ч. л):
- паприка- 1,5;
- перець горошком – 1;
- мускатний горіх – 1;
- сіль – 2;
- духмяний перець – 3-4 горошини.
М’ясо підготувати: трохи обпалити, помити, поскоблити ножем. Зробивши подовжній розріз, видалити кістку. М’якоть розкрити, посолити, посипати мускатним горіхом і паприкою, дрібно рубаним часником і розкласти сушені томати.
Варто мати на увазі. Дуже доцільно використовувати нітритну сіль. Всупереч розхожій думці про некорисність, вона виконує ряд функцій:
- зберігає гарний колір м’яса;
- перешкоджає розвитку патогенної мікрофлори;
- пом’якшує м’ясні волокна, значно покращуючи смак виробу.
Дозування становить від 18 до 22 г на 1 кг м’яса, що є абсолютно безпечним.
Втім, можна скористатися звичайною або морською сіллю.
Рульку туго згорнути, зафіксувати кулінарною ниткою, обсипати спеціями і обернути харчовою плівкою. Залишити в холодильнику на ніч. Якщо використовується нітритна сіль, то час можна продовжити до двох діб, що лише поліпшить смак м’яса.
Вийняти з холодильника, залити водою і варити 3 години на невеликому вогні. Після охолодження видалити плівку і нитку.
Важливо. Плівка повинна бути з маркуванням, що підтверджує її використання до 120°С.
Сальтисон “Чудовий”
Це не класичний сальтисон, який готується зі свинячої голови, але він вартий того, щоб його приготувати. Знадобиться:
- рулька;
- цибулина;
- морква;
- перець горошком (пів ч. л);
- лавровий лист – 2-3 шт.;
- часник – 3-4 зубчики;
- мелений перець – пів ч. л.
Підготовлене м’ясо промити, поскоблити ножем і покласти в киплячу воду зі спеціями і овочами. Піну, що з’являється в процесі варіння, слід знімати. Варити протягом 3-3,5 годин на мінімальному вогні. Солити за півгодини до закінчення варіння. У готового м’яса відокремити кістку, а м’ясо і шкіру нарізати шматочками. Бульйон процідити.
Як форма використовується півторалітрова пластикова пляшка, у якій зрізана горловина.
М’ясо слід присолити, додати розтертий часник, поперчити. Скласти в пляшку, залити бульйоном, помістити на холод. Коли вміст пляшки повністю затвердіє (повинно пройти близько 5-6 годин), її можна, розрізавши, видалити.
Ця страва чудово поєднується з гірчицею, кетчупом, хріном – будь-якими гострими соусами.
Фермерський магазин «М’ясний Рай» пропонує великий асортимент м’ясної та делікатесної продукції. Надійні фермерські поставки, найсучасніше холодильне обладнання, суворе виконання санітарних норм і правил дозволяють продавати тільки охолоджене м’ясо. Акції та знижки, можливість віртуальних покупок роблять відвідування магазину зручним, а придбання надійними.
Потрібно купити свинячу гомілку? Соуси? Приправи? Досить перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/golashka-svninina/ і замовлення доставлять в зручний (для Києва і області) час.