Коли гості на порозі, товченик із сиром – ідеальне рішення
Куряче м’ясо чудове в будь-яких проявах: запечене в духовці з пікантними прянощами, відварене з ароматними травами, паніроване в сухарях, тушковане й мариноване. Але що робити, коли на порозі раптово з’явилися гості, а в холодильнику ні однієї страви, якою можна було б їх пригостити? Не варто панікувати, адже всього за декілька хвилин можна приготувати смачну апетитну страву, наприклад, курячий товченик із сиром. Цей рецепт нескладний, а результат здатний здивувати гурманів.
Курячий товченик із сиром прикрасить не тільки дружні посиденьки чи фуршет, а й прекрасно підійде до святкового столу, вечірки на дачі чи пікніка.
Курячі товченики з сиром у духовці: швидка ситна вечеря
Для приготувати страви використовується куряча грудка. Ця частина вважається малокалорійною, має ніжний смак і виражений аромат. Не дивно, що грудка – безумовний лідер серед м’ясних продуктів за поєднуваністю з іншими продуктами та простоті приготування. У ній містяться амінокислоти, вітаміни й мінерали. Але куряча грудка має одну важливу особливість. У ній дуже мало жирів, тому порушення технологічного кулінарного процесу призводить до псування продукту, він стає сухим і мало їстівним.
Запропонований нижче рецепт курячих товчеників у духовці з сиром допоможе уникнути помилок і отримати дуже смачну страву. Ідея припаде до смаку як недосвідченим господиням, так і вправним кулінарам.
Курячі товченики в духовці з сиром можна готувати в різних варіантах, доповнюючи страву маринадами, овочами, сирами, кисломолочними продуктами. А використання прянощів, східних спецій або приправ додадуть страві сотні нових відтінків аромату та смаку. Перед початком приготування радять увімкнути духовку, щоб розігріти її до потрібної температури.
Рецепт приготування курячих товчеників нескладний. Знадобляться наступні продукти:
- Куряча грудка – 500 г (порція розрахована на 3–4 особи).
- Твердий сир (як варіант, «Російський») – 100 г.
- Дрібка солі та перцю.
- Яйце – 1 шт.
- Вершки або жирне молоко – 2 ст. л.
Курячу грудку варто вимити під проточною водою, змокнути паперовим рушником і нарізати на рівні 3–5 шматочки, товщиною близько 1,5 см. Потім потрібно трохи їх відбити кухонним молотком. Щоб уникнути жирних бризок, варто розмістити м’ясо між двома шарами харчової плівки.
Отримані соковиті шматочки посолити й поперчити. Для прихильників пікантної кухні можна додати чайну ложку гірчиці. Вона додасть страві фантастичного смаку і аромату. Потім гірчицю можна змити, а можна й залишити і в ній запікати в духовці. Залишити м’ясо на декілька хвилин. Це дозволить йому стати ніжнішим.
Терти сир варто на дрібній терці. Так він швидше розплавиться, просочить м’ясо і утворить гарну скоринку. У сирну стружку додаємо яйце та вершками, ретельно змішуємо. Курячі товченики викладаємо на деко, попередньо змазавши його соняшниковою або оливковою олією. Розміщувати їх потрібно близько один до одного: це допоможе уникнути пересмажених країв м’яса. Зверху викладаємо сирний соус, змащуючи всі ділянки м’яса. Потім ставимо в духовку на 25–30 хвилин за умови, що температура духовки буде 220 градусів. Кожна духовка має свої особливості нагрівання й процесу випікання, тому недосвідченим господиням варто стежити за часом, оскільки він може варіюватися від 20 до 40 хвилин.
Курячі товченики з сиром і помідорами для поціновувачів смачних простих страв
Цей рецепт можна розглядати як варіант приготування товчеників із сиром. Страва виходить ситнішою й соковитішою завдяки соку, яким живлять м’ясо помідори.
Знадобиться такий самий набір продуктів, як і в попередньому рецепті, але з деякими доповненнями:
- Куряча грудка – 500 г (порція розрахована на 3–4 особи).
- Твердий сир (як варіант, «Російський») – 100 г.
- Дрібка солі й перцю.
- Яйце – 1 шт.
- Вершки або жирне молоко – 2 ст. л.
- Помідори – 1–2 шт. (залежно від розміру овочу).
- Цибуля ріпчаста (на поціновувача, не обов’язковий інгредієнт).
- Зубчик часнику (надає страві пікантності, але також використовується візуально).
Процес підготовки й маринування м’яса залишається незмінним. Його нарізають на пластини товщиною близько 1,5 см, а потім посипають сіллю і перцем. Можна додати часник, подрібнений у спеціальному пресі чи дрібно нарізаний, гірчицю, провансальські трави та інші спеції.
Помідори нарізаємо часточками або кружечками: так товченик гарно виглядає. Можна нарізати овоч соломкою, але тільки за умови, що використовується твердий сорт помідора. Ріпчаста цибуля нарізається тонкими напівкільцями.
Сирна суміш готується традиційно. Сир натираємо на терці, додаємо в нього молоко та яйце. Всі складові змішуються й чекають свого часу використання у приготуванні страви.
Щойно шматочки м’яса опиняються на деко, змащеним краплею олії, викладаємо на них часточки помідора (досить однієї), півкільця цибулі ріпчастої. Зверху приправляємо м’ясо сирною сумішшю та ставимо в духовку на 25–30 хвилин.
Страва подається до столу гарячою. Зверху можна покласти листки зеленого базиліку чи для контрастності посипати чорним кмином. Приготовані курячі товченики з сиром і помідорами в духовці добре поєднуються з будь-яким гарніром, свіжими овочами. Проте можуть бути як самостійна страва.
Товченики з курячих грудок із сиром: попестіть себе ласою стравою
Товченики з м’яса птиці можна готувати не тільки в духовці, а й на сковороді. Цей процес не обтяжливий для господинь, а страва виходить смачною і ефектною. Спосіб приготування дещо відрізняється від описаного раніше: сирна суміш використовується у вигляді кляру.
Знадобляться продукти:
- Філе курки – 2 шт. (з розрахунку на одну особу – половина філе).
- Твердий сир (будь-який сорт).
- Сіль, перець, пряні трави (на бажання).
- Помідор – 1 шт. (на бажання).
- Рослинна або оливкова олія для смаження.
Для кляру потрібні наступні інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- майонез – 3 ст. л.;
- борошно – 4 ст. л.;
- сіль і перець.
М’ясо нарізається на порційні шматочки, кожен з яких потрібно злегка відбити кухонним молотком. Помідор нарізається тонкими напівкільцями: страва готується швидко, тому помідор не має втратити форму. Сир натирається на терці.
Кляр готується наступним чином. Змішуються яйця, майонез, спеції, борощно до отримання консистенції рідкої сметани. Кожний шматочок по черзі обмочується в клярі, а потім викладається на розігріту сковороду з олією. Вогонь під сковородою ставити середній. На кожній стороні м’ясо смажиться близько трьох хвилин.
Коли перегорнете товченик, покладіть на нього часточку помідора й посипте сирною стружкою. Через п’ять хвилин страва готова до споживання. Її можна подавати з картопляним пюре, пастою, сирими та приготованими на мангалі овочами.
Приготований товченик за вищеописаним рецептом – це цілий обід, у якому є м’ясо та овочі. А ще це бюджетний варіант нагодувати сім’ю чи друзів. Страва дійсно універсальна, її просто готувати і смачно їсти.