Доводимо м’ясо кролика до кулінарної досконалості
Якщо є потреба у виключно правильному харчуванні одного з членів сім’ї, то ідеальним м’ясним варіантом буде кролятина. Де її взяти, чим вона так корисна, як правильно приготувати? На ці та інші питання відповіді нижче. І пам’ятаємо, готувати потрібно так, щоб разом з лікувальним ефектом їжа приносила максимум задоволення.
Чим корисне м’ясо кролика
М’ясо кролика має унікальний склад і при цьому навіть після термічної обробки зберігаються практично всі корисності.
- Це повноцінний білковий продукт (у складі майже 20 амінокислот і в тому числі незамінних: триптофан, метіонін, лізин). При чому вік тварини не впливає на кількісний і якісний склади амінокислот.
- Жир в невеликій кількості, але засвоюється повністю. У його склад входить найбільш дефіцитна з поліненасичених жирних кислот – арахідонова.
- Холестерину зовсім небагато, зате є лецитин, що знижує холестериновий синтез.
- Немає вуглеводів. На ура йде як один з продуктів у безвуглеводній дієті.
- Склад особливо багатий мінеральними речовинами. На перших позиціях списку фігурують залізо, цинк, фтор, мідь, калій, магній. Зате солей зовсім невеликий відсоток, що прекрасно підходить для дієти без солі, наприклад при гіпертонії.
- Повний набір основних вітамінів, включаючи основний ряд: В6, В12, РР, С.
Дуже важливо правильно приготувати м’ясо, щоб смакові особливості не перекреслили користь від змісту таких цінних речовин.
Готуємо, враховуючи унікальні якості кролятини
Сама тушка невелика, в ній виділяють наступні частини, що використовуються в кулінарії:
- задні лапки. Відокремлюємо стегенця, перерізавши по сухожиллям;
- лопатка;
- хребет;
- філе.
Дехто не в захваті від специфічного смаку, тому є деякі кулінарні хитрощі, що усувають ці особливості. Саме жир надає незвичний смак. Тому при обробці тушки потрібно ретельно прибрати всі жирові прошарки. Також допомагає попереднє маринування. Сирі шматочки м’яса перекладаємо масою з лука, перцю, солі. Ставимо в холодильник на кілька годин, так хоча б і на ніч. Можна потримати в підсоленій кислій воді: столова ложка оцту (краще яблучного) на літр води.
Тепер спробуємо приготувати з м’яса кролика майже досконале блюдо.
- Розбираємо тушку на частини. Стегенце і лопатку ділимо навпіл, а хребет нарізаємо разом з філейною частиною невеликими шматочками. Складаємо в миску, промиваємо.
- На добре розігріту сковорідку наливаємо рослинну олію (ідеально оливкову). У глибоку тарілку насипаємо борошно і перемішуємо з сіллю. Це для панірування. Можна взяти панірувальні сухарі.
- Обсмажуємо кожен шматочок до утворення рум’яної скоринки, по обидва боки, попередньо обвалявши в паніровці. Тут є один секрет. Для більш яскравого смакового ефекту, коли перевернули м’ясо, додаємо 50 грам вершкового масла і досмажуємо. Складаємо шматочки в казанок.
- Окремо готуємо овочі: 2 невеликі цибулини, 6 штук помідорів, невелика головка часнику. Лук ріжемо великими півкільцями і обсмажуємо на рослинній олії. У помідорів знімаємо шкірку. Для цього заливаємо їх окропом і даємо постояти хвилин 5, що істотно полегшить процес. Натремо на крупній тертці, щоб вийшла густа маса. Часник подрібнюємо. Помідорну масу, смажену цибулю і часник відправляємо в каструлю з м’ясом.
- Заливаємо весь вміст гарячою водою таким чином, щоб покрити м’ясо. Ставимо тушкувати на повільний вогонь на 40 хвилин.
- Тепер важливий момент: додавання спецій. Для цього способу приготування обов’язково включаємо розмарин (можна сушений). Вводимо після того, як м’ясо готове. Ще пару хвилин і знімаємо з вогню.
В описі запропонований так званий червоний спосіб теплової обробки кроля. Існує і білий. Він схожий на попередній, але є деякі відмінності, вимагає більше часу. Так, не додаємо часник, помідори, а замість них кладемо 400 грам сметани (25% жирності) і наливаємо 70 грам білого вина. А зі спецій обираємо чебрець (можна сушений). Готове м’ясо з підливою виливаємо в сито, проціджуємо, переміщаємо рідину в каструлю. Чотири яєчних жовтки збиваємо вінчиком до повітряної маси, додаємо трохи гарячого соусу і знову збиваємо, а потім повільно вводимо в каструлю. Ставимо на вогонь, постійно перемішуючи, доводимо до кипіння і туди опускаємо м’ясо. Знову доводимо до кипіння. Усе! Готово! Викладаємо на порційні тарілки і прикрашаємо зеленню. Пам’ятаємо, що періодично пробуємо на сіль. Краще використовувати морську.
Такий простий спосіб приготування дозволяє додати страві фантастичний смак. Вона виходить м’якою, соковитою, ароматною.
Для повної насолоди варто приготувати легкий салатик, наприклад, з авокадо, кукурудзи та бринзи, заправити олією з кунжуту з часником і імбиром. З напоїв ідеально підходять біле або червоне сухі вина. Мова про гарнір в цьому випадку недоречна. Будь-які овочі і каші просто переб’ють смакову досконалість корисного м’ясного продукту.
Щоб приготоване м’ясо принесло максимум користі, треба правильно його обирати.
Де купити м’ясо кролика
Ринок – це добре. Але хто дасть вам гарантію, що, по-перше, це дійсно той заявлений сорт, а по-друге, що воно свіже, що не переморожене.
Все ж безпечніше купувати продукти харчування в спеціалізованих магазинах, що мають сертифікати. У магазині «М’ясний рай» представлена продукція, що пройшла сертифікацію і спеціальні лабораторні аналізи. М’ясо кроля виключно охолодженим надходить з фермерських господарств та якщо перейдете по посиланню, то побачите пропонований продукт і його вартість https://myasnuyray.com.ua/ua/krolik/. На фермах тварин не напихають антибіотиками, гормонами і правильно відгодовують.
У точках продажу тушки розбирають при вас, відокремивши необхідну частину. Величезним плюсом є можливість зробити замовлення по телефону або онлайн, і в обумовлений час кур’єр доставить продукт.