Кіш лорен – в список рецептів для гурманів
Якщо ви ще не чули, що таке кіш лорен і при цьому любите поєднання тіста з м’ясом або рибою, то дізнайтеся, приготуйте і продегустуйте його. Ми вам допоможемо закохатися в цю страву і закохати у неї своїх близьких.
Трішки історії
Прийнято вважати, що кіш лорен з’явився у Франції. Хоча деякі сумлінні дослідники кулінарних коренів помітили, що є причини побачити і німецькі джерела. На їхню думку, спочатку в Німеччині створили простий, але надзвичайно смачний пиріг. Ні для кого не секрет, що німці досить економний народ, тому їх кухарі не вважали за можливе викидати залишки будь-яких продуктів. Так і вийшов пиріг із залишків хлібного тіста і всього, що не використали. Найближчі сусіди французи також зрозуміли неперевершений смак такої собі булки зі усіляким вмістом. Але внесли деякі корективи. Тісто готувалося спеціально, і не дріжджове, а пісочне або листкове, а в начинку додавали інгредієнти, які надавали пікантності, наприклад, вино. Так з’явився кіш лорен (дослівно «пиріг з провінції Лорен»). Проста гаряча закуска заволоділа серцями гурманів і в Англії, і в США, не кажучи вже про всю Європу.
Але, що цікаво, можна сказати, що кіш лорен – це не назва страви, а ідея приготування відкритого пирога з м’ясом. Кулінарні фантазії просто не мають меж! Для начинки беруть овочі в абсолютно різному співвідношенні, додають різноманітні види м’яса (індичка, ягня, телятина, курка) і заливають жирним соусом.
Пропонуємо декілька рецептів, а потім ідею, як можна поставити на стіл шедевр, не витративши на його приготування ні хвилини.
Кіш лорен: найкращі рецепти приготування
Тісто. Воно для всіх рецептів однакове. У нашому випадку це пісочний варіант. Інгредієнти: охолоджене вершкове масло (120 г) і молоко (2 ст. л.), борошно (180 г), сіль (на кінчику ножа). У миску просіваємо борошно з сіллю, кладемо шматочки масла, швидко розтираємо до утворення крихти і додаємо молоко, знову трохи вимішуємо. Тонким шаром викладаємо у форму. Класичний варіант для цієї страви – кругла форма з краями, як для кексу. Тісто проколюємо виделкою і ставимо на 20 хвилин в морозилку. Зверху кладемо пергамент і насипаємо будь-який груз (сиру квасолю або горох) і на 15 хвилин ставимо в гарячу духовку, прибираємо вантаж і ще 5 хвилин випікаємо. Так готова основа.
Соус. Беремо: вершки (20-30%), сир твердих сортів (100 г), сіль, перець за смаком. Цибулю, нарізану кубиками обсмажуємо в маслі хвилин 7, додаємо скибочки грибів і смажимо, поки не випарується рідина. В кінці вводимо дрібно посічену зелень, перемішуємо і даємо охолонути. Соус готуємо наступним чином: всі інгредієнти, крім сиру збиваємо вінчиком, а потім додаємо сир, натертий на дрібній тертці.
Кіш лорен з куркою і печерицями
Для начинки потрібно: 1 штука філе курячого відвареного (близько 300 г), шампіньйони (200 г), 1 штука ріпчастої цибулі, невеликий пучок петрушки або базиліка, оливкова олія (2 ст. л.), сіль, перець за смаком.
Тепер викладаємо наш кіш. На тісто шарами: шматочки курки, начинку, соус. Запікаємо при температурі 180°С 20-25 хвилин. Страву подають як гарячою, так і остиглою. Гарніру ніякого не потрібно, лише легкий овочевий салат.
Кіш з індичкою
Замість курячого м’яса можна взяти індичку. Її теж відварюємо, а все інше готуємо ідентично з першим рецептом.
Кіш з бараниною
М’ясну начинку готуємо по-іншому. Для неї буде потрібно 500 г м’яса і одна цибулина. На сковорідці тушкуємо баранину з цибулею годину і потім викладаємо у форму, заливаємо соусом. Випікаємо 30 хвилин.
А тепер, як і обіцяли експрес-меню.
Кіш лорен від магазину «М’ясний рай»
Торгова фірма «М’ясний рай» пропонує продукцію власного виробництва. Купити готовий кіш лорен можна онлайн, якщо перейти за посиланням: https://myasnuyray.com.ua/ua/product/kish-loren-s-indeykoy-i-percem/. Всі інгредієнти поставляються від фермерських господарств з екологічно чистих районів. Серед широкого асортименту представлений і кіш лорен з індичатини з перцем. У складі начинки і заливки: індичка су-вид, цибуля ріпчаста, перець болгарський, червоне вино, вершки, яйце куряче, твердий сир, сіль, спеції. Склад тіста: вершкове масло, борошно, яйця, сіль.
Страва виходить вагою приблизно 1200 г. Ви економите час і сили на приготування кулінарного шедевра, а ваші близькі все ж оцінять турботу!