Еталон смаку – баранячі реберця
І знову про баранину. Вона варта того, щоб страви з неї частіше з’являлися на наших столах. Кращий плов готується з баранини. Ситна, густа, неймовірно запашна шурпа визнає виключно її ж. Класичний шашлик, про який можна розповідати і згадувати, як про свято, подається з цього ж м’яса. Хочеться справжньої «чоловічої» їжі – готуйте баранину!
Це альфа і омега східної кухні, її основа, сакральний сенс її кулінарної творчості.
Баранину тушкують з фруктами, роблять печеню, грилюють, смажать на вугіллі. Воно має свої особливості приготування, що дозволяють розкрити смак і аромат цього, все ж, не настільки звичного для нас м’яса.
Секрети приготування баранини
Варка. Оптимально – приготування в овочевому бульйоні з травами і спеціями. Надлишки жиру і піни слід ретельно видаляти, оскільки саме вони концентрують в собі специфічний смак баранини.
Тушкування. М’ясо готують в будь-якому товстостінному посуді або мультиварці (віват сучасним технологіям!). Його добре чергувати з овочами і травами з додаванням невеликої кількості води або овочевого бульйону. Додавання вина надає неповторного букету страві, а також служить прекрасним маринадом.
Запечена баранина, особливо з фруктами або сухофруктами особливо «парадна», а її вишуканий смак буде базовим в палітрі різноманітних святкових страв.
Смаження. Попередня підготовка (вимочування або маринування) покращує смак м’яса, робить його більш ніжним і піддатливим. Кладеться на сковороду воно жиром вниз і готується від 5-ти до 10 хвилин з кожного боку. Важливо не пересушити м’ясо, оскільки можна легко отримати жорстку і несмачну «підошву».
Подається баранина гарячою, з пилу, з жару, оскільки жир застигає вже при 40°С і стає не придатним у їжу. Найкращі компаньйони до цього м’яса – овочі та зелень. Як гарнір можна використовувати картоплю і рис. Неймовірно смачні страви з баранячих реберець.
Баранячі ребра під йогуртово-м’ятним соусом
Баранина “любить” соуси. Відмінний варіант під це м’ясо – соус на основі йогурту. Найкращий аромат – м’ятний. М’ята і баранина є Каєм і Гердою, Чуком і Геком в світі кулінарії. Знадобляться:
- ребра баранячі – 800 г;
- йогурт (типу «Грецького») – 1 ст.;
- 3-4 цибулини;
- жменя листя м’яти;
- базилік;
- лимон;
- чорний перець.
Ребра розрізаються поштучно, укладаються в форму для запікання, перчаться і збризкуються лимонним соком. На цьому етапі м’ясо солити не потрібно.
На 10 хвилин форму з м’ясом поміщаємо в розігріту до 190°С духовку і запікаємо до напівготовності.
Нашатковану півкільцями цибулю потрібно присолити і додати ст. л лимонного соку. Підготовлену цибулю викласти зверху на м’ясо, запікати все разом хвилин 10 і вимкнути нагрів.
Зелень (листя м’яти і базиліка) подрібнити, додати до йогурту, присолити.
М’ясо подається гарячим, з м’ятним соусом. Чудово доповнять страву запечені баклажани і перці.
Баранячі реберця з фруктами
Гарним доповненням служать для страв з баранини айва та яблука. Отже, знадобляться:
- реберця – 1 кг;
- по парі середніх плодів айви і зелених яблук;
- ріпчаста цибуля – 3-4 шт.;
- біле напівсолодке вино (типу «Алазанської долини») – пів ст.;
- оливкова олія – чверть ст.
Спеціями для цієї страви будуть барбарис і кардамон. Дуже добре додати зіру, суміш перців (всього по пучку) і використовувати сіль грубого помелу.
Цибулю нарізати півкільцями, міліметра по три товщиною. Спеції розтерти з сіллю. З плодів вийняти серцевину і нарізати скибочками.
Готовність олії перевіряється обсмаженням скибочки яблука. Як тільки воно потемніє – олія досягла необхідної температури.
Ребра швидко обсмажити до червоної скоринки, посипати сумішшю перцю і солі, додати цибулю і знизити нагрів. Влити вино; ближче до кінця приготування посипати зірою і барбарисом. Викласти зверху айву і скибочки яблук. Тримати під кришкою ще хвилин 15-20. Знявши кришку, дати випаруватися зайвій рідині. Готово!
Порадуйте себе і близьких, приготуйте реберця! Відмінні баранячі ребра купити можна в магазині «М’ясний Рай». Охолоджене м’ясо від перевірених постачальників, турбота про власну репутацію дозволяють придбати відмінну продукцію; достатньо клікнути по посиланню https://myasnuyray.com.ua/ua/product/rebryshki-baranina/ і замовлення доставлять в зручний час до порогу!