Справжня знахідка для смачної вечері – качка по-пекінському
Кожна країна має незвичну традиційну страву, яка отримує популярність на весь світ. І якщо українська кухня славиться своїм борщем, пампушками з часником і варениками, то інші країни світу можуть похвалитися зовсім іншими стравами. І спробувавши автентичну страву в якійсь країні, єдине, що хочеться зробити – дізнатися оригінальний рецепт і повторити цю страву вдома. У якийсь момент ті чи інші рецепти, смаки й аромати страв починають асоціюватися з певними державами. Не у всіх є можливість подорожувати й куштувати різну смакоту, але самостійно почати вивчати кухні світу цілком можливо. Мабуть, комусь і пощастило побувати у великому місті Китаю, Пекіні, й спробувати неймовірну страву, яку із задоволенням їдять всюди, а кухарі готують її у своїй авторській інтерпретації.
Мова йде про таку приголомшливу страву, як качка по-пекінському. Цей шедевр має давню цікаву історію. Це їжа імператорів, для котрих спеціально вирощували найбільших качок і потім подавали їх з особливих випадків. Сьогодні ж багато хто готує цю смакоту до святкового столу. Страва – неймовірно гарна прикраса й, до того ж, має чудовий смак. Якщо не знаєте, як урізноманітнити свій святковий стіл, то ця страва просто ідеальна, а головне – незвичайна й оригінальна. Її неможливо назвати звичайною й заїждженою, бо мало хто береться за приготування цієї смакоти.
Качка по-пекінському: рецепт, з яким впорається навіть недосвідчена господиня
Для початку варто завести маленьку качечку й виростити її. Ну звичайно, це жарт 😉 Сучасність особливо добра тим, що зараз можна купити будь-яке м’ясо, зокрема й м’ясо качки. Знайти свіжу тушку високої якості в магазині «М’ясний рай» дуже просто. І тут важливо розуміти, що правильно вибрана птиця – частина успішного приготування.
Обираючи качку, обов’язково уточніть породу птиці, бо не всі підходять для такого рецепту. У нашому магазині ви, звісно, знайдете потрібну. Звичайну домашню качечку, звісно, можна для різноманіття приготувати за рецептом, але, якщо говорити про качку по-пекінському, класичний рецепт має на увазі визначений сорт птиці. Такі качки дуже багато їдять, і завдяки цьому за два місяці їхня вага вже становить близько трьох кілограм. Погодьтеся, ні одна качка не може рости так колосально, як ця.
Сьогодні вирощуванням такого сорту займається багато хто, адже ця птиця дуже смачна. Фермерське м’ясо відрізняється тим, що птиці харчуються натуральними корисними кормами, що сприятливо відображається на користі й смаку м’яса. Окрема увага приділяється умовам утримання птиць.
Для приготування тушка має бути молодою, але при цьому доволі великою й м’ясистою. В іншому разі вийде суха страва. Обираючи такий продукт, зверніть увагу на колір, який повинен бути з ніжним відливом рожевого. Якщо тушка буде сіруватого відтінку, то вам пропонують старий продукт, і від нього краще відмовитися. Приготування качки по-пекінському – це трудомісткий процес, який починається ще з моменту вибору самої качки. Ну, а далі страва потребує уваги, і якщо ви все зробили правильно, результат не змусить на себе чекати, і в результаті отримаєте неймовірно апетитний і смачний продукт.
Починається все з того, що птицю потрібно добряче промити, дати їй висохнути. Далі – обрізати зайвий видимий жир і кінці крил, обдати тушку кип’ятком. Потім починати робити маринад. Шкірка – одна з найважливіших частин страви. Якщо ви з тих, хто її зрізає та їсть тільки м’ясо, то просто не для вас цей шедевр. Ну а якщо ви готові спробувати це всесвітньовідоме кулінарне вишукування, справжній рецепт курки по-пекінському має на увазі те, що шкіри ви позбуватися не будете. Якщо так, тоді починайте готувати. Не сумнівайтеся: коли все зробите правильно, ця страва назавжди стане вашою улюбленою. І тільки десь бачитимете породу такої птиці, неодмінно будете її брати, щоб знову відчути цей ні з чим незрівнянний смак. Очі бояться, а руки роблять… Отож, незважаючи на те, що вам все-таки доведеться трохи «заморочитися», досить лише один раз скрупульозно вивчити рецепт, точно дотримуватися його, і отримаєте те, на що розраховуєте. А якщо не вийде точно так, як у Китаї, кажіть усім, що це ваша авторська інтерпретація 😉
Як же приготувати качку по-пекінському в домашніх умовах?
Коли вже все куплено й підготовлено, час починати наступний важливий процес. Пам’ятайте, що в цій страві кожен з моментів дуже важливий. Усім відомо, що в кондитерській справі надзвичайно важливу роль відіграють пропорції й точна вага інгредієнтів, озвучених у рецепті. На смак готової страви впливає абсолютно все. Тут немає місця напівмірам і такому підходу, як на око. І якщо з якимись рецептами так старатися необов’язково, можна діяти з натхнення чи просто засновуючись на особистих смакових уподобаннях, то у випадку з рецептом пекінської качки все так само, як і з кондитеркою. Важлива точність! Для ідеального приготування кожен інгредієнт відіграє важливу роль.
