Телятина з чорносливом – незвичайно смачна страва
Важко уявити, чим повноцінно харчуватися, якщо зі звичного меню забрати м’ясо. Одним з найсмачніших видів цього продукту по праву вважають телятину. Це ніжне, соковите й дуже ароматне м’ясо, страви з якого виходять ідеальні. Нежирний продукт, рекомендований до вживання всім без винятку – від малюків до тих, хто з якихось причин сидить на дієті.
У кулінарії існує безліч рецептів, які завоювали любов навіть найвимогливіших гурманів. У багатьох ресторанах подають страви, де роль першої скрипки належить телятині. Справжній делікатес – так кажуть ті, хто знає все про смакові якості цього м’яса.
Хочете приготувати щось незвичайне? Тоді спробуйте поєднати телятину з чорносливом. Такий сухофрукт дуже корисний, і, до того ж, його можна споживати дітям. У поєднанні з м’ясом чорнослив створює незвичайним тандем смаку та аромату. А коли ще додати нетрадиційний імбирний чи журавлиний соус, то щасливці, які спробують страву, точно ніколи не зможуть забути його смак.
Якщо задумали приготування такого м’яса, враховуйте, що до нього завжди можна додати соковитий маринад. Ні в якому разі не піддавати м’ясо обробці високою температурою, адже в результаті може вийти дуже суха й не найапетитніша страва.
Будь-який рецепт телятини з чорносливом буде ідеальним, якщо знати декілька секретів приготування
У повсякденному житті рідко хто готує телятину, адже, спробувавши раз і зазнавши невдачі, другого разу вже не хочеться. Є деякі стандартні помилки, яких припускаються аматори.
По-перше, важливо обрати правильне м’ясо. Часто буває, що, коли купиш поганий шматок, страва виходить зіпсована і їсти її зовсім не хочеться, а навіть просто нереально. Якість вихідного продукту безпосередньо впливає на те, якою страва вийде в результаті.
По-друге, способи й техніки приготування. Телятина не найпримхливіше м’ясо, але, щоб приготувати справді смачну страву, потрібно досконало ознайомитися з деякими правилами, яких обов’язково потрібно дотримуватися.
Секрети, які знадобляться кожній господині для приготування телятини:
- Обираючи продукт, зверніть увагу на колір. Молода тварина не може бути темного кольору. М’ясо старої тварини не найкраща ідея, оскільки працювати з ним часто просто неможливо.
- Нарізати такий різновид м’яса можна тільки поперек волокон.
- Не солити під час тушкування, смаження, варіння, а тільки після закінчення приготування. Навіть якщо ваш рецепт телятини з чорносливом каже інше, то робити цього однаково не варто. Сіль «витягує» рідину з волокон, обезводнене м’ясо швидше сушиться, і в результаті соковитості ждати не доводиться.
- Найкраще маринувати м’ясо перед готуванням. Це буде для вас ще однією гарантією м’якої, ароматної й соковитої страви.
- Гірчиця врятує жорстке м’ясо, адже вона має властивість розм’якшувати. Те ж стосується цитрусових – все, що містить вітамін С, здатне надавати соковитості.
- Можна відбивати м’ясо перед тепловою обробкою. Це допоможе йому не тільки швидше приготуватися, а й бути максимально м’яким.
Дотримуючись цих нескладних правил, можна готувати телятину в найрізноманітніших варіаціях і годувати сім’ю справді корисними шедеврами. Хоч і телятина потребує особливої уваги в процесі готування, результат точно вразить смакові рецептори. Так у вашої сім’ї чи гостей напевно з’явиться нова улюблена страва.
Хочете смачну телятину з чорносливом? Рецепт обирайте залежно від техніки приготування
Готуючи страви з одним і тим самим складом продуктів, мимоволі замислюєшся, чи можна отримати в результаті різні смаки. Насправді від техніки приготування залежить багато чого. І навіть якщо використовувати тільки телятину й чорнослив, у духовці чи на сковороді смаки точно будуть різні. Коли брати ці інгредієнти в якості основних, можна кожний тиждень створювати нові шедеври, і, вже повірте, телятина точно не пересититься й не набридне.
