Вишуканий смак баранячої печінки
Бараняча печінка – «терра інкогніта» для багатьох господинь. Незважаючи на те, що баранина потроху починає входити в наше традиційне меню, бараняча печінка – маловикористовуваний продукт. Про баранину ми знаємо небагато: мала калорійність, винятковий склад м’яса, непередаваний аромат і смак чудових страв. Але печінка… Чим вона хороша? Властивості цього продукту такі, що варто познайомитися з ним ближче.
Бараняча печінка дуже живильна, залишаючись при цьому низькокалорійною. Цікаво, що калорійність відповідає вазі, тобто в 100 г продукту міститься 100 Ккал. За структурою вона схожа зі свинячою печінкою, має коричнево-червоний зріз і щільну текстуру, ніжний і солодкуватий запах, з нотою, характерною для баранячого м’яса.
Цікавим є той факт, що, поряд з багатим вітамінним і мікроелементним складом, вона містить гепарин – речовину, що розріджує кров, поліпшує її плинність, в результаті чого зменшується ризик виникнення інфарктів та інсультів.
Печінка. Правила вибору
Вибираючи цей субпродукт, варто керуватися зовнішнім виглядом, кольором і запахом.
Печінка бараняча повинна бути:
- блискучою, трохи вологою, червоно-коричневого кольору. Нехарактерний колір говорить про повторне заморожування і невідповідні умови зберігання продукту.
- з приємним, трохи солодкуватим запахом. Наявність гнильного або аміачного запаху неприпустима.
Отже, печінка куплена. Що смачного можна з неї приготувати? Печінку можна варити, смажити, готувати на пару, запікати. Можна приготувати смачні млинці і паштети. Використовувати її в теплих салатах, які із закусочних перетворюються в легкі та ситні основні страви. З печінки можна приготувати смачний зелений плов – традиційне блюдо бухарських євреїв, однієї з найдавніших громад світу. Ця кухня тісно переплелася з таджицькою і узбецькою, та страва із рису з бараниною і печінкою варта того, щоб її приготувати.
Бахш-плов
Є багато варіантів приготування цієї страви, один з них пропонується нижче.
Складові:
- класичний круглий рис – 1 кг;
- 500-600 г баранини;
- бараняча печінка (повинна складати половину від кількості м’яса);
- курдючний жир – близько 300 г;
- 100 мл рослинної (в ідеалі бавовняної) олії; якщо немає, то підійде будь-яка рафінована;
- 2-3 великих цибулини;
- кінза (пару пучків);
- сіль, перець.
Підготовлене м’ясо, нарізане сантиметровими кубиками, обсмажують у розпеченій на вогні олії. Після додається нарізаний курдючний жир і скибочки печінки. Обсмаживши все протягом 5 хвилин, додається дрібно подрібнена кінза і півкільця цибулі. Змішавши, необхідно долити води стільки, щоб продукти були покриті. Все тушкується спочатку на великому, а після на малому вогні. Чим довше, тим краще.
Вимитий і попередньо замочений рис відправляється до м’яса. Все перемішується, солиться і перчиться. Далі готується на великому вогні, поки вся вода не вбереться рисом.
Рис зібрати гіркою, полум’я зменшити до мінімуму і, накривши кришкою, томити близько півгодини. Зелений плов готовий.
Купити баранячу печінку
Альфа і омега м’ясних продуктів і, особливо, субпродуктів – їх бездоганна свіжість. Інтернет-магазин «М’ясний Рай», строго виконуючи санітарні норми і правила продажу та зберігання продукції, гарантує їх безпеку і якість.
Якщо потрібна печінка бараняча – купити свіжу продукцію можна, перейшовши за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pechen-baranja/ в каталог магазину.
Пропоновані м’ясні продукти відповідають найжорсткішим нормам, і представлені в різноманітному асортименті, за прямими поставками від виробника, що гарантує свіжість і доступні ціни.