Чебуреки ㅡ минуле, сучасне, майбутнє
Чебурек (çüberek, çiğ börek) – це не просто смажений в олії напівкруглий пиріжок. Це сама історія кримськотатарської кулінарії, а також маріупольських греків (під назвою чір-чір); північнокавказьких народів.
Все геніальне просто. Ці нехитрі пиріжки надзвичайно ситні і запашні. Гарячі і хрусткі, з розпеченим м’ясним соком всередині, вони відмінно насичують тіло і радують душу, а уявна простота таїть багато секретів. Здавалося б, що складного? – тісто – вода і борошно, трохи м’ясної начинки, обсмажити і готово! Але все не так просто.
Особливості чебуречної кулінарії
Незважаючи на нехитрий склад, правильний чебурек повинен бути:
- хрустким, але не ламким;
- соковитим, але не містити багато начинки;
- смаженим, але не жирним.
Правильна начинка повинна складатися з рубаної, як правило, баранини. У такий спосіб не мнуться волокна і зберігається м’ясний сік. Бажане співвідношення цибулі і м’яса – 1:1. Для ніжності фаршу додають курдючний жир, хоча можна влити трохи води, бульйону, сметани або покласти дрібно рубані помідори. Досить 1 помідора на пів кг фаршу. В якості начинки можна використовувати сир, картоплю, твердий сир. Дуже доречні гриби або риба, хоча деякі кулінарні школи такої вільності не сприймають.
Ідеальним співвідношенням вважаються рівні кількості тіста і начинки. Важливий й розподіл вмісту по площині коржа. Оскільки в чебуреки кладуть сирий м’ясний фарш, він повинен бути розмазаний тонким шаром по тісту – саме так виглядає чебурек в гарній східній чебуречній.
Класичний рецепт чебуреків
Для традиційного тіста будуть потрібні лише вода і борошно. З них, та ще дрібки солі, замісити некруте тісто, якому обов’язково потрібно дати вилежатися, загорнувши в харчову плівку і відправивши в холодильник на годину. Саме для еластичності готового тіста в нього, як правило, не додають яйце.
Для фаршу знадобиться:
- баранина – 500 г;
- цибуля – 2 великих шт.;
- кінза;
- чорний перець, сіль;
- вода.
Отже, з половини кілограма борошна, 1 ст. води і ст. л олії замісити тісто. Загорнути в харчову плівку і дати відлежатися.
З баранини готується фарш, дрібно ріжеться цибуля, додаються спеції, дрібно нарізана зелень і вода (це важливо!).
Тісто слід розділити на частини і тонко розкачати, викласти начинку. Готові сочні потрібно прихлопнути рукою, щоб не було порожнеч і дуже ретельно зліпити краї. Для цього можна скористатися кромкою блюдця або виделкою – пройшовшись по контуру, сформувати гофрований край.
Обсмажують заготовки в киплячій олії до рум’яного кольору, виклавши після цього або на решітку, або на паперовий рушник.
Сирна начинка в «п’яному» тісті
Ці чебуреки, які все ж, чебуреки, хоч і не зовсім, призначені для тих, хто любить сир. Для начинки слід взяти два види сиру – твердий сичужний (Голандський, Костромський) і м’який – будь-який розсільний (бринзу, сулугуні).
А ось для тіста знадобиться:
- борошно – 500 г;
- яйце;
- вода – 1,5 ст.;
- горілка – 1 ст. л;
- рослинна олія – 1 ст. л.
Довівши воду до кипіння, в неї потрібно додати олію, посолити і замісити на ній тісто. Коли маса трохи охолоне, вбити яйце і влити горілку. Вимішати, розкачати тонкі кружальця завбільшки з долоню, нафарширувати сумішшю тертого твердого та нарізаного м’якого сиру (солити не потрібно). Ретельно защипнувши краї, обсмажити звичайним способом і подавати гарячим.
Дуже смакують гарячі коржі з соусом «Катик». Він складається з кислого молока або жирного кефіру з рубаною зеленню базиліка, кінзи, петрушки.
Де купити смачні чебуреки?
«Де краще заховати дерево? – у лісі”. Де купити самі правильні чебуреки? – там, де продають свіже, якісне м’ясо! Інтернет-магазин «М’ясний рай» пропонує якісні м’ясні напівфабрикати та м’ясопродукти в широкому асортименті.
Перевірені постачальники, власне виробництво, технологія шокової заморозки – для того, щоб купити справжні чебуреки, достатньо перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/chebureki/ і замовити доставку. Півгодини на обсмаження і гарячі, соковиті чебуреки на столі!