Телятина на кістці – море кулінарного задоволення
Телятина – м’ясо, яке багатьма поціновувачами смачних та ситних страв, вважається кращим для приготування. Воно має багато корисних властивостей та є дієтичним. Але гурмани віддають йому перевагу для приготування оригінальних страв швидше за все завдяки його смаковим особливостям, ніж віддаючи честь його користі.
Як правильно обрати телятину
Щоб страва була такою, як її задумали: соковитою, м’якою, з насиченим смаком, потрібно правильно вибрати м’ясо. Як виглядає свіже м’ясо?
- Поверхня рівна, пружна, при натисканні пальцем не залишається вм’ятини.
- Колір у справжньої телятини (бичок або телиця до 8 місяців) повинен бути світло-рожевим, поверхня без плям. А жир – білим.
- М’ясо повинно бути охолодженим, а не замороженим. Адже заморожену продукцію неможливо тестувати на свіжість.
Вже куплений продукт не варто зберігати довго. Його потрібно перекласти в харчовий папір та тримати в холодильнику не більше двох діб. На упаковці дивіться маркування та купуйте лише в день розфасовки. Купуйте м’ясо лише у продавця, який відкрито заявляє про походження товару перевірки на якість та може пред’явити відповідні сертифікати.
Для кожної страви краще вибирати певний шматок. Наприклад, для котлет ідеально підходять кострець або огузок, тобто м’якіш. Але телятина на кістці, яку пропонує магазин «М’ясний рай», підійде для приготування делікатесів. У магазині вам запропонують виключно якісну екологічно чисту продукцію, яка поставляється з фермерських господарств. Це буде обов’язково заявлена телятина, а не яловичина, охолоджена, свіжа. Страви без сумнівів вийдуть соковитими та ніжними.
Деякі особливості приготування телятини
Справедливості заради варто сказати, що телятина все ж не так легко піддається кулінарній обробці, як наприклад, курятина. Потрібно хоча б трохи досвіду або докладного опису підготовки м’яса та його приготування. Ось деякі особливості.
- Спосіб термічної обробки багато в чому визначає завдання кухаря. Якщо задумано приготувати виключно дієтичну страву, то м`ясо варять, запікають без жиру в духовці, на грилі, на пару. Якщо це банкетна страва, то його смажать на сковороді, у фритюрі, запікають з використанням жирів.
- При смаженні, щоб зробити страву соковитою, м’ясо попередньо маринують. Це в свою чергу також прибирає специфічний запах та насичує ароматом спецій. Так, маринують, наприклад, в рідини з сухими травами, лимоном. Можна натерти часником з морською сіллю та сумішшю перців. Кілька хвилин обсмажують з обох сторін на сильно розігрітій сковорідці, а потім на повільному вогні доводять до готовності під кришкою.
- Щоб кінцевий продукт став максимально корисним, варто використовувати для смаження оливкову олію.
- Незвичайний смак можна отримати під час тушкування телятини. У сотейник додають вино (бажано біле), пиво, можна тушкувати у власному соку.
- Якщо різати м’ясо поперек волокон, то як результат – воно буде м’якше та соковитіше.
- Бульйон з телятини готують наступним чином. Проварюють м’ясо цілим шматком кілька хвилин після закипання. Одержаний бульйон зливають. Заливають знову водою та варять протягом години на мінімальному вогні під кришкою. Потім ще хвилин 30 дати постояти, а вже тоді він готовий до вживання як окрема страва або для подальшого приготування. Солять не відразу, а через 45 хвилин після закипання. Піну можна не знімати, в ній також є корисні речовини, але зняти якщо є бажання отримати естетичний ефект, щоб бульйон був прозорим.
Тепер про те, як приготувати телятину на кістці
Частіше всього, телятину на кістці готують у якості банкетної страви. Адже це не тільки смачно, але й вишукано. Приємно пригостити гостей стравою, яка ще й красиво, та оригінально оформлена.
«Телятина по-селянськи»
Дуже простий варіант, але займає певну кількість часу на приготування. Проте результат – беззастережно успішний. Беремо кілька шматків телятини на кістці, яку пропонує «М’ясний рай» (приблизно 1,2 кг), одну цибулину, корінь селери, невелику головку часнику, оливкову олію. М’ясо натираємо маслом з сіллю, сумішшю перців, перемолотим часником, викладаємо у форму та додаємо цибулю та селеру нарізані великими шматками. Закриваємо фольгою та залишаємо в холодильнику на добу. Потім випікаємо в тій же формі за температури 200 ° 40 хвилин під фольгою, потім знімаємо її та ставимо ще на 40 хвилин.
Подають з вареною картоплею.
Ще один варіант тієї ж страви полягає в тому, що картоплю запікають разом з м’ясом. Для цього картоплю (в шкірці) розрізають навпіл та кладуть зрізом вниз на підготовлену суміш (розтертий часник, сіль, перець, оливкова олія). Зверху кладуть м’ясо та овочі, як описано вище.
«М’ясо пікантне на кістці з морквою»
Нам потрібно взяти:
- м’ясо на кістці – 4 шматочки,
- морква (якщо влітку, то молода) – 15 невеликих штук,
- часник – маленька головка,
- чебрець – 5 гілочок,
- кінза (зелень) – невеликий пучок,
- коріандр (розмолоти), чайна ложка,
- мед (рідкий, гірчичний), столова ложка,
- сік лимона, столова ложка,
- оливкова олія,
- сіль (морська), суміш перцю меленого.
Готуємо таким чином:
- М’ясо миємо, видаляємо жили, зачищаємо кісточку, промокаємо паперовим рушником.
- Натираємо кожен шматочок сумішшю з: солі, часнику, чебрецю, пари столових ложок олії. Ставимо в холодильник на 1,5-2 години.
- Чисту моркву бланшують буквально декілька хвилин, а потім запікають, рясно змастивши сумішшю з перцю, солі, коріандру та оливкової олії (2-3 столові ложки) 25 хвилин за температури 180 °.
- М’ясо на кістці обсмажують з обох боків до скориночки.
- З’єднують з морквою та ставлять в духовку на 20 хвилин, потім дістають та прикривають фольгою, ще хвилин 10 дають настоятися.
- Готують соус: дрібно нарізані часник та кінза, сік лимона, мед.
- На блюдо викладають вміст форми для запікання та заливають кислим соусом, подають на стіл.
Подаючи на стіл м’ясо на кісточці, акцентуємо увагу на оригінальну деталь, помістивши на неї, наприклад, скибочку лимона. Це і красиво, і апетитно! А скільки задоволення вам доставить смакування кісточки, не можливо передати словами!