Свято смаку і душі – качка
Качка — здавна улюблений і шанований продукт. Але історично склалося так, що її подавали частіше у свята і по значущим дням, що зумовило традицію приготування тушки цілком. Особливо популярно було фарширування: яблуками і крупами, грибами і овочами.
Качка універсальна. Її можна запікати і варити, тушкувати і смажити. Незвичайно гарні холодні закуски, холодець, паштети. Але, на відміну від звичної курки, вона вимагає до себе більш уважного і вдумливого ставлення. Зате, якщо знайти до цього м’яса підхід, то ви отримаєте свято — естетики, смаку та запаху.
Чим хороша качка
Звичайно ж, це м’ясо, втім, як і будь-яке інше — відмінне джерело білку. Воно містить велику кількість вітамінів групи В. Крім того, є багата палітра мікроелементів і мінералів, а також омега-3 і омега-6 жирні кислоти, що зумовлює при споживанні значні поліпшення в роботі серця.
Качиний жир, подібно оливковій олії, захищає судини, знижує ризики їх атеросклеротичних уражень. Його ферменти регулюють обмін речовин і захищають від канцерогенів, а качині яйця гальмують розвиток злоякісних утворень.
Деякі правила приготування
- При обробленні слід видалити залишки легких і залози, розташовані на гузці.
- Щоб не отримати жорстке м’ясо при запіканні цілком, воно повинно бути «вкутане» — загорнуте в декілька шарів пергаментного паперу і, додатково, в фольгу. Така процедура дасть повільний і дбайливий нагрів. Температура нагріву повинна бути 140°С і процес повинен тривати не менше трьох годин. Після тушку слід підрум’янити на верхньому вогні.
- Якщо спосіб приготування подібний “курчаті тапака”, то тушку слід розкрити і відбити. Це, нарівні з пресом, дасть більш рівномірний прогрів при приготуванні.
- При готуванні качиної м’якоті без кістки, маринування слід поєднати з «масажем», що дозволить спеціям добре просочити м’ясо.
Спеції, які «любить» качине м’ясо
Колекції спецій, якими ароматизується м’ясо, значно варіюють від способу приготування. Пропонований нижче перелік є базовим, що варто враховувати при готуванні.
При запіканні:
- червоний, чорний і білий перець; перші додають гостроти, білий інтенсивно ароматизує блюдо;
- імбир;
- часник;
- ягоди ялівцю. Хвойний аромат чудово «гасить» своєрідний качиних запах;
- чабрець;
- гвоздика;
- аніс;
- коріандр.
При запіканні в рукаві:
- мед;
- чилі;
- кориця;
- кардамон;
- бадьян.
При фаршируванні фруктами:
- базилік;
- кориця;
- цитрусові — лимон, апельсин, лайм.
Качине м’ясо з цибулею і грибами
Знадобиться:
- качина тушка;
- печериці — 200 г;
- цибуля — 3-4 шт.;
- соєвий соус;
- крохмаль — 1 ст. л;
- зелень петрушки.
Крім того, буде потрібно трохи рослинної олії для обсмажування.
З тушки зрізається м’якуш і маринується в соєвому соусі з додаванням крохмалю. Шматочки перем’яти і добре перемішати. Відставити мінімум на дві години, періодично переминаючи. Сенс застосування картопляного борошна полягає в тому, що зерно крохмалю є сильно вологоємним; при проникненні в м’ясний білок «розсовує» волокна м’яса і робить його неймовірно ніжним.
Цибуля і гриби швидко обсмажуються. Окремо слід приготувати на сковорідці качине м’ясо, до якого в кінці додати цибулю і гриби.
Качка дуже лояльна до різноманітних гарнірів: картоплі, круп, пасти. Неймовірно смачні до неї смажені яблука. Доречні салати зі свіжих овочів і зелені. Якісне поєднання з тушкованою квашеною капустою.
Незвичайно смачна комбінація качиного м’яса з червоною капустою. Для такого гарніру знадобиться:
- качан червоної капусти;
- вино типу «Портвейн» – пів скл.;
- цукор – 2 ст. л;
- винний червоний оцет – 2 ст. л;
- інжир – 3-4 шт.;
- імбир;
- мед – 1 ч. л.
Качан розрізається, видаляється середина і капуста шинкується короткою соломкою. Присипається цукром і збризкується винним червоним оцтом і трохи переминається. Час маринування від години і більше.
Тушкуватися капуста буде довго, спочатку під кришкою, без додавання води. Після слід додати вино, нарізаний інжир, мед і натертий імбир. Сіль за замовчуванням за смаком.
Замовити і купити м’ясо качки пропонує магазин «М’ясний Рай». Відмінна фермерська продукція, власне виробництво, тільки охолоджена високоякісна м’ясна сировина, система акцій та знижок гарантують приємні покупки. Досить клікнути https://myasnuyray.com.ua/ua/product/utinoe-tushka/ і доставка буде до вашого порогу!