ТОП рецептів: як приготувати печінку кролика
Крільчатина – дуже цінний продукт. Незвичайний смак, корисні поживні речовини, гіпоалергенність – головні переваги. Недаремно дозволяється використовувати м’ясо кролика в якості першого підгодовування для малюків, а також уводити в раціон людей, які дотримуються спеціальних дієт за станом здоров’я і тих, хто стежить за фігурою.
Але багато господинь не дуже часто тішить домочадців таким смачним корисним продуктом. Найчастіше причиною цього стає банальна відсутність правильного рецепту чи неправильний вибір тушки, що потім зіпсувало враження про страви з цим м’ясом. Припустившись однієї помилки в процесі приготування, у деяких м’ясо виходить жорстким.
Існують певні правила, яких варто дотримуватися, працюючи з тушкою кроля. Готувати крільчатину потрібно довше, ніж курку чи індичку. Але, на відміну від м’яса, печінка кролика готується набагато швидше й простіше.
Багато хто не знає, як приготувати печінку кролика, тому що просто не доводилося цього робити. Адже звичніше подати на стіл страви з курячої чи телячої печінки. Але ми ж не шукаємо традиційних страв, а хочемо здивувати рідних новими кулінарними шедеврами. Тому розповімо вам найсмачніші рецепти з цього цінного продукту, які обов’язково потрібно спробувати хоча б один раз. Більше того, ви дізнаєтеся про корисні властивості печінки кролика.
Ці страви з печінки кролика обов’язково вам сподобаються
Печінка – дуже корисний продукт. Отже, включати її в раціон просто необхідно. Печінку можна споживати в абсолютно різних варіаціях: тушковану, смажену, варену, у вигляді паштетів і суфле, а також використовувати для приготування супів. І це стосується будь-якої печінки – індичої, курячої чи кролячої.
Як і саме м’ясо кролика, печінка також належить до дієтичних продуктів. Низька калорійність робить її просто незамінною в якості вихідного продукту для кулінарних шедеврів, призначених для тих гурманів, які стежать за фігурою.
Звичайно, як і будь-який субпродукт, включати печінку в раціон потрібно до одного разу на тиждень, адже це «фільтр» організму, якому властиво накопичувати шкідливі речовини. Але, споживаючи страви з печінки кролика один раз на тиждень, ви принесете організму лише користь, тому що в ній містяться:
- вітаміни групи В;
- практично весь спектр інших вітамінів, потрібних для організму;
- мінерали: кальцій, магній, залізо та ін.
Крім того, печінка кролика:
- легко засвоюється організмом;
- містить велику кількість білка;
- сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт;
- покращує стан шкірного покриву і волосся;
- найкращий продукт для боротьби з анемією.
Погодьтеся, досить причин, аби включити в раціон цей цінний продукт. А от у якому вигляді – вирішувати вам. У магазині «М’ясний рай» представлено фермерські продукти. У їхній якості й безпеці ви можете бути впевнені на всі 100%. У нас неодмінно варто обирати смачні й корисні інгредієнти для щоденного раціону.
Для початку розглянемо рецепт печінкових оладок, які потішать не лише дорослих, а й дітей неповторним смаком, ніжною текстурою та соковитістю. Перед тим як приготувати печінку кролика, її потрібно ненадовго залишити в холодній воді або навіть молоці. Це забере всі непотрібні запахи. І таке правило варто застосовувати в будь-якому рецепті. Щоб приготувати оладки, нам знадобиться:
- 0,5 кг печінки;
- 1 цибулина;
- 2 яйця;
- борошно;
- сіль, перець;
- півсклянки гречаної крупи.
Для початку потрібно відварити гречку. Далі пропустити через м’ясорубку печінку, цибулю й охолоджену крупу. Вбити яйця, додати сіль і перець. Тепер трохи вводити борошно й усе ретельно перемішувати. Потрібно довести печінкове «тісто» до консистенції густої сметани.
Тепер обсмажуємо оладки на рослинній олії з двох боків і складаємо в глибоку каструлю. Заливаємо оладки водою, додаємо 1 лавровий лист і декілька горошин чорного перцю, доводимо до кипіння. Томимо на слабкому вогні не більше 10 хвилин. Після цього дати трохи постояти із закритою кришкою. У результаті у вас вийдуть ніжні, соковиті повітряні оладки, які можна подати з будь-яким гарніром чи взагалі без нього, у якості, наприклад, перекусу.
