Бараняча печінка. Грецькі традиції
Ми вчимося готувати баранину. Корисне, неймовірно смачне м’ясо, яке можна і потрібно любити. Не менш чудовим продуктом є бараняча печінка – цілюща і ніжна, з неймовірним хімічним складом. Для неї характерна певна гірчинка, яка чудово відтіняє насичений букет продукту. Її люблять і вміють готувати скрізь, де вирощують баранину, але особливої популярності вона набула в Греції, де на її основі створено багато дуже популярних страв.
Як повинна виглядати бараняча печінка
Перш ніж надійти на прилавок, вона повинна бути очищена: не повинно бути кров’яних згустків, жовчних проток, плівок. Вага обробленої баранячої печінки – 1,5-2 кг. Вона має насичений червоно-коричневий колір, але слід знати, що, чим світліший колір, тим молодшою була тварина і тим ніжнішим вийде блюдо.
Бажано уникати замороженої печінки. Крім того, що вона значно втрачає в смаку, неможливо визначити її свіжість. Найкраща печінка повинна бути свіжою чи охолодженою.
Скільки зберігати і що готувати
Печінка – швидкопсувний субпродукт. При кімнатній температурі він безпечний протягом 12 годин. У холодильнику у відповідному відділенні – дві доби. У морозильній камері, герметично упакованою, печінка може зберігатися до трьох місяців.
Що готують з баранячої печінки? Гарячі і холодні закуски, шашлик, усілякі паштети, оладки і навіть торти.
Смажена печінка по-грецьки
Найпростіший спосіб термообробки, зберігає максимальну ніжність і користь, відрізняється колоритним смаком і ароматом.
Знадобиться:
- бараняча печінка – 0,5 кг;
- оливкова олія – 2-3 ст. л;
- лимон;
- зелень петрушки і зеленого базиліка;
- мелений чорний перець і сіль.
Порада. Печінка перчиться і солиться в кінці приготування. Присолена перед обсмажуванням вона втрачає вологу і може бути жорсткою. Ознака готовності – прозорий сік при проколюванні шматочка.
Печінку промити, очистити. Нарізати на скибочки товщиною 1-1.5 см. Обсмажити в гарячій олії, перевертаючи, не більше 2-3 хвилин. Видавити на шматочки сік лимона, посипати дрібно порізаними базиліком і прогріти ще 3-4 хвилини. Перед закінченням приготування підсолити, приперчити і посипати зеленню петрушки.
Зелений базилік володіє (в залежності від сорту) вираженим ароматом лайму, який чудово поєднується з лимонним соком в рецепті.
Паштет із печінки з мальбеком
Мальбек – сорт темного винограду. Зростає у Франції та Аргентині, завдяки чому вина з нього кардинально відрізняються смаком, який, тим не менш, дуже насичений. Аргентинський мальбек – квінтесенція фруктових складових ожини і сливи. Залежно від витримки аромат доповнюється ароматами фіалки і какао. Французьке вино більше пахне шкірою і терпкими нотами смородини. Воно має більш високу кислотність, м’якість танінів і меншу градусність.
Використання вина тієї або іншої країни надасть готовій страві два абсолютно різних смаки.
На замітку. Алкоголь у вині, як кулінарна складова, не є визначальним, оскільки випаровується під час приготування. Головний при додаванні вина – букет, який змінює смак страв.
Знадобляться:
- печінка бараняча – 1 кг;
- цибуля – 3-4 великих цибулини;
- часник – 4 зубчики;
- вино – ¾ ст.;
- жирні вершки – 250 мл;
- оливкова олія – 2 ст. л;
- спеції: гілочка розмарину, чорний горошком і мелений перці – по пів ч. л., лавровий лист – 2 шт.;
- пучок свіжої петрушки;
- сіль.
Підготовлену печінку залити холодною водою, додати лавровий лист, перець горошком, посолити. Готувати 15 хв з моменту закипання.
Спасерувати в оливковій олії нарізану кубиками цибулю, додати мелений перець і гілочку розмарину. Влити вино і дати йому частково випаруватися.
Приварену печінку подрібнити в блендері, змішати з підготовленою цибулею, влити вершки і додати дрібно нарізану зелень петрушки. Ретельно перемішати і помістити на годину в холодильник.
Подавати на підсушених тостах.
Купівля
Торговельне підприємство «М’ясний Рай» має в своєму розпорядженні асортиментом свіжих м’ясопродуктів. Купити охолоджену баранячу печінку? – зробіть замовлення за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/product/pechen-baranja/ і основа чудових страв з 20% знижкою буде доставлена (для Києва) до вашого порогу!