Символ достатку ─ індичка
Індичка – символ родючості і центральна фігура святкового столу як на Різдво, так і на День Подяки. Вона, як символ достатку і відмінного смаку не випадково популярна на всіх континентах і майже у всіх країнах. Легка, низькокалорійна, не викликаюча алергії індичатина прекрасно насичує, відрізняється ніжністю консистенції і перевагами складу. Це і низький вміст холестерину; триптофан, що підтримує функції щитовидної залози; достатня кількість омега-3, що сприяє роботі серця і головного мозку. Але, що найголовніше, вона неймовірно смачна і заслуговує регулярної присутності в нашому повсякденному меню.
Як готувати індичку
Це м’ясо можна тушкувати, готувати на пару, запікати і варити. Готувати на грилі, в духовці, в мультиварці. Використовувати для котлет, тефтелей, паштетів та начинки виробів з тіста – всюди вона буде доречна.
Її можна начинити грибами, яблуками і апельсинами. Вона прекрасна з картоплею і рисом, глазурована фруктовими соусами і приготована в вині. Це чудове м’ясо, яке, все ж, має кілька особливостей приготування.
Нюанси застосування
Як і більшість м’ясних продуктів найкращим м’ясом вважається охолоджене. Заморожена індичка втрачає деяку соковитість і палітру смаку, хоча і її можна відмінно приготувати.
- Індичка дуже чуйна до маринування. В якості маринаду можна використовувати вино, коньяк з цукром, мед, прянощі, цитрусові, часник.
- Для «сухого» маринування підійде оливкова олія з сіллю і розмарином. Натерта тушка повинна просочуватися близько трьох годин (в залежності від розміру).
- Розрахунок часу запікання: на кожні півкіло ваги додається 20 хвилин приготування.
- Краще індичку не фарширувати, а просто покласти всередину шматочок вершкового масла. Тоді вона гарантовано пропечеться.
Набір овочів і спецій до індичатини
Склад букета і вибір приправ обумовлюється приготуванням.
- Для бульйону придатний класичний букет – цибуля, морква і пару лаврових листочків. Запашний перець, доданий в бульйон, надасть додаткового аромату м’ясу і рідині. Також доречна селера.
- Для печені варто використовувати чорний перець горошком і карі, розмарин і паприку. До смаженого м’яса підійдуть мускатний горіх і базилік. Дуже хороший спосіб змішування спецій з олією і натирання шматочків перед приготуванням.
- Для запікання птицю варто замаринувати, використовуючи в маринаді, крім іншого, паприку і імбир.
Важливе правило при використанні спецій полягає в їх кількості. Краще менше, ніж надлишок.
Класичний рецепт запеченої індички
Перед запіканням тушка, згідно з класичним рецептом до Дня Подяки, повинна два-три дні промаринуватися.
Для маринаду потрібно:
- 2 л яблучного соку;
- 2 л води;
- 1 цибулина;
- 1 головка часнику.
Цибулю з часником подрібнити, додати сік і воду. Крім того, обов’язково слід додати:
- корицю – 3 г;
- перець чилі – 3 г;
- 150 г солі;
- коричневий цукор – 250 г.
Тушка повинна бути повністю зануреною в маринад.
Окремо готується начинка (т.зв. стаффінг). Для неї потрібно:
- півкіло сухарів;
- 2 яйця;
- 200 г ріпчастої цибулі;
- селера;
- вершкове масло.
Обсмажити цибулю з селерою у вершковому маслі. З’єднати з сумішшю яєць і мелених сухарів, додати прянощі і запекти близько півгодини в духовці.
Тушку, витягнуту з маринаду, обсушуємо паперовим рушником, фаршируємо і поливаємо розтопленим вершковим маслом. Запікається фарширована індичка в духовці близько 1.5 години при 180°С. Час може варіюватися від кількості начинки і величини тушки.
Крім того, для фарширування можуть використовуватися креветки, свинячий фарш, сосиски. Готова страву подається з овочами і, як правило, журавлинним соусом.
Купівля
Альфа і омега якості м’ясних продуктів – свіжість. Для того, щоб купити індичину відмінної якості, варто заглянути в каталог інтернет-магазину «М’ясний Рай» ось тут і обрати вподобаний продукт.
Відмінний асортимент, жорстка відповідність санітарним нормам і правилам гарантують безпеку і чудовий смак приготованим стравам. Різноманітність м’ясних продуктів порадує і спростить приготування святкового і щоденного меню. Загляньте в «М’ясний Рай», і ви завжди залишитеся задоволені!