Отже, час починати робити маринад до качки по-пекінському. Багато господинь починає імпровізувати. Чогось додають більше, чогось менше, якихось інгредієнтів вони не знаходять і замінюють їх… Чи варто казати, що навряд чи ви отримаєте автентичну «пекінку»? Так, страва може бути надзвичайно смачною. Але оригінальний рецепт гідний уваги.
Візьмемо, наприклад, птицю на 3 кг. Для такої тушки вам знадобиться: 1 л води, 50 г свіжого імбиру (дрібно натертого), мед (2 ст. ложки), 70 мл соєвого соусу, 50 мл рисового оцету, бодян (2 штучки), чорний перець (чайну ложечку без гірки). Все це в одну посудину й на вогонь, доводите до кипіння та знімаєте. І на цьому поки що все.
Тепер починаємо підготовку птиці. Варто розмістити її так, щоб маринад міг стікати з неї, і поливаєте гарячим «соусом» дуже рясно з усіх боків. Потім качку по-пекінському за традиційним рецептом підв’язують шиєю вниз у прохолодному місці на 12 годин. Шкіра повинна добре підсохнути: саме це є запорукою успіху та появи хрумкої скоринки. Через деякий час поставте розігріватися духовку, а птицю, за годину до того, як відправите в тепло, перенесіть на кухню, щоб нагрілася до кімнатної температури. Зверніть увагу на те, що духовка має бути нагрітою до 200 градусів. Час приготування не більше 45 хвилин, інакше ризикуєте пересушити. Коли проколюєте качку й бачите прозору рідину, знайте: вона готова.
Але не поспішайте одразу подавати страву на стіл. Качку потрібно трохи остудити й акуратно позбавити кісток, нарізати скибочками, й на цьому процес приготування завершений, можна їсти. Але важливо, щоб шкіра була на кожному шматочку, тому будьте акуратні розділюючи.
Це ідеальний рецепт качки по-пекінському в домашніх умовах. Так, на нього потрібно витратити час, але ніщо не повинно вас зупиняти перед такою неймовірною стравою. До речі, ви ж самі в курсі, що ця страва може стати незрівнянною прикрасою столу, тому не поспішайте одразу розділювати. Нехай ця пікантна краса трохи потішить ваш погляд. Можливо, таким оригінальним і справжнім смаком, як у Китаї, назвати страву, приготовану вдома, не можна. Адже немає спеціального обладнання й місця, де правильно сушити качку потрібно аж дві доби. Але все ж, на 95% наближений рецепт – це точно.
Соус для качки по-пекінському дуже важливий
Існують також і правила подачі цієї страви (Хто б сумнівався, скажіть?). Мандаринські млинці, соус під назвою хойсін, цибуля кільцями, збризнута бальзамічним оцетом, і свіжий огірок, нарізаний соломкою. Все це в комбінації просто ідеальне. Найчастіше гарнір для такого м’яса – рис (Теж нічого дивного як для питомо китайської страви, так?). Але насправді, страва дуже самостійна, і вам навряд чи захочеться ділити місце в шлунку з чимось іншим. І тут же скажемо, що качка – доволі калорійна й ситна птиця. Тому 3-кілограмової туші цілком вистачить, щоб ситно поїсти всією сім’єю.
Повернемося до подачі? Що це за такий соус до качки по-пекінському? Багато хто, можливо, здивується, але його можна купити в готовому вигляді та не так важко приготувати самостійно. Це на весь світ відомий продукт, який подають з м’ясом. Його батьківщина, звісно, – Китай. Але багато держав позичило соус і адаптувало його під свої страви, бо він ідеальний.
Знадобиться великий червоний перець чилі, велика червона квасоля у власному соку (1 банка), часник (3 зубчики), дві столові ложки соєвого соусу, рисовий оцет (2 чайні ложечки), 10 мл кунжутної олії та ложка темного рідкого меду. Все збити в густу масу, поставити на плиту й довести до кипіння, одразу зняти. Остудити й налити в спеціальний посуд. Як готувати качку по-пекінському, тепер відомо, але для автентичності можете самостійно зробити крутий соус, який можна їсти з будь-який м’ясом, і страви заграють новими фарбами.
А от відомі млинці «Мандарин» – це тісто з борошна, кунжутної олії та кип’ятку. Все змішайте, потім розкатайте невеликими коржами та складайте одне на одного. Щоб не злиплися, потрібно змазувати олією. 30 хвилин вони повинні настоятися в прохолодному місці, і можна обсмажувати з двох боків. Специфічний смак цих млинців запам’ятовується надовго, і незважаючи на мінімальну кількість інгредієнтів, страва повноцінна. Звісно, подавати такі млинці необов’язково тільки до пекінської качки.
Загалом, як би там не було, але качка по-пекінському – це справжнє свято! Спробуйте якось приготувати цю страву, і зрозумієте, чому навколо неї панує такий ажіотаж і захват. Тим більше, що таку породу качки придбати зовсім неважко. Для приготування ідеальної качки головне – трохи бажання й вільного часу. У результаті у вас буде готова незабутня вечеря за рецептом, який стерти з пам’яті вже ніколи не вийде.