Люби, печи, святкуй
Млинцеве царство простягається на весь світ. Складно назвати місцевість, в якій би не пекли, не їли й не любили ці найніжніші вироби з рідкого тіста. Кручені марокканські, подібні бісквіту японські, найтонші французькі – це ціла імперія, якою правлять пани млинці.
Скоро весна і самий час в період останніх зимових хуртовин побалувати себе ніжними сонячними млинцями.
Дріжджова велич
Зараз рідко готують дріжджові млинці. А жаль. Вони виходять надзвичайно повітряними, з найніжнішою, ледь відчутною дріжджовою кислинкою. Дірчасті, ситні, вони нікого не залишать байдужим. Додавання манної крупи надає їм певної крихкості і пишності.
Отже, знадобиться:
- молоко – 0,5 л;
- манна крупа – 300 мл;
- борошно – 160 мл (стакан);
- вода – ¾ ст.;
- яйця – 2 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. л;
- цукор – 3 ст. л;
- дріжджі сухі – 1 ч. л;
- пучка солі.
У підігріте до 25-30°С молоко (це оптимальна температура, інакше порушується складний процес бродіння) всипати дріжджі та цукор. Накрити плівкою або рушником і відставити в тепле місце хвилин на 15-20. Додати попередньо розмішані і трохи збиті яйця.
Після всипати просіяне і змішане з манкою борошно, воду, масло й сіль. Перемішати і відставити в тепло на годину-півтори.
Випікати на добре прогрітій змащеній сковороді з двох сторін до рум’яного кольору. Перевертати слід тоді, коли бульбашки, що піднімають тісто, лопнуть.
Поради. Тісту на дріжджах слід дати підійти 2-3 рази. Його не розмішують, а тільки акуратно осаджують ложкою. В іншому випадку незавершений процес бродіння залишить млинці щільними, «гумовими». Олію варто вводити в самому кінці, щоб не загальмувати бродіння.
Crepe Suzette
Французька кухня, як ніяка інша, знає толк в десертах.
Для цих млинчиків знадобляться:
- молоко – 1 ст.;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 3/4 ст.;
- масло вершкове – 2 ст. л;
- сіль.
Для соусу:
- апельсини – 3 шт.;
- цукор – 90 г;
- масло – 90 г;
Відокремити яєчні білки від жовтків. Збити білки з дрібкою солі до міцних піків. Жовтки перетерти з цукром, додати молоко і просіяне борошно, влити розтоплене вершкове масло. Однорідну суміш з’єднати з білками, акуратно вимішуючи лопаткою рухами знизу вгору.
Для приготування соусу знадобиться цедра одного апельсина і сік вичавлений з усіх трьох – його буде близько 200 мл. У сотейнику прогріти цукор до його карамелізації. Покласти масло, цедру і влити апельсиновий сік. Масу, безперервно помішуючи, варити близько 15 хвилин.
Спекти млинці на змащеній маслом сковороді. Остиглі скласти вчетверо і прогріти на сковороді в невеликій кількості соусу. Подавати з морозивом.
У класичній подачі страву «фламбують» – поливають коньяком, арманьяком або горілкою і підпалюють. Вигорілий спирт залишає незвичайну смакову ноту. Якщострава призначається дітям, то цього, звичайно, не роблять.
Кольорові млинці
Популярні млинці різного кольору: зелені фарбуються зеленим чаєм, коричневі – ферментованим чайним листям, рожеві набувають кольору завдяки брусниці, найніжніші бузкові – завдяки лохині з лавандою. Є навіть чорні, колір яких обумовлюється бамбуковою золою.
З таким тістом ідеальні ягідно-вершкові наповнювачі – брусниця або журавлина зі згущеним молоком, морошка з вершковим сиром, ягідні джеми.
Зола, відвар чайного листя не змінюють структуру тіста, а от ягоди і ягідний сік змінюють, тому потрібно пам’ятати про співвідношення компонентів. Дуже яскраві такі різнокольорові млинці в кілька складань. Скручені з різних кольорів і розрізані, вони представляють собою чудові смугасті роли.
Де купити смачні млинці
«Ох, літо червоне! любив би я тебе»- перефразовуючи відому фразу, можна тільки пошкодувати про трудомістке приготування улюблених усіма млинців.
Але вихід є! Інтернет-магазин «М’ясний Рай» пропонує відмінні млинці з 20% знижкою і з найрізноманітнішими начинками – ягідними і м’ясними, маком та сиром. Власне виробництво гарантує виняткову свіжість виробів, а професійні технологи – відмінний смак!
Не варто витрачати час: для того, щоб замовити млинці по Києву додому, достатньо клікнути по посиланню https://myasnuyray.com.ua/ua/blinchiki/!