Лагман із баранини: привіт з Китаю
Лагман з’явився, ймовірно, у Китаї. Адже саме ця країна подарувала світу локшину. А сам термін «лагман» перекладається як «локшина, яку тягнуть». У назві страви відображається особливий спосіб приготування. Тісто скручують і тягнуть, розрізаючи потім на смужки. Зараз цю страву готують у різних варіантах, що відображають національні особливості тих країн, які вважають її своєю. Так, лагман популярний у Киргизстані, Таджикистані, Казахстані, Афганістані, Узбекистані. Полюбляють його татари. Європейці часто замовляють цю страву в ресторанах національного характеру, особливо якщо взагалі поважають їжу, в якій є баранина.
Лагман із бараниною: смачно і соковито
Головним інгредієнтом лагману є, звичайно ж, баранина. Саме вона задає тон смаку й соковитості. Але також до його складу обов’язково входить локшина. Якщо страва заливається бульйоном, то по суті це суп. Тому його подають у глибоких тарілках (піалах чи кесе). У японській кухні схожу на лагман їжу називають «рамен». Особливістю кухні цього народу є те, що замість ложок користуються паличками. Спочатку випивають бульйон, а потім своїм столовим приладдям з’їдають локшину з овочами.
А як варіант, лагман готують у вигляді складного соусу з гарніром – локшиною. Тоді на загальний таріль викладають шматки м’яса, локшину й поливають готовим соусом. Підлива включає в себе найрізноманітніші овочі:
- болгарський перець;
- помідори;
- цибулю;
- пекінську капусту;
- моркву;
- баклажани;
- часник;
- буряк;
- редьку;
- картоплю.
Додають зелень (кріп, коріандр), традиційну в тих краях приправу лази (перетертий сухий гострий червоний перець з подрібненим часником, залиті кип’ятком рослинної олії). При цьому овочі нарізають по-різному. Наприклад, моркву, буряк ріжуть соломкою, цибулю й перець – кільцями, кубиками нарізають картоплю, редьку, помідори (у такому вигляді вони повністю віддають свій сік). Часник подрібнюють у ступці разом із травами.
Страва завжди виходить соковитою і дуже смачною. Поціновувачі баранини, як правило, у ресторані обирають саме лагман у якості першої страви.
Суп-лагман із баранини
У Середній Азії лагман має свої особливості, залежно від територіального походження рецепта. Він буває узбецький, дунганський і таджицький. Трохи відрізняються продукти, що входять до складу, проте суть та сама. Це поєднання локшини з бараниною і овочами (ваджа). Готуються вони окремо.
У супермаркетах на цей момент представлено велику кількість пропозицій локшини, але це не дасть тої насолоди від споживання їжі, ніби вона приготована руками кухаря наступним чином.
Процес приготування локшини. З води, борошна і яєць замішують круте тісто. Дають постояти хвилин 20. Потім розкачують дуже тонким шаром, скручують і ріжуть тонкими смужками. Варять у підсоленій воді декілька хвилин після закипання. Висипають у друшляк і промивають холодною проточною водою. Злегка змазують рослинною олією або вершковим маслом, щоб локшина не склеїлася.
Процес приготування ваджі.
Овочі, які попередньо нарізали особливим способом, викладають у казан із розпеченим жиром, де вже обсмажили м’ясо. Баранину нарізають великими шматками з жиром і обсмажують до рум’яної скоринки. Додають приправи, прянощі, часник. Заливають бульйоном від локшини (приблизно 300 г) і тушкують до готовності на найменшому вогні.
Важливий момент у тому, щоб правильно подати на стіл лагман із бараниною. Як приготувати, щоб страва була з достатньою кількістю бульйону, яким потім заливається ваджі і локшина? Річ у тому, що баранина настільки соковита, що при термічній обробці виділяється велика кількість соку, плюс овочі і рідина від локшини. Цього вистачає для розливу по піалах. Розливається наступним чином: спершу на дно тарілки шар локшини, потім – ваджі. І так до заповнення піали. Все заливають рідиною, де готувалися овочі з м’ясом. Зверху обов’язково посипають зеленню (коріандр, кріп, тархун) і перетертим у ступці часником. Для гостроти додають червоний перець.
Головним інгредієнтом у цій симфонії смаків, звичайно ж, є баранина з овочами, а локшина додає певної м’якості своєю ніжною текстурою. Саме тому її роблять якомога тоншою. Вона не повинна перебивати смак м’яса, а навпаки, тільки підкреслювати його.
Як приготувати лагман із баранини в домашніх умовах. Оригінальний рецепт
У домашніх умовах хочеться приготувати щось незвичайне, щоб потішити гостей і рідних. Тому літнім вечором можна розміститися на галявині, розвести вогонь і приготувати баранину оригінальним способом.
Візьміть такі продукти:
- м’ясо на кістці (1 700 г);
- локшина (500 г);
- 4 цибулини;
- 4 морквини;
- 4 помідори (великі);
- 1 великий болгарський перець;
- 1 баклажан;
- 2 великі картоплини;
- 100 г капусти;
- 2 чайні ложки зіри;
- зелень;
- приправи;
- декілька зубчиків часнику.
Як готувати лагман із баранини
- Відділяємо м’ясо від кістки, які смажимо в казані на вогні в розтопленому курдюковому салі до готовності й дістаємо.
- Закладаємо крупно нарізані шматки баранини.
- Окремо готуємо овочі. Нарізаємо помідори, очищені від шкурки, цибулю, часник і додаємо до м’яса. Не забуваємо додати приправи. Постійно помішуємо.
- Паралельно нарізаємо інші овочі (капуста, морква, баклажани), щоб опустити їх у киплячу жирну масу.
- Хвилин через 20, коли овочі припустяться, перегортаємо кістки й наливаємо воду, щоб покрився вміст. Варимо на невеликому вогні 30 хвилин.
- Вводимо картоплю й варимо ще півгодини. Кладемо гострий перець.
- Окремо готуємо локшину самі або відварюємо куплену. Для приготування локшини знадобиться: борошно (0,5 кг), 1 яйце, 150 мл води, трохи солі. Відварюємо й відкидаємо на друшляк. Перед подачею на стіл опускаємо друшляк прямо в соус, щоб змочити локшину.
- Викладаємо вище описаним способом у піали. Посипаємо зеленню.
Ваша вечеря з лагманом просто неба обов’язково запам’ятається оригінальним смаком!