Хашлама з баранини: смачно по-кавказьки
Малоймовірно, що середньостатистичний європеєць з ходу згадає, що таке хашлама, та й швидше за все взагалі цього не знає. Зате будь-який мешканець Кавказу розповість вам безліч рецептів приготування цієї страви. І кожний буде правий, адже не важливо, з яких компонентів вона складається, головне, що там багато баранини, яка просто відображає колорит кавказької кухні загалом.
Тому запрошуємо поціновувачів такого соковитого й повноцінного за живильними властивостями м’яса, як баранина.
Як приготувати хашламу з баранини
Хочемо трохи пройтися рецептурами мешканців Кавказу, щоб розкрити колорит приготування баранини в кожній окремо представленій країні. Адже саме там і тільки там правильно розкажуть, як приготувати хашламу з баранини.
Подивімося, як готують вірмени.
-
- Готуємо в казані, адже якнайкраще приготувати м’ясо у власному соку, а для баранини справедливіше сказати – в жирі.
- Відбираємо продукти:
- багато баранини (1 кг);
- багато цибулі (7 великих цибулин);
- багато помідорів (7 штук);
- багато солодкого перцю (6 штук);
- приправи, перець, сіль, зелень (тут усе на смак і важливо не переборщити).
- Процес приготування.
- Підготовлений м’якуш м’яса ріжемо шматками розміром десь у сірникову коробку.
- Очищену цибулю ріжемо великими кільцями (приблизно 0,5 см).
- Перець нарізаємо на часточки вздовж плоду, попередньо видаливши серцевину.
- Чисті помідори розрізаємо на 4 частини.
- У розігрітий казан викладаємо шарами м’ясо й овочі в такому порядку: цибуля, помідори з перцем, баранина, знову цибуля, помідори з перцем, знову баранина й останній шар – помідори. Кожен шар м’яса добре солимо, перчимо.
- Ставимо на вогонь і готуємо на невеликому вогні під кришкою близько 4,5 годин.
- Посипаємо подрібненою зеленню безпосередньо перед подачею на стіл.
Так готується традиційна хашлама з баранини
Рецепти інших народів швидше доповнюють, ніж заміняють суть приготування страви. Так, наприклад, азербайджанці можуть включати до зелені улюблений букет з кінзи й тархуну. Вони також полюбляють готувати з м’яса баранини на кістці.
Суп із баранини: хашлама
Правду кажучи, сама страва – перша. Різниця в тому, як її подають. Якщо хтось бажає лише м’яса з овочами, це буде схоже на другу страву, точніше, баранину з овочевим гарніром. Грузини беруть грудинку (можна й краще з кісточкою). І от що зі спецій підходить на 750 г м’яса та в якій кількості:
- цибуля, морква (всього по 3 штуки);
- коріння селери й петрушки (по 2 штуки);
- велика головка часнику;
- 5 лаврових листків;
- спеції, зелень і сіль за тими самими рекомендаціями, що й вище, у вірменському варіанті готування.
Процес приготування:
- М’ясо варимо у воді 1 годину.
- Додаємо все промите коріння й моркву, нарізану товстими кільцями.
- Цибулю дрібно нарізаємо на кубики – й туди ж.
- Зелень (кріп) кидаємо цілком.
- Доварюємо ще 3,5 години, до готовності.
- Готову баранину без овочів викладаємо на велику тарілку, ставимо на стіл, прикрасивши зеленню.
- Часник розтираємо в ступці й трохи кладемо в піалу, туди ж – овочі.
- Заливаємо бульйоном. І тепер кожен може брати м’ясо й класти собі в бульйон.
От і вийшов суп із баранини – хашлама. Вирішувати вам, як і коли його подавати, але одне незаперечне: страва дуже ситна й корисна, якщо ще врахувати її дієтичні властивості. Також аромат і солодкуватий смак від спецій та м’яса урізноманітнять застілля поціновувачів баранини.
Смачного!