Бараняча нота в пасхальному меню
Пасхальне святкування – це не тільки нічна церковна служба, розговіння за щедрим столом і паски з різнокольоровими яйцями. Це прекрасне проведення часу на природі, в колі сім’ї та друзів. Спільне приготування надзвичайно смачних страв на грилі. Дуже смачним і простим буде приготування баранини.
Бараняча нога на грилі
Крім середньої величини ноги (це близько 2,5 кг) будуть потрібні:
- сіль-перець;
- оливкова олія;
- часник;
- розмарин – кілька гілочок;
- лимон.
Як гарнір:
- картопля – 6-8 картоплин;
- цибуля – 4 шт.
Для готування у вугільному грилі знадобиться термометр, а також піддон для овочів.
Попередньо потрібно ретельно підготувати м’ясо, видаливши непотрібні плівки, лімфовузли і зайвий жир. Також слід видалити верхню кісточку (центральна залишається). Для маринаду знадобиться: 1 ч. л солі, 0.5 ч. л свіжомолотого чорного перцю, 1 ст. л оливкової олії.
Часник (4-х зубчиків буде досить) очистити і порізати на кілька частин. В окремій ємності додатково подрібнити часник і додати чверть ч. л чорного перцю і сіль. У розмарину відокремити листочки і дрібно порубати.
Кінчиком ножа зробити прорізи в м’якоті і вставити скибочки часнику. Зверху втерти маринад. Скелетні гілочки розмарину помістити в прорізи з часником. Все полити соком половинки лимона. Для більшого соковиделенія лимон можна прокатати долонею по столу.
Для гарніру очистити і крупно нарізати картоплю і начетверо цибулю. Все помістити в піддон, посолити і трохи присипати рубаним розмарином.
Підготувати гриль. Для розпалювання потрібно половина стартера. Коли він розгориться – завантажити решту вугілля. Потрібен непрямий середній жар з температурою близько 180°С. Продукти потрібно розмістити так, щоб піддон з овочами знаходився внизу. Над ним буде розташовуватися на решітці нога, з якої, в процесі приготування, буде стікати на овочі жир.
У розігрітий протягом 10 хвилин гриль помістити овочі. Зверху над ними – решітка з баранячою ногою. У неї відразу увіткнути термометр і все накрити кришкою. Цільова температура, яку потрібно виставити для баранини – 68°С. Коли вона буде досягнута, баранину зняти з решітки і на півгодини загорнути у фольгу. Овочі залишаються всередині гриля. Через півгодини гарнір вийняти, викласти разом з м’ясом і подати.
Бараняча нога в духовці і принцип “сухого” маринування
Один з відмінних способів приготування баранини вдома – запікання. У ноги потрібно видалити лімфовузли, які знаходяться в жировій оболонці; знайти і вирізати їх потрібно обов’язково. Маринувати у вологих інгредієнтах м’ясо з кісткою не рекомендується, оскільки кістка першою починає псуватися. Сухий маринад при наявності кісточки – найбільш надійний.
Крім ноги (вагою близько 2 кг), знадобиться часник, сіль, цукор, чебрець, баранячий жир.
М’якоть фарширується часником і шматочками баранячого жиру. Зробити це краще зсередини, «розкривши» м’якоть, розрізану уздовж при видаленні лімфовузлів. Солити потрібно зовні і всередині, і добре “прохлопати” поверхню. Після присипати цукром і потовченим чебрецем. Можна обернути внутрішньою жировою сіткою. Якщо такої не знайдеться, то м’ясо скласти розрізом всередину і скріпити зубочистками. Для надійності навколо зубочисток обернути бавовняну нитку і зашнурувати, після чого помістити на ніч в холодильник.
Запікати на деку, змащеному оливковою олією в розігрітій духовці при 250°С близько півгодини. Така висока температура повинна бути для того, щоб «запечатати» волокна і не дати витекти м’ясному соку. Знизити температуру до 180°С і продовжувати приготування близько 2,5 годин.
Дуже доречний до такої страви соус «Песто». Готується він просто. Для нього знадобиться:
- базилік – 2 пучки;
- кедрові горішки – 2 ст. л;
- пармезан (натертий) – 2 ст. л;
- сік половини лимона;
- оливкова олія – 2 ст. л;
- зубчик часнику і сіль.
Горішки трохи обсмажити, базилік промити, обсушити й подрібнити. Всі компоненти скласти в ємність і змішати блендером. Соус готовий.
Купити баранячу ногу для святкового столу можна, клікнувши на посилання https://myasnuyray.com.ua/ua/product/baranina-zadnjaja-chast/. Асортимент інтернет-магазину «М’ясний Рай» – це відмінне м’ясо і напівфабрикати, рибна ікра, тушонка. Кожен знайде товар до душі. Для киян існує можливість доставки.