Домашня піца з ковбасою – найкращий варіант для гостей
Якщо на порозі гості, а ви на це зовсім не очікували, виручить простий варіант – піца. Цю страву самі італійці з іронією називають «що в нас залишилося в холодильнику». Мається на увазі, що начинкою може бути будь-який набір продуктів, який є в холодильнику. Ну, звичайно, в розумних межах. Мова йде про овочі, м’ясні продукти, соуси. Можна викласти на стіл всі підхожі інгредієнти й обрати з тих, що добре поєднуються за смаком. Якщо докласти зусиль і проявити фантазію, вийде смачна, оригінальна ситна страва, яка, можливо, гостей не тільки потішить, а й здивує. Адже традиційна піца, яку подають у ресторані, швидше за все, разюче відрізнятиметься від вашого витвору, але не в кращий бік.
Піца домашня з ковбасою. Які продукти підходять
Тепер подумки заглянімо в холодильник і подумаймо, як можна скомпонувати наявні продукти. Припустімо, ми маємо:
- болгарський перець;
- помідори;
- гриби;
- оливки;
- ковбасу;
- сир;
- лимон;
- цибулю;
- пекінську капусту;
- часник;
- спеції;
- якісь соуси (кетчуп, майонез, аджика), томатний сік.
Все чудово, але не забуваймо про основу. Для цього нам потрібно мати борошно, яйця, кефір або сироватку, дріжджі. Хоча, можна збігати в магазин і купити готову основу. Але якщо немає такої можливості, а всі продукти є, то чому б не зробити її самому. Пропонуємо два простих рецепти тіста для піци – з молока та кефіру (що є в холодильнику).
З молока. Беремо два яйця і збиваємо з двома столовими ложками рослинної олії (оливкової в пріоритеті) плюс півсклянки молока. Цю маса легенько вливаємо в миску, де насипано небагато борошна. Постійно змішуємо, поки не вийде однорідна маса сирого тіста. Даємо постояти близько півгодини. За цей час саме підготуємо начинку й соус для змащення основи, який, щоб домашня піца з ковбасою та сиром вийшла соковитою, готують з будь-якого купленого соусу або томатного соку. Потрібно, щоб мастило мало консистенцію рідкої сметани. Майонез змішують з томатною пастою або кетчупом, подрібненим часником, приправами, рослинною олією або розтопленим вершковим маслом. Якщо є помідори, то їх цілими обливають кип’ятком, знімають шкірку, подрібнюють на дрібній терці, а потім уводять ті самі приправи з часником.
З кефіру. Виливаємо в миску склянку кефіру й гасимо в ньому соду (половину чайної ложки). Змішуємо з розтопленим вершковим маслом або оливковою олією (100 мл), сіллю (на кінчику ножа), цукром (столова ложка). Додаємо одне яйце й знову збиваємо віничком. Насипаємо борошно, змішуємо ложкою, а потім місимо руками на столі близько п’яти хвилин, щоб тісто було м’яким і податним. Десь хвилин 15 залишаємо його під серветкою в теплому місці. Все! Тепер розкачуємо тонким шаром приблизно на 30 см по діаметру. З цієї кількості тіста вийде дві основи.
Як приготувати домашню піцу з ковбасою
Коли основа й соус готові, то залишається ввімкнути фантазію й вигадати, як використати наявні інгредієнти.
Якщо різноманітних продуктів багато, а їхня кількість обмежена, доведеться обійтися тим, що є, і просто для ситності покласти більше. Але деякі компоненти потребують попередньої підготовки. Так, наприклад, гриби спочатку потрібно хвилин п’ять відварити в киплячій підсоленій воді. Цибулю нарізають тонкими кільцями й маринують у яблучному оцті з приправами та сіллю хвилин 30. Болгарський перець нарізають соломкою. Ковбасу – тонкими кружечками. Оливки – навпіл. Сир труть на дрібній терці. Якщо немає натурального сиру, альтернатива – плавлений, який, аби легше натирався, можна заморозити. Тепер послідовність «укладання» основи:
- соус;
- болгарський перець;
- цибуля;
- ковбаса;
- оливки;
- сир.
Домашня піца з ковбасою й сиром випікається різними способами:
- в духовці;
- в мікрохвильовці;
- в мультиварці;
- на аерогрилі.
У приладах готують на режимах, які визначають виробники. Сиром краще посипати не одразу, а хвилин за десять до закінчення процесу теплової обробки. Подати на стіл нарізану на порції піцу можна на великій тарілці, на візерунково викладене листя пекінської капусти. Зверху як добру прикрасу і в якості приправи кладуть тонкі скибочки лимона.
Рецепт домашньої піци з ковбасою
Після загальних рекомендацій хочемо запропонувати простий рецепт піци, який можна швидко приготувати навіть коли гості вже прийшли. Вони допоможуть вам впоратися, можливо, навіть вносячи власні корективи згідно з досвідом.
Тісто готуємо за одним з рецептів, наведених вище. Найшвидший спосіб приготування піци – у мультиварці. Швидко замішуємо тісто, і поки воно настоюється, готуємо й викладаємо інші компоненти.
- Трохи вимішуємо ще раз тісто, ділимо на частини. Чашу змащуємо оливковою олією. Викладаємо тонкий шар тіста. Змащуємо соусом.
- Цибулю, попередньо замариновану в приправах (ідеально – карі) й лимонному соці, викладаємо і злегка втискаємо в тісто.
- Порізану соломкою ковбасу й болгарський перець кладемо зверху.
- Розрізані навпіл оливки розподіляємо між ковбасою.
- Ставимо на режим випічки на 30 хвилин і готуємо із закритою кришкою.
- Відкриваємо кришку й посипаємо натертий на дрібній терці сир. Ставимо ще на 10 хвилин.
Все, готово! Можна подавати гостям. Спеціально не перераховували кількості продуктів на начинку. Робимо з того, що є. Так би мовити, на око. Кладемо стільки, скільки дозволяє поверхня основи. Тут є де розгулятися фантазії, і добре, що якість цієї страви не постраждає від будь-яких кулінарних експериментів.