Секрети кулінарії: як перетворити качину тушку на шикарну страву
У вас заплановане свято, а ви не знаєте, що б такого смачненького приготувати на стіл? Свинина дуже жирна, а курка здається буденністю? Спробуйте запекти качку. Правильно приготоване качине м’ясо ніжне за текстурою, соковите і прекрасно поєднується з будь-яким гарніром. Ми підготували для вас декілька простих, але смачних рецептів, які з легкістю стануть головною стравою вечора.
Трохи про качине м’ясо
Качине м’ясо, на відміну від курячого, має червонуватий колір і більш багатий смак. Висока жирність не дозволяє віднести його до розряду дієтичних, але зміст мікро- і макроелементів в рази вищий, ніж у інших сортів птиці. Крім традиційних, для м’ясних продуктів, білків, в качці присутні:
- насичені жирні кислоти (Омега-3 і Омега-6);
- багато вітамінів (Е, А, РР і вітаміни групи В);
- зола, холін, фтор, йод, кальцій, цинк, магній, натрій та інші мінеральні речовини.
Качка може стати рівноцінною альтернативою будь-якому м’ясному продукту, так як багата корисними для людської життєдіяльності речовинами. При цьому шкідливого холестерину в досить жирному м’ясі качки менше, ніж у свинині.
Як вибрати хорошу тушку
Щоб не розчаруватися і приготувати дійсно справжній шедевр, необхідно правильно підходити до питання вибору. Краще купувати м’ясо від виробника, ніж з рук на ринку. Так ви убезпечите себе від придбання несвіжої, старої або хворої птиці, і будете впевнені, що м’ясо пройшло експертизу, не заморожувалося і правильно зберігалося.
Якщо не знаєте, де можна купити м’ясо качки безпосередньо від виробника, переходьте за посиланням. Тут ви знайдете не тільки цілу тушку, а й зможете підібрати крильця, філе, ніжки в будь-якій потрібній вам кількості.
Що можна приготувати з качки
Качине м’ясо дуже популярне серед кулінарів. Качку готують цілком або розрізають на частини, як самостійну страву або в якості основного інгредієнта. Її можна приготувати у вигляді:
- печені, запеченої в духовці з картоплею;
- запеченої, фаршированої тушки в медово-соєвому маринаді;
- шматочків, тушкованих в сметані і багато іншого.
Кулінарія різних народів світу багата рецептами з качатини. Нею часто замінюють курку при приготуванні перших і других страв. Ніжний качиний жир відмінно підходить для смаження, а м’ясо прекрасно поєднується з овочами, крупами, грибами і навіть фруктами. До нього добре підходять вина і кисло-солодкі соуси.
Рецепт качки до святкового столу
Попередньо вимиту тушку натерти крупною сіллю і меленим перцем. Відкласти на пару годин, щоб вона просочилася. Приготувати пряний маринад, змішавши:
- соєвий соус;
- кілька зубчиків часнику, пропущеного через прес;
- пару столових ложок меду.
Кількість маринаду повинна бути достатньою для обмазування всієї качки. Змастити отриманою сумішшю всю тушку і обмотати харчовою плівкою. Відправити в холодильник на 12-18 годин.
Для запікання приготувати решітку і деко, на який буде стікати жир. Качку викласти на решітку і відправити в розігріту до 150°С духовку приблизно на 4-5 годин. Важливо не забувати в процесі приготування періодично поливати тушку витікаючим з неї жиром, щоб отримане м’ясо було соковитим і ароматним.