Баранина: рецепти народів світу
Баранина – важливий інгредієнт у традиційних стравах Англії, Ірландії, Греції, Франції, а також країн Сходу. Принц Чарльз настільки любить м’ясо баранців, що навіть розводить їх на власній фермі.
У наших краях люди найчастіше віддають перевагу курятині, яловичині, свинині. Багатьох відштовхує специфічний аромат баранячого м’яса, але зазвичай так пахнуть лише старі тварини. Юні представники віком до 1 року не мають неприємного запаху. Коли обираєте м’ясо, дивіться на колір: якщо тварина молода, відтінок буде світло-червоний.
Лайфгак: прибрати неприємний аромат допоможуть різні маринади з часником і спеціями, такими як м’ята, гвоздика, імбир, розмарин, кмин. Хтось додає у страву кислі яблука та лимонний сік.
Щоб придбати гарантовано якісне бараняче м’ясо, зазирніть у наш онлайн-магазин «М’ясний рай». Там діє чудова акція: з 15.04 по 21.04 – мінус 20 % на всю баранину. Ми постачаємо свіжу охолоджену продукцію, яка не містить гормонів і антибіотиків.
Грецька мусака: пригощайтеся
Мусака – своєрідна запіканка з баклажанів і баранини. Це м’ясо славиться не тільки смаком, а й корисними речовинами:
- продукт багатий на вітаміни та цінні мікроелементи (калій, магній, фосфор, кальцій);
- зміцнює серце;
- слугує профілактикою карієсу й цукрового діабету.
Важливо: маючи проблеми з роботою шлунку, нирок, а також із тиском, споживати цей вид м’яса потрібно обережно.
Готуємо:
- Очищуємо 2 кг баклажанів, нарізаємо тонкими поздовжніми шматочками й солимо.
- Ріжемо 2 цибулини та обсмажуємо з 1 кг фаршу та 5 помідорами дрібної нарізки.
- Додаємо корицю, базилік, гвоздику, материнку, сушений часник, червоний перець і заливаємо все сухим білим вином (300 мл). Тушкуємо, поки не випарується вся рідина.
- Кладемо баклажани на суху сковороду, щоб злегка підзолотити з обох боків.
- Змащуємо деко оливковою олією (100 мл) і кладемо на дно частину баклажанів.
- Далі йде шар фаршу, знову баклажани та тертий сир кефалотирі (можна взяти сулугуні). У кінці заливаємо все соусом бешамель і запікаємо протягом 40 хвилин при 180°C.
Рецепт соусу:
Кладемо в сотейник 100 г вершкового масла, 1 ст. л. борошна й ретельно розмішуємо. Вливаємо 250 мл 20 % вершків, не перестаючи помішувати. Додаємо мускатний горіх (зовсім трохи), солимо на смак і варимо до консистенції густої сметани.
Старовинний англійський рецепт
Апетитну баранину з прянощами готували ще в епоху Середньовіччя. До страви подавали желе з червоної смородина та зелень. За різними даними, це були листя редьки, ріпи, гірчиці або цикорію.
- Змішаємо 75 г вівсяного борошна з чебрецем і чорним молотим перцем (і того, й іншого по чайній ложці).
- Змастимо баранячу ногу (2 кг) рослинною олією, сумішшю із прянощів та борошна і загорнемо капустяними листками. Так м’ясо не пригоратиме.
- Ставимо в духовку, розігріту до 180°C і періодично поливаємо яблучним сидром або соком (усього потрібно 150 мл). Час запікання – 2 години.
- За 40 хвилин до готовності знімаємо капустяні листки, додаємо 150 мл червоного вина та іноді все поливаємо рідиною з дека.
Те, що страва старовинна, додає їй особливого колориту. Ваші гості неодмінно захочуть скуштувати таке їство.
Тюфтельки по-арабськи
Пропонуємо потішити себе та близьких соковитими тюфтельками за арабським рецептом. Вони чудово підійдуть до картопляного пюре або овочевого салату.
- Відварюємо та охолоджуємо 300 г чорної сочевиці.
- 0,5 кг баранячого фаршу змішуємо з сочевицею, подрібненим часником (4 зубчики), половинкою перцю чилі, яйцем, зірою (0,5 ч. л.), чорним перцем і сіллю (на смак).
- Відбиваємо суміш, формуємо тюфтельки, трішки обсмажуємо і виймаємо.
- Нарізаємо 1 морквину кільцями по 0,5 мм, а цибулю (1–2 шт.) – часточками. Смажимо на сковороді з-під тюфтельок.
- Наливаємо 250 мл сухого білого вина й випарюємо 5 хвилин.
- Додаємо порізану курагу (10 шт.), мед (1 ст. л.), чебрець (0,5 ч. л.), тюфтельки й тушкуємо півгодини.
Подаємо з листям салату та помідорами чері.