Гомілка курки. Готуємо супчики
На думку багатьох дієтологів, супи – дуже корисний продукт. Вегетаріанці вважають за краще овочеві, ну а м’ясоїди прекрасно пристосовують різні частини птиці для створення смачних та ситних супчиків. На захист останніх можна сказати, що білок і жири тваринного походження необхідні в ряді випадків. Тому не варто нехтувати такими продуктами, а бажано вибирати оптимальні варіанти по співвідношенню м’ясо / здоров’я. Пропонуємо розглянути пропозицію «супчики з м’яса курки», і зокрема з гомілки.
Спершу про корисні властивості курятини
Перш за все м’ясо курки – джерело повноцінного, легкозасвоюваного білка (20,85 г на 100 г продукту). Він має унікальну структуру амінокислот, кожна з яких виконує певну функцію і ні в якому разі одна не замінює іншу, а навпаки доповнює, що не применшує важливості кожної, наприклад:
- Аргінін. Характерні протизапальні властивості, стимулює імунну систему.
- Таурин. Бере участь у відновленні клітин головного мозку відділу, відповідального за пам’ять.
- Триптофан. Відповідає за обмінні процеси і зокрема за засвоєння вітамінів.
- Валін. У тандемі з лейцином та лізином сприяє нарощуванню м’язової тканини, запобігає зниженню рівня гормону щастя (серотоніну), допомагає організму справлятися з перепадами температури.
- Пурин. Прискорює обмінні процеси, передає по клітинам корисні речовини.
Білок – джерело енергії та будівельний матеріал для м’язової маси. Він впливає на роботу всіх важливих систем людини, в тому числі на діяльність мозку.
Жиру в 100 г м’яса курки 9,25 г. Це також важливий нутрієнт, за допомогою якого організм насичується енергією. Жир допомагає утримувати тепло та створює опору внутрішніх органів.
Його важливі функції:
- Основне джерело енергії для ослабленого організму в період хвороби або штучного голодування, коли поживні елементи надходять в мінімальній кількості.
- Роблять кровоносні судини еластичними, що прискорює процес проникнення корисних речовин до тканин та клітин.
- Сприятливо впливає на шкіру, волосся, нігті.
- Нормалізує менструальний цикл, бере участь в гормональному синтезі.
Багато, бажаючих стежити за фігурою, уникають вживання жирної їжі. Але шкідливі транс жири, які надходять при смаженні курячого м’яса і насичені жири у великій кількості. А помірне вживання цього виду м’яса (вміст жирів не повинен перевищувати 10-20% від загального споживання їжі), навпаки лише принесе користь.
Також не можна переоцінити користь від вмісту вітамінів та мінералів в курятині. Якщо вводити куряче м’ясо в щотижневе меню один-два рази, то організм буде отримувати більшість необхідних мікро і макроелементів.
Гомілка курки. Поживна цінність
Частини тушки відрізняються за складом. М’ясо курки в обробленому вигляді завжди є в наявності в магазині «М’ясний рай». Гомілка курки найбільш популярна частина, оскільки з неї дуже швидко готувати. Вона коштує дешевше, але при цьому має майже все ті ж показник поживної цінності, що і грудка. Так, на 100 г білка 18,1 г, жиру 9,2 г, без вуглеводів, ті ж вітаміни, мінерали. Це повноцінне джерело білка, жиру, мікроелементів, вітамінів. Найчастіше для приготування бульйонів використовують саме цю частину. Бульйон виходить насиченим та смачним. Поговоримо, які неймовірно смачні супчики можна приготувати.
Супи. Як приготувати перші страви з гомілки
Почнемо з самого простого.
«Суп класичний»
Це варіант дійсно класичний. Його пам’ятають всі люди, які відвідували дошкільні заклади, санаторії, будинки відпочинку. Готують швидко. Ставлять варити ніжки, доводять до кипіння і кидають картоплю та ріпчасту цибулю, нарізані кубиками, моркву, натерту на крупній тертці, солимо, перчимо. Коли картопля готова, готова і страва.
Є варіант класичний, з вермішеллю. Замість картоплі кладуть локшину. А моркву ріжуть півкільцями, цибулю – кубиками. Тоді готовність визначається по м’ясу, а макаронні вироби закладають трохи пізніше після варіння м’яса (через хвилин 15).
Особливий підрахунок інгредієнтів тут не потрібен, все як завжди. Якщо хочемо отримати густий продукт, кладемо більше вермішелі або картоплі, а решта по 1 штуці, солимо і перчимо до смаку. Але є рецепти, де від точної ваги складових залежить успішність варіння. Наприклад, в японській страві все повинно бути чітко.
«Даші з куркою»
Нам будуть потрібні:
- гомілки курки (2 шт.),
- локшина рисова (100 г),
- бульйон Даші сухий (2 ч. л.),
- цибуля порей (50 г),
- перець чилі (половинка),
- сухі водорості норі (2 г),
- лимон (четвертинка).
Готуємо японський суп наступним чином:
- М’ясо відварюємо у воді (1 літр) протягом 25 хвилин на дуже маленькому вогні, щоб вода не кипіла, при цьому знімаючи пінку та жир. Бульйон повинен бути прозорим.
- Окремо також в воді відварюємо до готовності локшину.
- М’ясо покласти порівну в порційні тарілки, а в бульйоні розчинити сухий Даші, додати дрібно нарізану цибулю та перець.
- Водорості соломкою викласти на м’ясо і налити бульйон.
- В кінці скропити лимонним соком. Подавати з паличками, але можна і з ложкою.
А тепер банкетна страва.
«Курячий суп-пюре»
Складові:
- гомілки курки (4 шт.),
- консервований горошок (банка),
- гриби печериці (5-6 шт.),
- маслини без кісточок (8-10 шт.),
- мадера (50 г),
- вершки 10% (100 мл),
- жовток (2 шт.),
- борошно (1 ч. л.),
- корінь селери (1 шт.),
- сіль, перець (за смаком).
Процес варіння.
- Варимо м’ясо в 1,5 літрах води з коренем до готовності, так, щоб курка стала дуже м’якою і відокремлювалась від кістки. Корінь прибираємо.
- На блендері подрібнюємо м’ясо, горошок, відварені гриби.
- Подрібнену масу кладемо в бульйон, доводимо до кипіння.
- Сливки перемішуємо міксером з борошном і жовтками. Вливаємо в киплячий бульйон обережно, швидко помішуючи ложкою, солимо, перчимо.
- В кінці вливаємо мадеру, вимикаємо вогонь.
- У порційні тарілки викладаємо суп та маслини. Посипаємо зеленню, наприклад, кінзою або кропом.
Супи з гомілки курки корисні, ситні, смачні. Смачного!