Ось лише деякі способи приготування, популярні рецепти, які будуть актуальні й для звичайного буденного, й для святкового столу:
- Телятина з чорносливом в мультиварці – рулетики. Перевагу віддайте битому м’ясу. Нарізати на шматочки вздовж волокон і відбити. У якості начинки використовується: подрібнений чорнослив, пасерована цибуля з морквою, грецькі горіхи, зелень (кінза чи кріп з петрушкою – на смак). Порція інгредієнтів для начинки на власний розсуд. Солити м’ясо не бажано, начинку – можна. Скрутити рулетики й закріпити їх ниткою чи кулінарними шпажками. Викласти на дно чаші мультиварки сформовані рулети й відправити в мультиварку на режим тушкування на 30-40 хвилин, залежно від кількості й розміру рулетиків. Подавати можна з кислим соусом. Оригінальний смак соусу з лохини: у блендері перетворити на пюре ягоди, додавши до нього зубчик часнику для аромату та зелень. Отримане пюре протерти через сито. Замість часнику можна додати м’яту для отримання свіжого легкого смаку.
- Телятина з чорносливом у духовці – відбивні. На деко постелити пергаментний папір і трохи змастити її соняшниковою олією. Викласти відбивні близько одне до одного. Зверху все посипати подрібненим чорносливом. Нарізати кільцями банан і ківі, викласти на чорнослив шар банану й потім шар ківі. Банан надасть м’ясу ніжності, ківі – кислинки та соковитості, чорнослив – пікантності й трохи копченого післясмаку. Відправити в духовку на 180 градусів на 40 хвилин. За 10 хвилин до завершення посипати тертим сиром. Якщо не солили відбивні, краще віддати перевагу соленому сиру: тоді не доведеться солити м’ясо.
- Телятина тушкована з чорносливом в сковороді вок. Найкраще приготувати це м’ясо цим способом – нарізати його соломкою (як завжди, вздовж волокон, щоб м’ясо не віддавало свій сік). На добре розігріту сковороду відправити часник і гілочку розмарину, просмажити й забрати. Відправити туди нарізану півкільцями цибулю. Щойно вона стане трошки прозорою, додати подрібнений чорнослив. Потушкувати декілька хвилин і ввести м’ясо. Постійно перемішувати страву, готувати на середньому вогні. М’ясу знадобиться не більше 7 хвилин, щойно воно змінить колір, налийте томатного соку. Зменшіть вогонь на мінімум і накрийте сковороду кришкою, дайте 10-15 хвилин потушкуватися. За 1 хвилину до вимкнення додати дрібно нарізаний часник і подрібнену зелень (будь-яку, яка подобається найбільше).
- Телятина, запечена з чорносливом цільним шматком. Маринувати м’ясо можна в будь-яких приправах, але з мінімальною кількістю солі. Для того щоб маринад вийшов соковитий, можна додати оливкову олію, яка не перебиває аромату прянощів і самого м’яса. Якщо час обмежений, м’ясу буде досить години, щоб увібрати всі запахи спецій, якщо ж готувати страву плануєте наступного дня, нехай маринується в холодильнику. Перед тим, як відправити телятину в духовку, потрібно зробити великі надрізи й цілком вкласти в них чорнослив. Щоб не пересушити й не перепалити телятину, краще покласти її у фольгу. Залежно від ваги, страві знадобиться до години на приготування при температурі 170 градусів. За 10 хвилин до готовності фольгу можна розкрити, щоб утворювалася апетитна скоринка. До такого м’яса чудово підійте гранатовий соус.
- Тушкована телятина з чорносливом у рукаві. Ситна й дуже смачна страва з картоплею. Крупно нарізані шматки м’яса перемішати з чорносливом (цілим), додати подрібнену картоплю (такого ж розміру, як і шматки м’яса). Приправити на смак будь-якими спеціями. Покласти в рукав і відправити в розігріту до 180 градусів духовку. Страві знадобиться не більше 45 хвилин до повної готовності. Якщо хочете, щоб утворився рум’янець, за 5-7 хвилин до повної готовності розкрийте рукав. У такій техніці всі інгредієнти готуються у власному соку. Це безпрограшний варіант, у результаті якого страва точно вийде соковитою.
Ми спеціально не уточнювали пропорцій ні в одному з рецептів, бо, по-перше, вони довільні, а по-друге, залежно від того, у яких кількостях і які інгредієнти вирішили поєднувати, смаки виходять різні. Коли експериментувати, точно вийде страва, яку захочеться ставити на свій стіл частіше.