Щоб скоринка була рум’яною: секрети приготування цілої курки
Інтернет рясніє численними рецептами приготування курячої тушки, підкуповуючи барвистими фотографіями соковитого м’яса. Але, на превеликий жаль недосвідчених кулінарів, замість красивого рум’яного м’яса, найчастіше, виходить бліда подоба запеченої курки. З цієї статті ви дізнаєтеся секрети приготування в духовці, на мангалі і на грилі, користуючись якими ви гарантовано отримаєте очікуваний зовнішній вигляд і неперевершений смак готового м’яса.
З чого починається приготування курки
Найважливішим етапом для м’ясних страв є грамотний підбір продукту. Свіже, не морожене м’ясо буде охоче засмажуватися і потребуватиме менше часу на приготування. Обираючи тушку, обов’язково врахуйте цей нюанс. Обвітрена шкурка і синюшний колір філе говорить про «залежаність» і псування товару. Таке м’ясо підійде тільки для приготування бульйону, а не для запікання. Жителям Києва та області немає необхідності шукати, де продається свіжа тушка бройлера, купити в магазині «М’ясний Рай» її можна прямо з доставкою додому.
Особливості маринаду
Вибираючи спеції, враховуйте, що курка – це ніжне і дієтичне м’ясо, яке не вимагає яскравих спецій і агресивних кислот для розм’якшення м’язових тканин. Навіть просто посолений шматочок курки в готовому вигляді буде досить м’яким і соковитим за смаком. Тому, обираючи спеції, віддавайте перевагу травам з м’яким, неяскравим смаком, таким як:
- часник і запашний перець;
- розмарин і куркума;
- карі і паприка.
Спеції змішуються з сіллю, після чого ними натирається тушка і відправляється настоюватися. Так як тушка курки досить велика, для її повного просочення потрібно більше 12 годин. Тому, плануючи приготувати святкову вечерю, подбайте про замочуванні м’яса заздалегідь. Не зайвим буде запакувати тушку в кулінарну плівку (на крайній випадок в пакет) і відправити в холодильник. Це допоможе уникнути обвітрювання і дасть гарантію рівномірного насичення маринадом.
Процес приготування курячої тушки
При дотриманні температурних режимів і умов запікання, домогтися засмаженою скоринки буде досить просто. Перед відправкою в духову шафу, добре її прогрійте, як мінімум до 200°С, це допоможе скоротити час приготування і сприятливо позначиться на кольорі скоринки. Готується м’ясо при температурі 190°С від години до двох (в залежності від виду кухонного приладу).
Щоб м’ясо стало апетитного золотистого кольору, в процесі необхідно:
- стежити, щоб шкірка не пересихала;
- періодично відкривати духовку і поливати м’ясо витікаючим жиром;
- після приготування відразу дістати тушку з духовки, щоб вона не пересохла.
Віддаючи перевагу грилю, незайвим буде ознайомитися з інструкцією обладнання, адже кожен прилад має свої настройки для запікання. А для приготування на мангалі доведеться постійно стежити за достатньою кількістю вугілля.
Як бачите, особливих секретів немає. Трохи терпіння і на вашому столі буде красуватися курочка, яка немов зійшла зі сторінок кулінарного журналу.