Велика кількість способів, як приготувати курячий окіст
Курка – один з найбільш універсальних продуктів. Не один святковий стіл не обходиться без такого виду м’яса, та й у повсякденному житті його використовують із завидною регулярністю. Це обумовлено не тільки доступною вартістю, а й рясністю страв, які можна приготувати з курятиною.
Перевага курки в тому, що комбінувати її можна з чим завгодно, а, до того ж, біле м’ясо цієї птиці вважається дієтичним і максимально наповнений білком. Немає ніяких обмежень у кулінарії з таким продуктом. Тому якщо у вас стоїть питання, як приготувати курячий окіст оригінально, смачно й при цьому корисно, зараз ви знайдете лише вишукані та смачні рецепти, які неодмінно потраплять до ТОПу улюблених.
Перед тим як почати процес приготування, потрібно знати, що для організму людини таке м’ясо дуже корисне. Навіть той факт, що наваристі курячі бульйони – незамінна річ при якихось захворюваннях, – доказ того, що продукт відновлює сили, стимулює імунітет і допомагає боротися з недугою. Білок, який є в складі, не тільки слугує чудовим матеріалом для будови м’язів, а й сприяє роботі та розвитку мозку.
Дуже багатий набір вітамінів і мікроелементів – чудовий привід для того, щоб готувати в сім’ї корисну та здорову їжу з курятини частіше.
Як приготувати курячий окіст ідеально
Обираючи м’ясо в магазині, мало хто звертає увагу на фактори, які сприяють збереженості всієї користі курки. Побачили гарний шматочок – все, потрібно брати. Насправді запорука смачної, соковитої, а головне, корисної страви полягає в тому, що на етапі вибору потрібно звернути увагу на багато моментів.
Перш за все, якість продукту. Вибрати завжди свіже натуральне куряче м’ясо можна в магазині «М’ясний рай». Усі продукти на вітрині відповідають не тільки високим стандартам якості, а й потішать навіть найвимогливіших клієнтів. Птиця вирощується в сприятливих, екологічно чистих умовах, годується тільки натуральними кормами. У магазинах скрупульозно дотримуються всі вимоги зберігання, а також пакування, що так важливо для свіжості продукту. М’ясо не заморожується, що теж відіграє ключову роль.
Плануючи приготувати курячий окіст, рецепт вишуканий знайти легко, але навряд чи він буде ідеальним, якщо при виборі продукту не звернути уваги на такі моменти:
- Вигляд м’яса. Обов’язково розглядайте продукт на наявність дефектів, нальотів на шкірі, пір’я. Якщо хоч щось із цього присутнє, то навіть не варто намагатися реанімувати його. Шкірка птиці має бути однорідною, ніяких синців і ні в якому разі не відшаровуватися від м’яса. Придивіться до жиру курки: колір у нього має бути блідо-жовтий. Завжди перевіряйте, як курка пахне, адже, часом, поглянувши, можна чогось не помітити, а от запах не приховаєш.
- Зберігання. Перевагу краще за все віддавати охолодженим продуктам, а не замороженим. Не можна знати, скільки разів заморожувалося й розморожувалося м’ясо перед тим, як потрапити до вас у руки, і взагалі, чи було воно заморожене свіжим, чи потрапило до морозилки вже з «душком». Купивши таке м’ясо, навіть якщо ви будете запікати окіст курячий у великій кількості спецій та соусах, не факт, що вам вдасться врятувати м’ясо. Це ще й небезпечно, якщо курятина була несвіжою. Незвичайних смакових якостей також чекати не доводиться, бо розморожений окіст в 90% випадків вийде сухий і жорсткий. Але зіпсована страва – це найкращий варіант, а от наявність мікробів – це вже неприємність. Іноді ні миття, ні теплова обробка не може впоратися зі шкідливим продуктом.
- Колір птиці – це дуже важливо. Світло-рожева з тоненькою шкіркою – саме так має виглядати якісне свіже м’ясо. Перевірити свіжість курки можна, натиснувши на неї пальцем: якщо слід залишиться, то продукт, очевидно, не першої свіжості, і брати його не варто. А от якщо після деформації продукт швидко повертається у вихідну форму, це добрий окіст курячий. Рецепт приготування свіжого м’яса може бути яким завгодно, але неякісний продукт не врятують ніякі кулінарні таланти.
При виборі потрібно керуватися логікою, що від якості птиці залежить далеко не тільки смак готової страви. Перш за все потрібно думати про здоров’я. Коли купуєте продукцію в невідомих магазинах, завжди є ризик, адже не можна напевно знати, чим годують птиць, у який умовах вони ростуть. Якщо прислухаєтеся до всіх порад і знайдете підхоже м’ясо, то ваша страва насправді буде просто ідеальною й до того ж корисною.
Нехай вашим головним питанням буде не те, як приготувати курячий окіст, а як його обрати. Адже немає ніякого сенсу платити гроші за зіпсовані продукти, якщо навчитися обирати тільки якісні та надійні легко. Харчування не тільки задоволення, а й спосіб отримання корисних мікроелементів, вітамінів і енергії. Від знання корисної інформації та застосування його на практиці залежить здоров’я ваше й ваших близьких. Тому якщо ви насправді хочете харчуватися корисно, ніколи не купуйте продукту, який не відповідає хоч одній з вищеперерахованих вимог.
Курячий окіст у духовці – найкращий спосіб потішити близьких
Приємна новина, що процес приготування цього продукту займає мінімум часу, а от страва, якою би простою вона не була, легко може претендувати на справжній кулінарний шедевр, до того ж ситний і смачний.
