Перший м’ясний прикорм вашого чада!
Для всіх батьків харчування малюка – дуже важливе питання. Казати про те, коли починати м’ясний прикорм, ми не станемо, адже це залежить від багатьох факторів: грудного вигодовування, фізичного розвитку дитини, індивідуальних особливостей організму малюка, а також від світогляду самих батьків. Звісно, найкращим порадником у цьому питанні стане педіатр. А от яке м’ясо більше за все підходить для першого прикорму та які страви можна готувати з нього дітям молодшого віку, ви знайдете в цій статті.
Дитячий прикорм: з чого почати
Звичайно ж, кожна матуся знає, що м’ясо – це незамінне для організму джерело білка, необхідного для будування тканин і формування клітин. Крім того, м’ясні продукти є джерелом різних вітамінів і мікроелементів, зокрема заліза, дефіцит якого позначається негативно як на фізичному, так і на інтелектуальному та емоційному розвитку дитини. Тому так важливо вводити в раціон малюка м’ясо. Багато матусь турбується питанням, з якого саме виду м’яса розпочати знайомство. Чи можна давати дитині свинину та яловичину? Чи варто обмежитися лише птахом? Почнемо з того, що м’ясо повинно бути:
- легкозасвоюваним;
- дієтичним;
- гіпоалергенним.
Ідеальні з усіх критеріїв крільчатина та індичатина.
М’ясо кролика є лідером серед інших видів у якості першого прикорму. Цей продукт відрізняється високим вмістом білка, він насичує організм:
- залізом;
- вітамінами групи В;
- фосфором;
- калієм;
- магнієм та іншими мікроелементами.
Крільчатина вважається найменш гіпоалергенним видом м’яса, тому починати знайомство краще саме з неї. Навіть якщо ви самі не дуже любите крільчатину, не варто обмежувати малюка в цьому м’ясі, адже тушка здорового кролика, вирощеного в екологічно чистих умовах, із застосуванням якісного натурального корму з пробіотиками, а також продукт, що не піддавався заморозці, дійсно дуже цінний.
Не поступається місцем першості й індичатина. На відміну від курятини, вона також менш алергенна. Крім того, м’ясо індички:
- насичує організм мікроелементами й вітамінами;
- має легкозасвоювані білки;
- відрізняється оптимальним складом амінокислот;
- має дуже низький рівень холестерину.
Індичатина припаде до смаку кожній дитині, адже це м’ясо ніжне, не має специфічного присмаку. Враховуючи різноманіття страв, які можна приготувати з цього птаха, ваш малюк точно може стати справжнім гурманом. Втім, не варто одразу давати дитині жирніші частини індички. Краще починати з філейної.
Ще одним ідеально підхожим для дитячого раціону є м’ясо перепілки. Воно:
- ніжне;
- дієтичне;
- смачне;
- дуже корисне.
У м’ясі перепілки варто зазначити ідеальне співвідношення амінокислот, серед яких лізин, тирозин, метіонін та інші. До речі, перепілка має вуглеводовмісний білок, який не тільки не викликає алергічних реакцій, а й пригнічує їх.
Розширюємо раціон
Ваша дитина вже поласувала кроликом, індичкою й навіть пюре з перепілки. Тепер хочеться спробувати познайомити її з іншим видом м’яса – курятиною. Основне протипоказання до споживання цього продукту – алергія на білок курячого яйця. Якщо така проблема обійшла вас стороною, то можете сміливо пробувати чергувати суфле з індички з овочевим супчиком із подрібненою курятиною. Тим більше, що м’ясо курки готується досить швидко, воно легко засвоюється дитячим організмом і відрізняється низьким вмістом жиру й високою кількістю білка.
У так званий ТОП перших м’ясних продуктів входить і яловичина (телятина). Вона, як і м’ясо кролика та індички, є найменш алергенною. Однак дітям з алергічною реакцією на молочні білки цей продукт не підходить у якості першого прикорму, і таке м’ясо варто поступово вводити трохи пізніше. Якщо ваше чадо не проявляє небажаної реакції на молочні продукти, то ніжна й свіжа телятина припаде йому до смаку, а мамі воно сподобається завдяки корисним властивостям і відносній простоті приготування. Адже кількість заліза в цьому виді м’яса, особливо яловичині, дуже висока. А мінімальна кількість жиру відносить його до дієтичних продуктів.
З чим варто почекати
Звичайно, різноманіття м’ясних продуктів та їхня користь підштовхує батьків ввести в дитяче харчування й інші види м’яса:
- водоплавних птахів (качки й гуски);
- свинину;
- субпродукти.
Варто зазначити, що ці продукти не дуже легко сприймаються дитячим, ще несформованим і незміцнілим організмом. Звичайно, можна обрати шматочок нежирної свинини, однак краще відкласти це для свого чоловіка. Якщо у вас бабуся тримає господарство й намагається всіляко нав’язати улюбленому внукові домашню качку, то ви візьміть, самі потім на вечерю її з’їсте. Не варто пригощати дитину першого року життя продуктом з високим вмістом ліпідів.
Багато батьків дивується, чому в цей список ввійшли субпродукти. Адже печінка – це справжнє джерело заліза й вітамінів груп А і В. Їхня кількість там навіть більша, ніж у самому м’ясі. Але варто пам’ятати, що печінка, порція якої насичує організм добовою дозою вітаміну А, є своєрідним «фільтром». Тому на першому році життя цей продукт можна споживати тільки за призначенням лікаря, а після року – не частіше, ніж раз на тиждень.
Пам’ятайте, що м’ясо просто незамінне для правильного розвитку малюка. Почніть «балувати» його смачними ніжними суфле, а далі знаходьте нові цікаві й корисні рецепти для вашого карапуза. Але пам’ятайте, що будь-який продукт, що потрапляє на тарілку вашої дитини, повинен бути найкращої якості, свіжим і вирощеним на натуральних кормах. Так юний гурман отримає не тільки гастрономічне задоволення від першого знайомства з «дорослими» продуктами, але й максимум користі. А це особливо важливо для всіх батьків.