Вареники – їжа на будь-який смак
«Статистика знає все» стверджували автори «Дванадцяти стільців» і мали рацію. Про вареники відомо багато:
- найпопулярнішою начинкою є картопля, менш затребуваною – сир, і тільки після цього йдуть ягоди;
- кількість вареників, що подається і з’їдається відвідувачами вареничного ресторану у Львові, становить 500 кг в день;
- пам’ятник, встановлений варенику в канадському Глендоні, має висоту 8,2 м; ширину 3,7 м, а вага його дорівнює 2718 кг.
З турецьких «дюшбара» вареники перетворилися у «варанікі» і вважаються сьогодні споконвічно українською стравою. До слова, пам’ятник варенику в Україні теж є, а вже М.В. Гоголь змалював цю страву у всій красі, згадавши, що найбільші вареники були завбільшки з капелюха.
Отже, про вареники. Вони бувають з прісного, заварного і навіть дріжджового тіста. Кефір, сироватка, вода, молоко – все годиться для замісу тіста. Для них придатна гречана, вівсяна, пшоняна, пшенична мука. А вже начинки – це окрема історія. Загалом все, що можна загорнути в тісто, защипнути краї і зварити – придатне для улюблених і незвичайно популярних вареників.
П’ять секретів смаку вареників
Свіжість інгредієнтів – за замовчуванням. Крім того:
- половина успіху – гарне тісто. Лежале борошно, не найкраще масло («тісто все стерпить») непридатні; тільки найкраще і свіже дозволить приготувати смачне тісто;
- для сирних і ягідних начинок слід додати в тісто вершкове масло або сметану, що виключно гармонійно поєднуватиметься з наповнювачем;
- правильне тісто має бути еластичним і не «забитими». Просіяне борошно, краще твердих сортів, його поступове додавання і ретельний заміс дозволить сформувати м’яке тісто. Час вистоювання протягом 15-20 хвилин дасть набрякнути клейковині і сформує ідеальну тістяну масу;
- вареники важливо не переварити. Вони містять готову (за винятком ягід) начинку і 2-3 хвилини після спливання більш ніж достатньо, щоб їх можна було виймати. Більший час знадобиться для приготування на пару – від 8-ми до 10-ти хвилин;
- готуйте з любов’ю – мабуть, це найважливіша складова успіху.
Вареники з картоплею та шкварками
У начинку, крім картоплі, можна додати зелень, молоду цибуля, відварене м’ясо. Тісто підійде будь-яке, але дуже «дружнім» є заварне – виключно ніжне і м’яке, воно відмінно поєднується з картоплею. Знадобиться:
Для тіста:
- борошно – 2-2,5 ст.;
- окріп – 1 ст.;
- вершкове масло – 40 г.
Для начинки:
- велика картопля – 4 шт.;
- зелена цибуля – невеликий пучок;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- зелень кропу.
Крім того, трохи рослинної олії і сіль.
Зварити картоплю, потовкти в пюре. Нарізати кубиками сало і цибулю. Підсмажити сало, додати цибулю і готувати до світло-карамельного кольору. Посолити. Зелену цибулю і зелень подрібнити і змішати з картопляним пюре.
Просіявши в миску борошно, нарізати в неї шматочками вершкове масло. Не перестаючи помішувати, влити склянку окропу. Дати охолонути до температури, коли можна продовжувати вимішувати рукою і сформувати однорідне еластичне тісто. Якщо воно трохи липне, можна додати борошна.
Тісто розкачати в пласт товщиною 2-2,5 мм, вирізати кружки, розкласти начинку і сформувати вареники. Важливо стежити, щоб у шов не потрапила картопля, інакше при варінні він може розкритися.
Готується заварне тісто дуже швидко. Опущені в окріп вареники спливають через півхвилини. Варити їх досить хвилину і, виклавши шумівкою на блюдо, посипати цибулею зі шкварками.
Дуже смакує для такого тіста начинка з тушкованої капусти. Вона шаткується короткою соломкою, до неї додається нарізана цибуля і все обсмажується в невеликій кількості рослинної олії. В кінці потрібно додати трохи цукру, поперчити і покласти ложку томатного соусу. Посолити, остудити і можна начиняти вареники.
Відмінні вареники власного виробництва з різноманітними начинками пропонує магазин «М’ясний Рай». Зроблені вручну, з м’ясними, овочевими і ягідними наповнювачами вони не поступаються домашнім, заощадять час і дозволять нагодувати сім’ю швидко і смачно. Вареники купити просто – достатньо перейти за посиланням https://myasnuyray.com.ua/ua/vareniki/ і замовлення доставлять до порогу!