Те, що окости часто готують в повсякденному житті, доводить, що ця частина птиці чи не перша покидає торгові прилавки практично в усіх магазинах. І хоч вважається, що шкірка курочки не дуже-то й корисна, іноді хрумкою смакотою побалувати себе хочеться. Тому більшою мірою, готуючи окіст курки, хочеться досягти саме такого результату: рум’яна шкірка та соковите м’ясо під нею.
Про те, що мінералів, вітамінів і протеїнів у продукті велика кількість, уже відомо всім. Як правильно обрати, теж зрозуміло. Але ось тут і залишається головне питання: як приготувати курячий окіст. Та як завгодно! Найрізноманітніші страви з унікальними комбінаціями, різними додатками в будь-якому разі гарантують смачну вечерю.
Прийнято вважати, що ця частина птиці – найапетитніша, в ній найсмачніше м’ясо, яке навіть найвимогливіші діти їдять із задоволенням. Взагалі, страви з цього м’яса настільки смачні, що практично в усіх країнах світу курячі окости знаходять своє застосування в стравах. Кухні всього світу віддають перевагу мати у своєму асортименті страви з курки. Ми пропонуємо вам три найпікантніших рецепти:
- Печеня з курочки – це чудова страва на обід чи вечерю. Її неодмінно оцінять усі ваші домочадці та насолоджуватимуться нею з величезним задоволенням. Ідеальний варіант – тушкувати курячий окіст у мультиварці. Для печені знадобиться цибуля ріпчаста, спеції, вершкове масло, сметана та борошно. На режимі смаження в мультиварці обсмажуєте цибулю до золотистої скоринки, додаєте туди м’ясо та ще хвилин 5 обсмажуєте, чекаєте, доки цибуля стане прозорою, а скоринка курки отримає ненав’язливий золотистий колір. Тим часом можна приготувати соус: вершкове масло розтопити на сковороді, додати борошно та швидко помішувати на повільному вогні. Вливаєте сметану й продовжуєте інтенсивно мішати, додаєте улюблені спеції й доводите до однорідної маси весь соус. Вмикаєте в мультиварці режим тушкування на годину та поверх обсмажених продуктів наливаєте соус. Подавати цю страву варто з домашньою яєчною локшиною, а також, на бажання, із шампіньйонами. Гарнір може бути який завгодно – тут тільки ваша фантазія.
- Курячий окіст у духовці у винному маринаді. Просто чудовий рецепт для романтичної вечері. Пікантна оригінальна страва, яка тільки ароматом здатна пробудити звірячий апетит. Рецепт на 2 порції: максимально дрібно нарізаєте базилік зелений і кінзу (можна навіть у блендері збити), додаєте в цю масу суміш трав і часник. На склянку сухого червоного вина додаєте 2 столові ложки соєвого соусу, чайну ложку меду, солите на смак (тільки акуратно, адже соус доволі солоний сам по собі), додаєте спеції та виварюєте протягом 5 хвилин. Тим часом готуєте окіст: миєте й робите максимально глибокі надрізи, куди потрібно покласти суміш із зелені й часнику. В охолоджений маринад кладете м’ясо – і на півгодини в холодильник. У розігріту духовку до 180-200 градусів на 30-40 хвилин відправляєте окости та періодично поливаєте, для соковитості, винним маринадом.
- Фарширований курячий окіст у духовці. Для початку видаляєте дуже акуратно кістку з м’яса, шкірку можна на бажання залишити. Далі дрібно нарізаєте шампіньйони й цибулю. Все обсмажити. Коли вони отримають трохи золотистий колір, додати дрібно натертий твердий сир і залишити на плиті хвилин на 5. Промиваєте окіст і висушуєте серветкою, в отвір, де була кістка, засипаєте сіль і спеції, а також добре промазуєте все м’ясо улюбленими приправами. Радимо сушений часник та італійські трави. Масло вершкове скибками кладете всередину окосту й додаєте суміш із грибів. Обов’язково біля основи зав’язуєте ниткою. Відправляєте окіст у духовку на 30-40 хвилин. Подавати можна з чим завгодно, а також і в якості повноцінної страви, без гарнірів.
Багатьох цікавить питання, як запікати окіст у духовці, щоб і скоринка була, і м’ясо не вийшло сухим. Насправді тема актуальна тому, що приготування курячого м’яса – процес «на межі», адже курятина дуже ніжна, і навіть одна хвилина має значення. Тому, щоб усе було ідеально, потрібно:
- Класти окости на невеликій відстані, щоб вони не накладалися один на одного й процес готування проходив рівномірно.
- За 10 хвилин до того, як витягти з духовки страву, змастити шкірку соєвим соусом. Завдяки цьому лайфхаку виходить не тільки хрумка скоринка, а й дуже апетитний вигляд.
- Не відкривати духової шафи, де готується страва, перші 20 хвилин. Це для того, щоб не пересушити повітря на початковій стадії.
- Проколювати м’ясо, спостерігаючи за кольором рідини. Коли вона стане прозора, виймайте, інакше ризикуєте пересушити курку. Робити занадто багато проколів і надрізів також погано, бо з них сік доволі швидко покине волокна птиці.
Пам’ятайте, що окіст курячий готується не більше 40 хвилин – це стосується лише духовки. Тому будьте уважні до страви, обраного температурного режиму та способу приготування. Користуйтеся порадами та рецептами, насолоджуйтеся смачною й обов’язково корисною їжею.