Символ літа. Чебуреки
Змінюється все, а чебуреки залишаються. Думка, що вулична їжа – символ виключно нашого швидкоплинного часу, вельми помилкова. Ярмаркові коробейники, квасники і сбітенщики петровських і допетровських часів… Кочовища і переселення людей, сезонні і вимушені створили просту їжу, гарячу і ситну. Що можна їсти в дорозі? – звичайно, чебуреки! Термін, запозичений у тюркських народів, означав «сирий пиріжок». Сирий – це не спечений, а смажений. Такий ось смисловий виверт.
На першість у винаході претендують узбеки, але їх чебуреки наповнювалися виключно овочами, а тісто складалося з борошна і води. Татарські же славилися соковитою м’ясною начинкою і розміром: з пиріг, яким він, власне, і був, їжею для свят і сімейних вечерь. Сучасна версія – міні-варіант для перекусу на ходу.
Рецепт чебуреків з СРСР
Тісто для чебуреків:
- вода – 125 мл;
- оцет – 5-6 крапель;
- борошно – 250 г;
- сіль – дрібка.
Начинка:
- яловичий фарш – 350 г;
- цибуля – 200 г;
- вода – 100 мл;
- чорний перець;
- сіль.
Кількість олії повинна бути такою, щоб чебурек смажився у фритюрі
З усіх складових замішується тісто (пару ложок борошна залишити для підсипки). Воно буде нагадувати тісто для пельменей – еластичне, але досить туге. Сформувати ком, накрити плівкою, дати відпочити.
Фарш змішати з дрібно порізаною цибулею і водою до повного вбирання води.
Важливо. Фарш для чебуреків повинен бути рідким, оскільки він повинен розмазуються по заготівці, і не пектися у тісті у вигляді котлети.
Розкатані і обрізані по діаметру сковороди заготовки промазати фаршем наполовину так, щоб другою половиною тіста накрити. Кромка формується або пальцями, або виделкою, щільно притискається зубцями до кромки.
Готовність олії перевіряється так: обрізки тіста слід кинути в гарячу олію. Якщо за хвилину вони стають кремовими – олія нагрілася.
Печуться чебуреки до рум’яного з двох сторін і їдяться з придихом – обпалюючись, насолоджуючись і радіючи!
Неправильно, але неймовірно смачно печуться вони на сироватці або кефірі, із начинкою з сиру, помідорів, зелені. Для того, щоб тісто було особливо хрустким, в тісто можна додати горілку (всі пам’ятають печиво-хмиз?), зробити його заварним, використовувати газовану воду.
Сирні варіації чебуреків
В якості сиру добре використовувати бринзу, «адигейський». Зелень годиться будь-яка – кріп, петрушка, кінза, базилік. Зелена цибуля і черемша також дуже ароматизують начинку. Склад:
- вода – 100 мл;
- горілка – 80 мл;
- борошно – 600 г;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 700 г;
- кріп, петрушка, базилік – на розсуд.
Рослинна олія для фритюру – досить півтори склянки. Солі знадобиться зовсім небагато, оскільки сир солоний.
У просіяне борошно влити гарячу воду, вбити яйця, після – горілку і вимісити досить туге тісто. Дати повністю охолонути. Для начинки розчавити сир виделкою, змішати з мілко подрібненою зеленню. Сформувати заготовки, розкачати і зліпити, прихлопуючи кожну долонею. Смажити у фритюрі з двох сторін.
Другий варіант чебуреків не може претендувати на класичний, але, будучи запеченим в духовці, неймовірно смачний і корисний. Склад:
- борошно – 400 г;
- яйце;
- «моцарелла» – 140 г;
- молоко – 80 мл;
- оливкова олія – ст. л;
- чорний перець;
- шпинат.
З борошна, ложки олії і молока, в якому розмішано яйце, замісити тісто. Нарізати дрібно (або нарубати ножем) сир і шпинат. Зліпити чебуреки, викласти на застелене пергаментом деко і змастити молоком. Випікати їх при 190°С протягом 20-25 хв. Готовність – рум’яна поверхня. Дуже смакує до таких запечених чебуреків будь-який сметанний соус.
Сьогодні чебуреки з категорії виключно вуличного перекусу плавно переходять в категорію «їжі додому». Це зростаюча за популярністю послуга, оскільки люблять їх все, а готувати вміють не всі. Найбільш «правильні» чебуреки пропонує магазин «М’ясний Рай». Зроблені вручну на власному виробництві, згідно з класичними технологіями, з використанням охолодженого фермерського м’яса – вони заслуговують найпильнішої уваги покупця. Купити чебуреки і приготувати вдома ласу страву просто – достатньо клацнути по посиланню https://myasnuyray.com.ua/ua/chebureki/. Доставка для жителів Києва та області – прямо до порогу!