Гомілка курки – для ледачих
Ніхто нікого не ображає, ні в якому разі. Адже існують поняття «ліниві» вареники, «ліниві» голубці. Просто є категорія людей, які люблять готувати, але їм шкода витрачати на це час, такі собі ліниві гурмани. І у такому випадку страви з гомілки курки, виявляться знахідкою для таких лінивих м`ясоїдів.
Чому курка – настільки популярне м’ясо
Найпопулярніше м’ясо в усьому світі – це курятина. В чому секрет?
Ну, по-перше, вартість. Завдяки досконалішим технологіям птах швидко досягає забійної маси, що дозволяє серйозно знижувати ціну за кілограм.
По-друге, це дієтичний продукт з відповідним набором цінних речовин. Білок є основною складовою м’ясного продукту, тим більше, що в цьому виді м’яса він швидко засвоюється та становить 80% в якості джерела енергії. Великий вміст мінеральних речовин (особливо калію та фосфору, а також магнію, натрію, заліза), вітамінів (превалюють представники групи А, В, РР), амінокислот (наприклад, лізин, який допомагає організму в боротьбі з вірусами). Помічено, що, якщо хоча б два рази на тиждень включати в раціон куряче м’ясо, то організм отримує в достатній кількості всі необхідні для харчування клітин речовини. І навпаки, в курятині майже немає вуглеводів, відносно мала кількість жиру. Це робить її привабливою для приготування дієтичних страв для охочих скинути зайві кілограми або для тих, хто підтримує правильне харчування. М’ясо курки люблять дітки, це гарне харчування для літніх людей та хворих на хронічні захворювання серця, шлунка, печінки, нервової системи.
Але при всіх позитивних властивостях є і негативні сторони. Але це не залежить від внутрішнього складу. Тому врахуйте наступні фактори:
- важливо знати, де здобувався продукт і як він зберігався. Деякі виробники використовують корми з антибіотиками, обробляють тушки з хлором, тощо;
- варто купувати у надійного продавця подібної продукції, що не заморожує продукт, тому що в такому випадку неможливо перевірити якісні показники, а продає його охолодженим;
- шматочки м’яса повинні бути рівного рожевого кольору, без плям;
- після натискання не повинно залишатися вм’ятини, якщо м’ясо свіже, пружне, яким воно і повинно бути.
Складовою популярність також є неймовірне розмаїття смачних страв, які готують з м’яса курки. Зокрема поговоримо про таку частину, як гомілки. Якими способами їх готують «ледачі господині», які хочуть все зробити швидко, але і неодмінно смачно. Підберемо найбільш прості рецепти, які готуються буквально хвилини (до години).
Які способи готування найшвидші
Спершу вирішимо де придбати сире м’ясо, щоб в подальшому не розчарувати ні себе, ні гостей при дегустації. Є відмінне рішення: магазин «М’ясний рай». Є принаймні дві причини купити гомілку курки тут. По-перше, це гарантія придбання якісної продукції від фермерських господарств з екологічно чистих районів. По-друге, в магазині існує послуга доставки. Це незамінна річ, коли у вас мінімум часу для готування, гості вже під’їжджають або ви раптово вирішили організувати пікнік. Вам доставлять м`ясо настільки швидко, що ви встигнете тільки продумати гарнір та салати. Залишиться лише термічно обробити м’ясо і – святковий стіл готовий!
Тепер, що можна швидко зробити з гомілки курки.
- Запекти в рукаві. Це, якщо він у вас є. Ви намазуєте шматочки сіллю, перцем, оливковою олією, викладаєте в рукав і – в духовку, добре розігріту на 40 хв. Для економії часу відразу в рукав кладуть сирі овочі (капусту, цукіні, болгарський перець, ріпчасту цибулю), що додасть аромату та вирішить питання з гарніром.
- Відварити. Після закипання варять півгодини з приправами та сіллю. За цей час можна зробити гарнір, салат. Гомілку подають як окремо, так і з бульйоном, присипавши зеленню кінзи або петрушки, зеленою цибулею.
- Тушкувати. На розігрітій сковорідці обсмажуємо шматочки з обох сторін хвилини 2, потім викладаємо в товстостінну каструлю, солимо, перчимо, додаємо нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, заливаємо сметаною, доводимо до кипіння і на маленькому вогні тушкуємо хвилин 40.
- У горщиках. Також попередньо обсмажуємо та складаємо порціями в горщики. Туди ж можна покласти овочі, картоплю. Заливаємо соусом з води, сметани, спецій. Ставимо в добре розігріту духовку на 40 хвилин. Перевіряємо готовність по овочах.
- На багатті. На решітку викладаємо гомілки і смажимо до готовності. Попередньо солимо, перчимо. Час в дорозі можемо використовувати для маринування м’яса, наприклад спеціями з гірчицею та сметаною. Але це зовсім необов’язково, тому що ця частина птиці сама по собі помірно жирна і виходить соковитою і м’якою.
Найпростіші, але оригінальні рецепти
Тепер запропонуємо прості рецепти, знову-таки для любителів швидше покинути кухню.
Куряча гомілка в тісті
Якщо раптом в морозилці виявили пачку листкового тіста, то вважайте, що кулінарний шедевр у вас в кишені і приступайте сміливо його ліпити. Обсмажуємо шматочки м’яса з обох сторін. Солимо, перчимо. Тісто нарізаємо на смужки шириною в 1 см. Потім загортаємо гомілку по спіралі, щоб залишився лише шматочок кістки, який загортаємо в фольгу. Змащуємо збитим яйцем. Випікаємо в добре розігрітій духовці 20 хвилин. Тісто просочується соком м’яса, а зверху утворюється хрустка скоринка. Подається на блюді, прикрасивши, наприклад часточкою лимона, яку кріплять на кістки. Виглядає дуже смачно, красиво, і навіть святково.
У кожного в будинку є мед, а курка з ним неповторне поєднання. Тому спробуйте цю страву.
Гомілка курки в медовому соусі
Готуємо соус на 6 штук шматочків м’яса, змішуючи такі інгредієнти. По столовій ложці
- меду,
- оливкової олії,
- винного оцту (можна яблучного).
Солимо, перчимо, поливаємо соусом в формі, ставимо в добре розігріту духовку на 45 хвилин. Потім викладаємо на блюдо, прикрашаємо гілочками базиліка. Незвичайний смак за лічені хвилини вам забезпечений!