Клефтіко. Спробуємо?
Багато хто побоюється готувати баранину, оскільки вона володіє непростим «характером». А дарма! Просто, як в будь-якій справі, є свої правила, дотримуючись яких буде отримано незмінно відмінний результат.
Баранина – відмінний продукт: вміст великої кількості заліза, багатий мікроелементний склад і, що важливо, малий вміст холестерину робить це м’ясо воістину лікувальним.
А правила? Що ж, правила є – їх небагато:
- Вік тварини. Молоде м’ясо має світлий відтінок і білосніжний воскоподібний жир. Розташовуватися він повинен рівномірно, що свідчить про правильний догляд.
- Правильна підготовка перед приготуванням – прибрати плівки і сухожилля.
- Баранина «любить» маринади і не любить тривалу термообробку, якщо це не призначено рецептурою. Один з кращих маринадів – оливкова олія або йогурт з травами і спеціями (все геніальне – просто!). Час витримки від двох годин до доби.
Клефтіко з реберець
Грецька кухня любить і вміє працювати з бараниною. Одна з популярних страв -кλέφτικο [клефтіко]. В ідеалі ця страва готується з цілого ягняти. Але не менш чудовою вона виходить з баранячих реберець.
Продукти:
- баранячі реберця – 1 кг;
- помідори – 4 шт.;
- будь-який м’який сир -100 г;
- солодкий перець – 2 шт.;
- лимон;
- цибулина;
- часник – головка;
- спеції: перець горошком, зіра, розмарин і орегано – по пів ч. л;
- оливкова олія – 2-3 ст. л;
- сіль.
Ребра крупно нарубати, промити, скласти для маринування. Додати нарізану півкільцями цибулю, четвертинки помідорів, очищений і крупно нарізаний перець. З лимона вичавити сік, змішати зі спеціями, сіллю і оливковою олією і натерти цією сумішшю реберця. Відправити на холод на час від 2 до 6 годин.
Глибоку форму для духовки застелити фольгою в 2-3 шари таким чином, щоб продукти можна було прикрити краями фольги; викласти на неї замариноване м’ясо, зверху покришити сир.
Прикрити фольгою так, щоб зверху залишався невеликий зазор і відправити в духовку на півгодини при 220-230°С. Після температуру зменшити до 160°С і залишити томитися ще на 2-2,5 години.
Подається готова страва з зеленню і будь-яким гарніром – рисом, картоплею тощо.
Каррі з айвою
Каррі з баранини (ягнятини) – дуже смачна, відома у всьому світі страва, здатна прикрасити будь-який стіл. Неймовірно запашна айва з легкою кислинкою якнайкраще гармонує зі смаком баранячого м’яса. Айва виходить прозорою, неймовірно смачною.
Знадобиться:
- реберця – 1 кг;
- борошно – пів ст.;
- оливкова олія – 3 ст. л;
- порошок каррі – 3 ст. л;
- помідори – 0,8 кг;
- яловичий або курячий бульйон – 0,5 л;
- червоне вино (сухе) – 1 ст.;
- айва – 1 кг;
- цукор 0,8 кг;
- паста масала – 100 г;
- вода.
Ребра нарубати, помити і обсушити. Припилити борошном і підрум’янити на олії. Додати каррі, пасту масала, дрібно нарізані помідори, з яких попередньо видалити шкірку. Для цього їх досить опустити на кілька секунд в окріп, після в холодну воду – і шкірка легко зніметься.
Влити вино і бульйон. Посолити, поперчити, акуратно перемішати на гарячій сковороді; перекласти у форму і відправити в нагріту до 160°С духовку на 2,5-3 години.
Поки м’ясо томиться, айву нарізати часточками. Воду (2 л) з цукром і соком лимона закип’ятити і варити разом з айвою близько 2 годин. Готове м’ясо полити айвовим сиропом, прикрасити часточками айви. Інакше: айву можна обсмажити разом з м’ясом і відправити в духовку, не використовуючи цукор.
Tikka Masala – ця гостра паста з ідеально збалансованим смаком. Її можна використовувати готову, можна приготувати самому.
Для неї будуть потрібні:
- часник – 2 зубчики;
- шматочок імбиру;
- гострий червоний перець, копчена паприка, коріандр – по 1 ч. л;
- оливкова олія і томатна паста – по 2 ст. л;
- кінза, кмин – по 1 ст. л;
- кокосова стружка, волоські горіхи, трохи солі.
Спеції обсмажити на помірному вогні, подрібнити, змішати з іншими інгредієнтами. Зберігати в холодильнику.
Де купити баранячі реберця
Відмінний асортимент охолодженого м’яса і чудових напівфабрикатів власного виробництва пропонує інтернет-магазин «М’ясний Рай». Купити баранячі ребра можна з 20% знижкою, досить перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/rebryshki-baranina/, обрати потрібний продукт і замовити доставку, яка (для Києва) буде прямо до вашого порогу!