Кролятина. Ніжність в кожному шматочку
Ніжність кролятини разом з низьким вмістом жиру, високою поживною цінністю і малим вмістом пуринів завоювала прихильників у всьому світі. Та й просто м’ясо кролика – це дуже легко і дуже смачно!
Цікаве про кроликів:
- кількість холестерину в кролятині значно менша, ніж у курятині та індичатині;
- відсоток ненасичених жирів становить понад 63% в жировій складовій;
- калорійність кролячого м’яса (в перерахунку на 450 г – фунт в англомовних виданнях) становить менше 800 ккал. Для порівняння: курятина – 810 ккал; телятина – 840 ккал; ягнятина – більше 1400 кал.
І, наостанок, цікаве: в 1859 р. в Австралії була випущена пара кроликів, єдина на континенті. Через 30 років розмір популяції оцінювався в 20 млн. особин.
Класика приготування – тушкування. Хоча кролика можна також з успіхом запікати, варити і смажити.
Кролик по-мальтійські
До складу страви входить:
- тушка кролика близько 2-х кг;
- сухе (біле) вино – 1 ст.;
- середня цибулина;
- свіжий базилік;
- томатна паста (2 ст. л) або 4-5 шт. свіжих помідорів;
- кедрові горішки – 1/2 ст.;
- каперси;
- цукор – 1 ст. л.
На оливковій олії обсмажити розібрану на порційні шматки тушку, перекласти в сотейник, і, додавши трохи (півсклянки) гарячої води тушкувати до готовності.
На тій же сковороді обсмажити нарізану півкільцями цибулю, покласти пасту або підготовлені помідори. Якщо використовувати помідори, то їх, попередньо хрестоподібно надрізати, опустити на кілька секунд в окріп, потім у холодну воду. Після – зняти шкірку, очистити від насіння і дрібно нарубати. Додавати замість томатної пасти.
Обсмажену масу скласти в сотейник, посипати каперсами, горішками і цукром; влити вино і протушкувати ще 10 хвилин, перевертаючи шматочки. Посипати свіжим базиліком. Через 10 хвилин кролик готовий.
Класичний «Хазенфеффер»
Старонімецька кухня шанобливо ставилася до заячини, оскільки в XIV ст. кролівництва в Німеччині не було. Але за більш, ніж 700-річну історію, заячина в цьому улюбленому німецькому рецепті була замінена кролятиною і рецепт нічого від цього не втратив!
Отже, знадобиться:
- кролячі ніжки – 4 шт.;
- цибулина;
- пара зубчиків часнику;
- будь-який жир – пів ст.;
- червоне напівсухе вино – 1 ст.;
- червоний оцет або лимонний сік – 2 ст. л;
- розмарин, чорний мелений перець, лавровий лист;
- борошно – пара ст. л;
- смородинове варення – пів ст. л.
Ніжки розділити на порційні шматочки, посолити, поперчити, і, обвалявши в борошні, обсмажити в казанку на розігрітому жирі. Вийнявши м’ясо, в цьому ж посуді обсмажити цибулю. Додати роздавлений часник, розмарин і варення. Покласти лавровий лист.
Влити вино, оцет, додати 2/3 ст. води і закип’ятити. Покласти обсмажені шматочки кролика і залишити томитися на найменшому вогні години на півтори.
Порада: солити слід акуратно – вино підсилює смак солі, тому її варто класти трохи менше.
Крім виняткової ніжності м’яса виходить чудова підлива, яка прикрасить будь-який гарнір.
Відмінний пряний смак у м’яса, приготованого за нижченаведеним рецептом.
Кролятина в пиві
Найпростіший рецепт, незмінно успішний.
Можна використовувати будь-яке пиво, але темне дає більш насичену палітру смаку. Це пояснюється тим, що для темних сортів використовується більш інтенсивне обсмажування зерна, і солод темніє, набуваючи кавово-шоколадної ноти і дещо нівелюючи хмільну гірчинку.
Отже, необхідні продукти:
- невелика (до 1,5 кг) тушка кролика;
- пиво – 250 мл;
- сушений часник – 1 ст. л;
- шматочок свіжої моркви;
- пекінська капуста – 150 г;
- свіжий перець чилі – 0,5 ч. л.
М’ясо порубати на шматочки і змішати з нарізаними овочами – морквою, капустою і чилі. Присипати часником і посолити. Залити пивом.
Скласти в форму, накрити фольгою і помістити в духовку на півтори години при t = 190°C.
Після потрібно зняти фольгу і дати кролику підрум’янитися протягом півгодини. За цей час рідина майже повністю випарується і м’ясо набуде неповторного карамельного аромату.
Де купити м’ясо кролика
Інтернет-магазин «М’ясний Рай» пропонує відмінний асортимент охолодженого м’яса від кращих постачальників. Потрібно купити м’ясо кролика? – Зараз діє 20% знижка! – достатньо перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/krolik/, обрати потрібний продукт і замовити доставку, діючу по Києву.