Баранина. Готуємо, їмо, насолоджуємося
Ми незаслужено мало їмо баранину. А жаль. У ній мало холестерину, багато заліза і фтору. Вона хороша не тільки в повсякденному меню, але й, в залежності від віку тварини, показана хворим, літнім людям і дітям. Перших вона лікує, другим продовжує життя, а діти на такому м’ясі ростуть міцними і здоровими.
З різноманітності порід найбільш цінною вважається Калмицька. У цьому м’ясі практично повністю відсутній запах, міститься значна кількість вітамінів і мінеральних речовин.
Місце баранини в кулінарії
Баранина придатна для супів і тушкування, її можна смажити, запікати і коптити. Це м’ясо – постійна складова раціону азіатських народів. Бараняче м’ясо чудово поєднується з рисом і овочами, найкращими спеціями для неї вважаються зіра, душиця, чебрець, орегано. Гострі та запашні перці також гарні до цього м’яса. Незвичайного букету набувають страви з додаванням фініків і абрикосів, родзинок і чорносливу. Запечені овочі – томати, баклажани, перець; свіжа зелень; свіжі помідори, редис – все це відмінні компаньйони до баранини.
Особливості вибору
Універсальний безпрограшний варіант – м’ясо молодих, до року, тварин. Воно ніжне, має ненасичений колір. Жир світлий, воскоподібний. М’ясо старих тварин насичено-червоне, жир – жовтий. Таке м’ясо складно приготувати, і воно може мати специфічний запах.
Для фаршу добре підходить очеревина або лопатка. Для тушкування можна брати гомілку, грудинку, ошийок, ребра. Для обсмажування підійдуть ребра або вирізка. Вкрай небажано використовувати переморожене м’ясо. Його основна відмінність – лунка , що утворюється при натисканні, яка заповнюється кров’ю.
Маринади для баранини
Бараняче м’ясо любить маринади. Можна пробувати будь-які, але найвідоміший і нескладний – суміш оливкової олії, сухого вина, розмарину, чебрецю та часнику. Вишуканої ноти додасть гірчиця. Популярна також суміш з оливкової олії, соку лимона або йогурту з майораном, часником і кардамоном.
Прекрасна суміш з тонко нарізаних селери, часнику і цибулі з додаванням духмяного перцю. У такій овочевої суміші м’ясо слід тримати не менше половини доби, краще довше, в холоді.
Час приготування
Професійні кухарі не радять готувати баранину більше кількох хвилин на грилі; для отримання середнього прожарювання при 230°С – 15-20 хвилин; для слабкого прожарювання температура всередині шматка не повинна бути вищою 57-58°С (перевіряється термометром зі щупом).
Баранячий жир застигає при t = 40°C, тому холодна баранина – це нонсенс. Її їдять вогняною, запиваючи трав’яним чаєм або вином.
Баранина з гарбузом і рисом в мультиварці
Осінь і зима – час гарбузів і гарячих, ситних страв. Страва на кшталт плову в мультиварці буде надзвичайно доречною в цю пору року.
Знадобиться:
- м’якоть баранини – 500-600 г;
- рис – 1 ст.;
- цибуля, морква, гарбуз – по 70 г;
- головка часнику;
- оливкова олія;
- спеції.
Основні спеції: барбарис, чебрець, суміш чорного меленого і духмяного перців. Незвичайної ноти (за бажанням) додасть дрібка кориці, яку так «любить» гарбуз.
- У чашу мультиварки влити пару ложок оливкової олії, змастити чашу, всипати ретельно промитий і трохи підсушений рис. Додати нарізані дрібно овочі, м’ясо кубиками, посипати спеціями і покласти в центр головку часнику. Цілу, в лушпинні. Досить буде зняти верхніх пару лусочок і обрізати основу.
- Посолити, додати гарячої води. Виставити режим «Каша». Класичне співвідношення води і рису: вода повинна бути над рівнем компонентів на фалангу вказівного пальця. Але: для різних видів рису кількість води буде різною і варто керуватися наступними співвідношеннями (крупа: вода):
- довгозернистий рис – 1:2;
- круглий – 1:2,5-3;
- пропарений – 1:3.
- Готова страва має трохи постояти, відпочити в закритому посуді. Досить буде 5-7 хвилин. Тоді рис стане більш розсипчастим.
Де купити свіжу баранину
Інтернет-магазин «М’ясний Рай» пропонує асортимент відмінного охолодженого м’яса з 20% знижкою! Перевірені постачальники, відпрацьовані технології зберігання, своє виробництво – для того, щоб купити баранину відмінної якості, досить перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/baranina/ і основа відмінних страв буде доставлена по Києву просто до вашого порогу!