Страви з кролика. Кожного дня – новий кулінарний шедевр!
Багато господинь позбавляє своїх домочадців можливості насолоджуватися крільчатиною. І тут справа не тільки в тому, що вартість тієї ж курки в рази дешевша. Просто не кожна знає, що з цього цінного продукту можна створювати справжні кулінарні шедеври.
Смачні страви з кролика не закінчуються на тушкованій тушці з овочами, аж ніяк. На бажання, можна кожного дня готувати щось нове й дивувати не тільки свою сім’ю, а й гостей! І ми готові розповісти про найрізноманітніші гастрономічні вишукування, які підкорять кожного, хто їх спробує!
Побутує думка, що крільчатину готувати доволі складно й м’ясо можна зіпсувати. Розвінчаймо міфи та все-таки дізнаймося деякі лайфхаки, що дозволяють приготувати чудові страви з використанням мінімальної кількості часу й сил.
Страви з кролика не тільки смачні, а й дуже корисні!
Почнемо, мабуть, з того, що розповімо, чому не можна позбавляти своїх домочадців цього м’яса. Крільчатина – це унікальний продукт! Так, білок кроля засвоюється організмом людини на 90%, у той час як яловичий всього лиш на 60. Різниця відчутна, чи не так? Завдяки гіпоалергенності, цей продукт можна сміливо вводити в раціон навіть найменших гурманів, які не відмовляться поласувати такою смакотою.
Про смакові якості казати не доводиться, тому навіть якщо ваша дитина належить до категорії дуже вимогливих, можете навіть не сумніватися, що кролик буде оцінений гідно. Крім того, страви з м’яса кролика можуть вводити у раціон навіть ті, хто турбується про свою фігуру, адже воно практично не містить жиру й належить до дієтичних. Варто також згадати, що в складі є велика кількість вітамінів і мікроелементів, за вмістом яких крільчатина випереджує баранину, свинину та яловичину (не тільки в житті вони швидко бігають). Отже, регулярно споживаючи м’ясо кроля, ви суттєво збагатите свій організм корисностями.
Погодьтеся, що такий корисний продукт просто зобов’язаний з’являтися на столі хоча б іноді! Тим більше, що антиоксиданти, що входять до складу кожної страви з кролика, сприятливо впливають на шкіру та боряться з ознаками старіння (зараз усі дівчата це собі зазначили). Тож чому ми так рідко тішимо себе та своїх близьких не тільки смачним, а й дуже корисним продуктом? Річ у тому, що багато господинь не знає, як правильно готувати крільчатину. Та й із рецептів у багатьох є тільки один – тушкований кролик. Але на бажання можна скласти цілий список:
- ароматне рагу;
- дуже смачний плов;
- запечена тушка;
- печеня;
- котлети, врешті-решт.
Дійсно, список можна продовжувати довго. Для досвідчених кулінарів досить лише тушки кроля й трохи фантазії. І головне, що приготування страв із кролика не таке вже недосяжне й непосильне заняття, а досягти ідеальної страви можуть навіть ті, хто вперше стає за поверхню.
Маючи під рукою декілька рецептів, свіжі ніжки кролика та спеції, можна такий шедевр «змайструвати», що всі сусіди збіжаться на запаморочливий аромат! І можете не сумніватися, що й маленький привереда в їжі (це про чоловіка, а не про дитину ;)) не залишиться байдужий. Навіть кожного дня готуючи нову страву з крільчатини, можете декілька місяців навіть не повторитися. Щойно у вас вийде перша смачна страва, далі ви вже не зможете зупинитися.
І ще, навіть найпростіші страви з кролика можна перетворити на головну родзинку столу, трохи погравши зі спеціями та оформленням. Проявіть фантазію й використовуйте в прикрашанні тушкованих у сметані шматочків крільчатини зелень чи фігурно нарізану моркву. Додавши трохи чорносливу, можна досягти зовсім іншого смаку, а завдяки сухому вину, доданому під час тушкування, можна отримати справжній гастрономічний екстаз. А на допомогу можуть прийти й інші інгредієнти. Свіжий базилік, материнка, мускатний горіх, чебрець і т. д. Перераховувати можна дуже довго, а оскільки кріль полюбляє експерименти, можете сміливо використовувати все, що вважаєте за потрібне, кожного разу досягаючи нових ефектів.
Розширюємо свої знання: страви з кролика в духовці й не тільки!
Вам не здається, що духова шафа – це справжня революція серед кухонної техніки? За її допомогою навіть нудне меню в їдальнях та інших закладах громадського харчування отримує особливий шарм. Ну, посудіть, чи то просто з’їсти смажену курку, чи то запечену цілком з яблуками? Навіть вигляд інший, не кажучи вже про смак. А як це спрощує життя господинь! Натер спеціями й приправами шматок улюбленого м’яса, загорнув у фольгу, закинув у духовку – і займайся своїми справами, поки воно там все саме готується. Ніяких бризок по всій кухні від смаження, ніякого диму. А якщо в рукаві запікати, то взагалі зіпсувати страву немає шансів.
Саме тому страви з кролика в духовці обов’язково зацікавлять сучасну господиню. Правда, потрібно буде трохи «почарувати» перед тим, як запікати, але воно того варте. Отже, вам знадобиться:
- кролик, розділений на шматки;
- цибуля (чим більше, тим краще);
- морква півкільцями;
- сіль, спеції;
- маринад.
Як завжди, для початку вимочуємо м’ясо у воді, потім маринуємо. Для маринаду можна обрати соєвий соус (у цьому разі не переборщіть із сіллю), кефір чи молочну сироватку. Залишаємо в маринаді на ніч. Після того, як м’ясо промаринується, залишилось потрудитися зовсім мало. Нарізати моркву й цибулю кільцями, на бажання, можна ще крупно порізати картоплю (одразу вам гарнір буде), перемішати все з м’ясом, покласти в рукав для запікання та відправити в духовку.
Особливою популярністю сьогодні користуються страви з кролика в мультиварці. Це, мабуть, єдина техніка, у якій готувати ще легше, ніж у духовці. Тут ви можете фантазувати як завгодно. Можете тушкувати з овочами, додаючи до м’яса:
- цибулю;
- моркву;
- картоплю;
- солодкий перець;
- чорнослив;
- гриби та все, що вам до смаку.
Можете тушкувати в сметані, вині й навіть томатній підливці. Можете використовувати крільчатину для приготування плову. Це дуже смачно й ніжно.
Що може поєднуватися краще з делікатним м’ясом кроля, як не ємність з товстими стінками й дном, у якому воно томитиметься й отримуватиме неповторний аромат, готовий звести з розуму навіть гурмана? Саме тому страви з кролика в казані обов’язково варто приготувати хоча б раз (потім ви вже будете постійно її готувати).
Для початку розігрійте казан, на дно покладіть сало чи бекон, після того, як з’явиться розтоплений жир, покладіть розділену, попередньо вимочену й промариновану на ваш розсуд качку. Обсмажте кожний шматочок з обох боків. Потім додаєте в казан нарізані помідор, цибулю, солодкий перець, заливаєте водою та щільно закриваєте кришкою. Залишаєте томитися на слабкому вогні до готовності. Ну, і як завжди, не забуваємо додавати улюблені трави, спеції та сіль, які нададуть пікантності й аромату вашому кулінарному шедеврові!