Які спеції поєднуються з м’ясом качки
У м’яса качки не багато шанувальників. Всьому причиною специфічний запах птиці і жорсткість волокон. Досвідчені кулінари стверджують, що використання грамотно підібраних спецій і температури приготування допоможе досягти дивовижних результатів.
Застосування спецій при приготуванні качки
Пікантні спеції не тільки збагачують смакову палітру, а й облагороджують зовнішній вигляд страви. Збільшують його термін придатності, зменшують час приготування. Досвідчені кулінари сміливо використовують червоне і біле вино. Наприклад, приємну смакову палітру відкриває поєднання меду, червоного вина і лимона. Давайте розберемося більш детально в приправах до м’яса качки.
Чорний, запашний, мелений або горошком перець
Щоб надати м’ясу пікантності, досить натерти його дрібкою перцю. Тому з упевненістю можна сказати, що іншим приправ відведена лише додаткова роль.
- Червоний перець спрямований на стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту, прискорює обмін речовин. Його слід додавати в кінці приготування, так як м’ясо може придбати гіркуватий присмак.
- Чорний перець можна використовувати в молотому або цілому вигляді. Їм обтирають тушку, кладуть в соус або гарнір.
- Білий перець марно відносять до менш гострого типу. Він являє собою пряну суміш, створюючи незвичайний аромат. Кулінари рекомендують приправляти їм рибу, а в приготуванні качки краще його не використовувати.
- Перець чилі є одним з найгостріших кулінарних прянощів. Його потрібно додавати в соуси в самому кінці.
Лавровий лист
Нешкідливий на перший погляд лавровий лист здатний погіршити смак птиці, так як надає гіркуватий присмак. Допускається використання одного листочка на велику тушку. А для застосування в маринаді краще подрібнити.
Мелісса або лимонна м’ята
Вважається, що кращими спеціями для м’яса качки є цитрусові. Тому лимонна меліса стане ідеальним доповненням до птаха. У багатьох країнах мелісу кладуть у соуси і маринади. Але важливо пам’ятати, велика кількість меліси надасть м’ясу гірчинку, тому не можна класти більше 10 г на один кілограм. Травка миттєво втрачає свій аромат після попадання в окріп. Мелісу слід закладати за 3-5 хвилин до закінчення готування.
Ялівець
Раніше ялівець використовувався виключно при приготуванні дичини. Сьогодні спеція активно додається в квашену або тушковану капусту, в м’ясо і соуси. Досить використовувати не більше 5 г спеції, так як ялівець володіє сильним ефектом. Рекомендується поєднувати з лавровим листом, чорним перцем і часником.
Базилік
Базилік використовується в сухому і свіжому вигляді (від цього його смак і аромат не змінюється). Автентичність рослини відкривається поступово, тому його слід додавати на початку приготування качки. Особливо цікаве поєднання аромату і смаку виходить при з’єднанні яблук і базиліка. Але потрібно запам’ятати правило: на одну тушку можна класти більше 10 г трави.
Коріандр
Коріандр незаслужено не використовується через різкий неприємний запах. Але у висушеному вигляді зерна мають нейтральний запах і активно застосовуються в приготуванні риби і птиці. Потрібно знати: вводити коріандр слід дозовано, на одну тушку качки брати не більше 6 г. Також зерна коріандру не слід комбінувати з іншими пряними спеціями, які мають специфічний аромат.
Кориця
Якщо планується приготування качки з яблуками, то без кориці неможливо обійтися. Остання має приємний солодкуватий аромат, тому страва перетворюється в королівську. Корицю потрібно додати в маринад, тоді блюдо придбає особливо пікантний смак.
Часник
Використовуються не тільки зрілі зубчики часнику, а й молода зелень. Спецію використовують в якості натирання, додають в маринад дрібно нарубаною. Якщо качку готувати в рукаві, то часник буде доречним. При бажанні можна поєднувати часник з анісом або імбирним коренем.
Якщо хочеться досягти рум’яної скоринки, то потрібно скористатися медом. Його досить просто використовувати: достатньо змастити тушку тонким шаром меду і поставити запікатися.
Ідеальний рецепт качки з яблуками
У цьому рецепті можна використовувати не тільки яблука. Смачна страва виходить з овочами, фруктами або сухофруктами. Кулінари рекомендують крім класичних поєднань спецій використовувати корицю і базилік. Спеції додадуть теплі солодкі нотки, додадуть м’ясу сильний аромат і пікантний присмак.
Для приготування качки з яблуками знадобляться такі інгредієнти:
- тушка качки – 1 шт.;
- яблуко – 2 шт.;
- апельсин – 2 шт.;
- лимон – 1-2 шт.;
- кориця, паприка, чебрець, сіль, перець, мускат – по 0,5 ч.л.
З лимона і спецій зробити маринад, натерти їм тушку качки. Залишити маринуватися на 2-3 години. Яблуко нарізати великими шматочками, апельсин почистити і розділити на часточки. Перемішати і покласти всередину качки.
Випікати птицю не менше 60 хвилин при температурі 180 градусів. За 10 хвилин до закінчення випікання змастити шкірку медом і часником.
Тепер господині залишається тільки вибрати найбільш привабливу спецію і приготувати смачний делікатес.