Баранина з овочами: поєднання для здорового харчування
Якщо ви не куштували кулінарного тандему «баранина + овочі», то просто не знаєте, що втратили.
Так, сама по собі баранина – страва з кавказької кухні, але європейці давно пристрастилися до цього виду м’яса, по праву вважаючи його делікатесом. Хоча найчастіше баранину використовують у якості маринованого м’яса, смаженого на шампурах, а простіше – шашликів.
Та повірте на слово, краще перевірити на власному досвіді, що овочі здатні перетворити шматочок жирного м’яса на шедевр, який затьмарить усі страви, що прикрашають дружнє застілля.
Але й це не головне. Сучасна людина прагне до правильного способу життя, харчування в якому займає перше місце.
Корисні та поживні властивості баранини
Цей вид м’яса зараховують до дієтичних. Адже при його високій калорійності вміст жиру менший, наприклад, в 1,5 раза, ніж у свинині. І це не єдиний плюс на користь цього делікатесу.
- Білок, що входить до складу баранину, легкозасвоюваний.
- У цьому виді м’яса практично відсутній холестерин, що неодмінно піднімає рейтинг у тих, хто дотримується правильного харчування. Більше того, споживання баранини дозволяє, навпаки, вивести з організму холестерин завдяки речовинам, що входять до її складу.
- Бараняче м’ясо містить велику кількість корисних мікроелементів, вітамінів, які відповідають за життєво важливі функції в нашому організмі. Можна згадати лише один факт: багато довгожителів Сходу споживають винятково цей вид м’яса.
- Жир баранини прекрасно допомагає впоратися із застудними захворюваннями, зокрема кашлем. Хворі на астму полегшують свій стан, включаючи до раціону трохи жирного м’яса.
Тепер, коли переконалися в корисних властивостях, можна перейти до поєднання баранини з овочами. Це вдвічі корисніше, а до того ж надзвичайно смачно! Що ж пропонують спеціалісти? Тільки шедеври!
Шедевр перший. Баранина тушкована з овочами
Тушковане м’ясо перевершує за корисністю смажене. Завдяки тому, що м’ясо ніби томиться з овочами, виходить неймовірно насичений смак м’яса, яке буквально вбирає аромати овочів. Існує велика кількість рецептів приготування, в яких по кроках показано, як приготувати баранину з овочами. Хочеться торкнутися лише деяких принципів.
- Для тушкування підійде посуд з товстим дном і антипригарним покриттям, наприклад сковорода. Потрібно в процесі приготування стежити, щоб вміст було щільно прикрито кришкою. Тоді максимально зберігають корисні речовини.
- М’ясо потрібно нарізати великими шматочками, приблизно як сірникова коробка. Тоді воно залишиться соковитим.
- Перед тушкуванням шматочки м’яса та овочі обсмажуються, що допомагає запобігти втраті соку.
- Баранина, тушкована з овочами, виходить особливо смачною, якщо правильно дібрати інгредієнти та спеції. Так, особливого шарму надасть айва, а тонкої гостроти створить букет часнику й перцю чилі. Але всього потрошку, так само як і приправ. Не варто перебивати натуральний аромат м’яса.
- З овочами можна проводити експерименти. Наприклад, готувати з тими, які є в певному сезоні. Навесні чи раннього літа можна додати кабачок, молоду моркву, зелень (петрушку, базилік, кріп). А восени особливо смачним буде поєднання помідорів, баклажанів, болгарського перцю. Кислота цих овочів пом’якшить смак жирних шматочків баранини.
- Час приготування залежить від того, яку частину зібралися готувати. До прикладу, реберця швидко стають м’якими, а от задня частина буде тушкуватися трохи довше. Поспішати тут не потрібно, має пройти не менше години. Але овочі закладаємо поступово після майже напівготовності м’яса. Тоді вони зможуть не тільки подарувати смакові цінності, а й прикрасять страву виглядом.
Шедевр другий. Баранина, тушкована з овочами в казані
Можна впевнено сказати, що справжній, правильний спосіб приготування баранини – у казані. Адже саме так готували спочатку народи, які отарами вирощували баранів.
Звичайно, казан можна поставити на електричну чи газову плиту, але тоді не буде тонкого ароматного диму. Тому в ідеалі готувати баранину, тушковану в казані, на вогні.
Ось тут саме всі інгредієнти кладуть одночасно. На дно бажано покласти шматочки жиру. Потім великі шматки м’яса, а зверху так само нарізані великими шматками різні овочі. Все це завершує суміш із солі, часнику та зелені. Казанок зі щільно закритою кришкою ставимо на вогонь і тушкуємо дві години.
Шедевр третій. Баранина з овочами в духовці
Не менш смачне виходить м’ясо, запечене в духовці. Але можна сказати, що естетично воно перевершує своїх тушкованих родичів. Адже овочі просто печуться, залишаючись цілими, до того ж підрум’яненими.
Для надання насиченішого аромату (який, якщо хочете, переб’є характерний запах баранини) м’ясо спершу вимочують у молоці чи кефірі, натирають прянощами. Потім шпигують зубчиками часнику з чебрецем, після чого загортають у фольгу й дають постояти. Далі викладають на деко з овочами, змащують оливковою олією та відправляють у духовку. Близько півтори години проводить баранина з овочами в духовці при 220 градусах, а потім додають інші овочі, також попередньо промариновані в спеціях. Готують ще стільки ж.
Приємних вам дегустацій! І не забувайте, що баранина з овочами чудово поєднується як з червоним, так і білим винами.