Якщо не знаєте, як смачно приготувати печінку кролика, спробуйте зробити з неї домашній паштет. Ніякий гамбургер не зрівняється з хрумким тостом, змащеним домашнім печінковим паштетом. Це чудовий варіант для сніданку, який припаде до смаку всім домочадцям. Ось список інгредієнтів:
- 300 г печінки;
- 200 г вершкового масла доброї якості;
- 100 г ріпчастої цибулі;
- 100 г моркви;
- сіль і чорний мелений перець на смак.
Для початку потрібно вийняти вершкове масло й залишити його грітися. Натерту моркву й порізану півкільцями цибулю пасеруємо на вершковому маслі, потім кладемо туди попередньо промиту обсушену зелень. Обсмажуємо. Щоб перевірити рівень готовності, потрібно проткнути печінку. Якщо виділяється сік без крові, печінка готова.
Невеличкий секрет: всього 50 мл алкоголю (коньяк чи віскі), доданого до печінки в процесі смаження, зроблять паштет ароматнішим і смачнішим. Правда, не забудьте тоді відкрити кришку, щоб дати спирту вивітритися. Тепер залишився останній штрих. Блендером збиваємо вершкове масло, обсмажені овочі та печінку до отримання однорідної маси. На цьому етапі додаємо сіль і перець. На бажання, можна включити сюди зелень і улюблені спеції. Єдина порада: одразу готуйте подвійну порцію, бо все одразу розлетиться на бутерброди домочадців 😉
Проста перевірена страва: печінка кролика в сметані
Погодьтеся, що сметанні соуси – справжня знахідка для багатьох господинь. Захотіла урізноманітнити звичну тушковану курятину – приготувала її в сметані. Зробити тюфтельки ніжнішими? Додала в соус столову ложку жирної сметани – і все, смак дитинства! Крільчатина взагалі дуже добре поєднується зі сметаною, і печінка не виняток. Завдяки такому інгредієнту, як сметана, і без того м’яка печінка стає ніжнішою, м’якшою, отримує особливий аромат і післясмак.
Перш ніж почати процес приготування, потрібно вимити печінку, ретельно її перебрати, видалити плівку й судини. Можна готувати як цільними шматочками, так і порізаними (але не дуже дрібно, інакше вони засмажаться й стануть сухими). Тепер відбираємо інгредієнти для приготування печінки кролика в сметані:
- 0,5 кг печінки;
- 200-300 мл сметани (чим більше, тим смачніше);
- морква – 1-2 шт., залежно від уподобань;
- борошно;
- рослинна олія для смаження;
- вода;
- сіль, перець.
Якщо помітили, то в рецепті немає цибулі. Її можна використовувати на бажання.
Тепер, власне, сам процес. Нагріваємо на сковороді рослинну олію й викладаємо натерту моркву та цибулю (якщо хочете). Пересипаєте це в каструлю. Далі обвалюєте в борошні кожний шматочок печінки й обсмажуєте з обох боків. Після того, як печінка вже буде готова відправитися до овочів, не знімаємо її з вогню, а додаємо сметану й усе перемішуємо. Залишаємо на 3 хв. тушкуватися на сковороді. Тепер печінку в сметані відправляємо до овочів, додаємо декілька склянок води й тушкуємо близько 15 хв. на слабкому вогні.
До речі, такий рецепт чудово підходить тим, хто хоче приготувати печінку кролика в мультиварці. Тоді просто варто обсмажити всі інгредієнти в чаші, потім додати сметани, долити води й перевести на режим тушкування. Якщо хочете отримати менш калорійний продукт, уникайте смаження, не додавайте борошна та мінімізуйте кількість олії. Сметана, до речі, теж необов’язковий інгредієнт. У якості менш калорійної альтернативи краще віддати перевагу нежирному натурального йогурту без добавок. У смаку точно не програєте, і зайвими сантиметрами на талії навіть найсмачніша страва не відобразиться.
Якщо думаєте, де ще можна використати кролячу печінку, спробуйте приготувати з цим інгредієнтом теплий салат. Для цього можна взяти тушковану печінку, тільки не в сметані, і додати продукти на власний смак. Заправити салат оливковою олією чи іншим соусом. І маленький лайфхак: печінку з овочами – чи то салат, чи тушковану страву – чудово доповнять горіхи (наприклад, кедрові).