Печінка кролика. Подвійна користь
Про користь м’яса кролика навіть говорити не доводиться. Це всім відома істина. Воно легко засвоюється і є виключно дієтичним. Але і з частин кролика є найбільш корисні. Так, печінка потрапляє в розряд рекомендованих лікарями і дієтологами.
Про корисні властивості
Як вже говорилося, при всіх чудових властивостях кролятини, печінка – найбільш корисна частина, яку рекомендують як лікувальний і дієтичний продукт.
Перш за все печінка – джерело заліза. У ній є залізопротеїди, наприклад, ферретин, який містить більше 20% заліза. Саме тому для підняття гемоглобіну у хворих людей з анемією, у вагітних, літніх людей радять не менше одного разу на тиждень включати в меню страви з печінки. Є ще й такі причини, за якими печінка кролика рекомендована.
- Зовсім мала кількість калорій (166 ккал на 100 г), що привабливо для дієт людям з надмірною вагою або ожирінням.
- Легко засвоюється. Рекомендовано хворим на діабет першого і другого типів.
- У складі є легкозасвоюваний білок і невелика кількість жиру, необхідного організму.
- Це дієтичний продукт (без вуглеводів), тому його рекомендують при різних захворюваннях і для нормалізації ваги.
- Багатий вітамінний склад, мікро і макроелементи сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся, нігтів. Підтримує нервову і серцево-судинну системи.
- Печінка кролика не викликає алергію, тому її сміливо можна давати діткам, особливо з ослабленим імунітетом.
При всій користі у м’яса кролятини є певні негативні моменти. Наприклад, не варто занадто часто включати в раціон страви з печінки, адже це – фільтр, в якому накопичуються різні шкідливі речовини, в малій кількості безпечні для людини.
Також, якщо пам’ятати, що в складі печінки багато води, в якій швидко розвиваються хвороботворні мікроби, то за правило треба взяти вибір місця покупки. Довіртеся професіоналам. У магазині «М’ясний рай» вам продадуть печінку кролика охолодженою. Продукція поставляється з фермерських господарств, де проходить постійний контроль якості.
Як підготувати печінку для приготування страв
Є деякі рекомендації, дотримуючись яких, приготована страва стане по-особливому смачною.
- Добре промити печінку і поставити в холодне місце не менше ніж на годину, попередньо замочивши водою, сироваткою або молоком. Так ви позбавитеся від специфічного запаху, зайвої крові і шкідливих речовин.
- Якщо запах яскраво виражений, то в рідину (на літр) додають чайну ложку будь-якого натурального оцту.
- Не варто готувати печінку разом з іншими частинами кролика, тому що умови приготування занадто відрізняються і є небезпека не доготувати котрусь із частин.
Кращі рецепти приготування
Що можна вважати кращими рецептами? Ну мабуть, це ті, які дозволяють максимально зберегти всі корисні речовини і з простими, доступними за ціною інгредієнтами.
Ось деякі з таких.
Найбільш улюблене блюдо з печінки в Європі – паштет. Багато рецептів і по кожному виходить смачно!
Паштет традиційний
Нам буде потрібно: 0,5 кг печінки, 1 цибулина, одна велика морква, вершкове масло (100 г), сіль, перець, пару зубчиків часнику, олія оливкова для смаження.
Готуємо:
- Після вимочування, про яке писали вище, відварюємо до готовності печінку.
- Дрібно нарізані цибулю і моркву тушкуємо на оливковій олії до готовності.
- З’єднуємо печінку з овочами і тушкуємо ще хвилин десять.
- Перекручуємо на м’ясорубці або розбиваємо блендером, додаємо перець, сіль, подрібнений часник.
- Викладаємо на деко з половиною вершкового масла. Зверху – другу половину масла і ставимо в розігріту духовку на 10-15 хвилин.
Потім після охолодження викладаємо в банку і використовуємо для бутербродів на сніданок, вечерю. Прекрасним пікантним доповненням буде хрусткий солоний огірочок, який ріжемо кільцями і кладемо зверху.
Якщо чекаєте гостей, то можна ускладнити рецепт, приготувавши желейну основу. Спочатку розкладаємо паштет в формочки на половину обсягу, не трамбуємо, даємо охолонути. Готуємо желеподібну масу з соку. Грейпфрут вичавлюємо і в отриманий сік додаємо желатин (за рецептом виробника), розчиняємо, доводимо до кипіння, даємо остигнути. Заливаємо в формочки таким чином, щоб паштет повністю занурився в желе. Ставимо в холодильник. Подаємо на стіл, прикрасивши гілочкою базиліка.
А ще порада від любителів паштетів. Якщо при варінні печінки додати коньяк, вермут, бренді, то смак покращиться, стане більш м’яким.
Ще одним традиційним способом приготування печінки є тушкування з вершками або зі сметаною.
Печінка «У хмарах»
Нам знадобляться на 0,5 кг печінки: головка білого лука, одна морква, сир рікотта (300 г), французька гірчиця (2 ст. л.), сіль, перець, оливкова олія.
Готуємо:
- Лук ріжемо великими півкільцями, моркву натираємо на тертці. Пасеруємо в казанку в розігрітій олії хвилин 10.
- Кладемо сир, гірчицю, наливаємо трохи води, доводимо до кипіння і кладемо шматочки печінки, солимо, перчимо і тушкуємо 20-25 хвилин.
- Викладаємо на тарілку варений рис, зверху – шматочки печінки і заливаємо соусом.
Ну і як без смаженої печінки? Це абсолютно традиційне блюдо.
Смажена кроляча печінка
Тут все абсолютно просто. Але проблема смаження печінки в тому, щоб не пересушити її на вогні і не зробити жорсткою. Ось прості, але ефективні поради.
- Після того, як вимочили в молоці печінку, просушуємо серветкою, а потім кладемо в целофановий пакет і злегка відбиваємо молоточком по обидва боки.
- Смажити на розжареній оливковій олії до утворення рівномірної скоринки буквально пару хвилин з двох сторін.
Окремо смажимо нарізану великими кільцями цибулю і викладаємо на м’ясо, солимо, перчимо, перемішуємо. Накриваємо кришкою і даємо постояти в гарячій духовій шафі буквально хвилин 5-7. До такої страви потрібен гарнір. Будь-які каші підійдуть ідеально. Салатик готуємо з квашеної капусти, зеленої цибулі і лляної олії. Вийде така собі сільська закуска. Дозвольте собі подвійну користь!